Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

De Belgische telecomwereld is een duopolie van twee concurrerende fanfares met enkele kleinere orkesten. De biotoop van integratoren kijkt reikhalzend uit naar nieuwe opportuniteiten (en overnames).

Het was maar een geintje, over premier Di Rupo die elk jaar zijn Sinterklaas kwam halen bij Belgacom, maar het kostte eind november 2013 wel het hoofd van Didier Bellens. Het was dat geintje teveel. Bellens mocht dan een mooi financieel parcours achter de rug hebben, het dynamisme van zijn opvolgster Dominique Leroy is oneindig veel groter. Zij loodst Belgacom verder door niet echt wild, maar toch tegenstromend water. Het duopolie tussen Belgacom en Telenet is wel nog versterkt. Samen staan ze voor een omzet van 3,6 miljard euro. Dat is ruim 11 procent van de totale 34 miljard euro omzet in deze top-1000. Geen wonder dat ze de telecommarkt zo goed als helemaal onder hun tweetjes regelen. Beiden verhogen wel de breedbandsnelheid, maar de tarieven blijven kunstmatig hoog in vergelijking met de ons omringende landen. De recente tariefverhoging van Telenet krijgt dan ook terecht veel kritiek. Dominique Leroy focust echter op technologie en diensten, terwijl Telenet-topman John Porter met zijn investering in De Vijver Media zwaar op contentdiensten inzet. Telenets moederholding Liberty Global wordt weleens meer genoemd als overnameprooi voor buitenlandse grootmachten zoals Vodafone. Indien dat zou doorgaan zal het Belgische telecomlandschap veranderen van aangezicht.

ACHTERVOLGEN EN BLAZEN

Mobistar en Base hebben dan toch de achtervolging ingezet op het 4G-netwerk van de dominante operator, maar beiden voelen de druk van de Europese regelgeving. Mobistar pakte uit met een primeur en heeft zijn it-afdeling uitbesteed aan het Indische outsourcingsbedrijf Mahindra. Ceo Jean-Marc Harion geeft daarmee impliciet aan dat een telco geen it-bedrijf is en wil zich focussen op diensten. Het wordt uitkijken hoe Base (KPN België) en Mobistar 2015 zullen overleven en of ze al dan niet verkocht zullen worden. Geruchten blijven komen en gaan.

De andere telco’s blijven in de achterhoede meespelen. BT Benelux en Orange Business Services graaien vooral in de gigantische snoepwinkel van de Europese instellingen. BT had weliswaar in 2013 te kampen met heel wat interne problemen en een gebrek aan visie. Klanten morden. De aandacht voor België dat slechts enkele procenten van de Europese omzet uitmaakt, is vaak evenredig met die inkomsten. Easynet, Colt Telecom, T-Systems en andere telecomspelers blijven te vaak onder de radar. Een relatief nieuwe speler zoals Destiny begint stilaan wat omvang te krijgen en timmert met enthousiasme aan de weg.

GROEIEN EN TREKKEN

De biotoop van de netwerkintegratoren wordt gedomineerd door een aantal kanjers zoals RealDolmen en Cegeka in Vlaanderen, NRB in het zuiden van het land en Dimension Data in Brussel. Allen zitten ze in een groeimodel, deels organisch maar vooral via overnames. De belangrijkste is ongetwijfeld geïnitieerd door Pierre Dumont, general manager van DiData dat eind 2013 NextiraOne opslorpte. Daarmee zag hij zijn omzet aandikken van 159 miljoen euro tot 210 miljoen euro. Dat is een stek in de top-20 van grootste Belgische ondernemingen en meteen ook de grootste integrator. De volledige integratie is wellicht pas voor 2015. Het boekjaar van Dimension Data eindigt in september zodat ook al de cijfers van 2014 beschikbaar zijn: zonder NextiraOne, goed voor 183 miljoen euro. Grote outsourcingscontracten met onder andere Euroclear, Irisnet, Generali en D’Ieteren liggen aan de basis. Recent haalde DiData ook samen met Belgacom voor de derde keer het Nestor-storagecontract binnen bij de Europese Instellingen. Het succes van de integratoren is dan ook goed nieuws zijn voor netwerkleveranciers zoals Cisco, EMC, Netapp, Juniper en anderen. Europese spelers zoals Ericsson, Nokia, Alcatel-Lucent blijven vechten met vooral Chinese grootmachten zoals Huawei.

Luc Blyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content