Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Cable One Datacenter, een tool waarmee je alle componenten van je datacenter in kaart kunt brengen en in real time kunt beheren, is de nieuwe oplossing van Star-Apic (het vroegere Star Informatic), dat hiermee voortbouwt op zijn kennis van Geografische Informatiesystemen (GIS) en ruimtevaarttechnologie

Flexibiliteit is in moderne datacenters het toverwoord. Virtualisatie, consolidatie, overnames en fusies maken dat de datacenterverantwoordelijke zijn infrastructuur voortdurend moet aanpassen aan de behoeften van de business. De beperkingen op het vlak van milieu en kosten zijn daarbij niet gering. Maar hoe optimaliseer je een infrastructuur die je niet in de hand hebt? En daarmee bedoelen we niet alleen de servers, maar ook de kabels en de voedingssystemen (klassiek en onderbreekbaar), koelsystemen enz.

GIS als basis

Star-Apic zocht een antwoord op deze vraag en maakte daarbij gebruik van zijn ervaring in Geografische Informatiesystemen (GIS). De basis voor de oplossing Cable One Datacenter is dan ook een krachtig GIS, dat direct op “intelligente plannen” kan werken (compatibel met bijvoorbeeld AutoCAD).

De tool maakt alle fysieke resources zichtbaar (racks, servers, voeding, kabels, connectoren, leidingen enz.), lokaliseert ze binnen het datacenter en stelt er vanaf de werkplek een complete inventaris van op. Daarnaast is het mogelijk koppelingen aan te brengen tussen de elementen of tussen verschillende geografisch verspreide datacenters.

De tool helpt het risico op verkeerd gebruik te beperken, interventie bij defecten te vereenvoudigen (waardoor minder downtime ontstaat) en de installatie van nieuwe apparatuur voor te bereiden.

Ook kan met Cable One Datacenter het elektrisch vermogen en de vrijgegeven calorische energie worden berekend en de impact van nieuw materiaal worden gesimuleerd. Daarnaast maakt de tool het eenvoudiger om de evolutie van de infrastructuur te plannen en beschikbare elementen te zoeken (zoals een rack). Tot slot kan de analyse van incidenten en de impact ervan worden gevisualiseerd en dus eenvoudiger gemaakt.

Naast Cable One Datacenter voor het beheer van apparatuur rond datacenters biedt Star-Apic de tool Cable One Telecom, voor het beheer van het glasvezelnetwerk binnen en buiten het gebouw.

Markten

“Met onze oplossing kan alles in het datacenter in kaart worden gebracht, inclusief onzichtbare elementen zoals bedrading achter verlaagde plafonds, en beantwoorden we de vragen Waar, Wat en Hoe”, vertelt accountmanager Philippe Compère. “En dat allemaal in real time, met een volledig grafische tool.” Het product wordt al door een groot aantal internationale bedrijven gebruikt, maar Philippe Compère moet tot zijn spijt bekennen dat veel klanten niet als referentie genoemd willen worden. Wel citeert hij de namen SFR (Franse mobiele operator), UBS (bank) en die van een grote internationale levensmiddelengroep.

Inmiddels is Star-Apic ook naarstig op zoek naar implementatiepartners.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content