Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Amsterdam heeft niet alleen een pioniersrol in glasvezel, ook in wimax is de stad haantje de voorste. Worldmax heeft er deze zomer een draadloos mobiel netwerk op basis van wimax 802.16e-technologie gelanceerd. Alcatel-Lucent tekende voor de aanleg van ‘Aerea’ zoals het wimax-aanbod heet.

Het is zeker geen toeval dat er uitgerekend in Amsterdam zwaar geïnvesteerd wordt in next-generation networks. Uit cijfers van Cross Media Monitor blijkt dat bijna 10 procent van de Nederlandse ict-jobs in Amsterdam te vinden zijn: in totaal ongeveer 44.000. Daaruit kun je gerust afleiden dat er zowel in de zakelijke als in de residentiële markt een meer dan gemiddelde interesse bestaat voor breedbandverbindingen. Aerea – zoals het gloednieuwe wimax-netwerk van Worldmax heet – doet het (noodgedwongen) voorlopig alleen met privé-gebruikers . Het netwerk is gelanceerd als een ‘light’-aanbod. Pas na de zomer zal Worldmax het netwerk volledig uitrollen, waarna ook zakelijke gebruikers toegang zullen krijgen.

Beginnen met ‘light’

Wimax – kort voor Worldwide Interoperability for Microwave Access – is een standaard voor mobiel breedbandinternet. De vele traditionele wifi hotspots (wireless lan) zijn natuurlijk concurrenten, maar vooral de in populariteit sterk groeiende mobiele 3G-netwerken (met snelle standaarden als hsdpa en hsupa) lijken de groei van wimax in de weg te kunnen staan. Allicht een van de redenen waarom Worldmax niet langer wou wachten. Of zoals Jeanine van der Vlist, ceo van Worldmax, het zegt: “We zijn erg enthousiast dat we alvast een voorlopige light-versie van de dienst kunnen introduceren. Dat stimuleert de bewustwording rond de uitgebreide mogelijkheden van ‘breedband in je broekzak’.” Intel Capital, de investeringstak van Intel, is overigens een belangrijke investeerder in Worldmax. Intel is op zijn beurt een van de fervente voorvechters van wimax en wil er bijvoorbeeld zo snel mogelijk voor zorgen dat wimax-chips standaard in laptops met een Intel-platform zitten. Tegen het einde van dit jaar wil Intel alvast starten met de levering van geïntegreerde wimax-chips in de Verenigde Staten. Europa zal later pas volgen. Klanten van Aerea kunnen in afwachting van nieuwere hardware (later komt bijvoorbeeld nog een usb-dongle), enkel via een speciale pc-card verbinding maken – en tegen een niet bepaald indrukwekkende ‘light’ snelheid: 1 Mbps download, en 128 Kbps upload. Wanneer het netwerk helemaal klaar is, zal die snelheid nog flink worden opgeschroefd, belooft Worldmax. Ook de dekking laat nog te wensen over: momenteel wordt alleen het gebied binnen de ring rond Amsterdam bediend. Aerea is echter wel ambitieus. Tegen 2011 stelt het bedrijf zelfs landelijke wimax-dekking in Nederland voorop. Hopelijk wordt er tegen dan ook werk gemaakt van écht mobiel internetten. Wie bijvoorbeeld in een rondrijdende wagen zijn verbinding wil blijven behouden, mag die wens voorlopig nog op zijn buik schrijven.

Concurrent voor wimax

De theorie stemt helemaal niet overeen met de praktijk. Dat is kort samengevat wat de Nederlandse operator CallMax denkt over wimax. Het bedrijf heeft wimax naar eigen zeggen uitvoerig getest in Rotterdam en kwam tot de conclusie dat de dekking binnenshuis enorm tegenvalt. Overigens geeft Wordmax inderdaad geen garantie op de ‘ontvangst’ van zijn wimax-aanbod en raadt het klanten aan om dichter bij het venster te gaan zitten wanneer de ontvangst in hun woning voortdurend wegvalt. CallMax ging daarom op zoek naar een andere technologie en dat werd Mobile Broadband Wireless Access (MBWA, oftewel 802.20, ook wel Mobile-Fi genoemd). CallMax heeft ondertussen in de regio Amsterdam een eerste mobiel breedbandnetwerk – specifiek voor zakelijk gebruik – geopend op basis van deze Mobile-Fi technologie. Volgens Call-Max blijft de verbinding in stand bij snelheden tot 250 kilometer per uur en gebeurt de overdracht aan een volgend basisstation naadloos. Dat moet het netwerk ook geschikt maken voor voip-telefonie. Van zodra de dekking voldoende is, wil CallMax dat ook gaan aanbieden. Op dit ogenblik kun je enkel verbinding maken met het netwerk, via een insteekkaart voor de laptop of een speciale modem voor een desktop-pc. Nederland is ook weer het eerste Europese land waar Mobile-Fi wordt toegepast. Nogmaals een bewijs dat de telecommarkt in Nederland bijzonder concurrentieel is en dat er nog steeds ruimte blijft voor nieuwe initiatieven. Zullen we toch eens een voorbeeld nemen aan onze noorderburen?

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content