Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Brocade staat bekend om zijn expertise in SAN-opslagnetwerken, maar schrikt er niet voor terug om zijn portefeuille uit te breiden naar Ethernet fabrics, terwijl het zich naar cloud ontplooit met de CloudPlex-oplossing.

Brocade heeft weliswaar niet besloten om zijn basisactiviteit te laten varen, namelijk fc-switches. Als bewijs hiervan onthulde het bedrijf onlangs een reeks fc-oplossingen van 16 Gbit/s, waaronder de DCX 8510 backbone (een san-backbone met een erkend debiet van 8,2 Tbit/s en een poortdensiteit van 384 poorten van 16 Gbit/s en 512 poorten van 8 Gbit/s), 6510 switch voor kmo’s (tot 48 fc-poorten van 2/4/8/16 Gbit/s of 518 poorten van 8 Gbit/s), en de 1860 fabric adaptor, dit alles gekoppeld aan de beheersoftware Network Advisor en aan het sturingssysteem Fabric OS 7.0. Tegelijkertijd onthulde EMC ook oplossingen van 16 Gigabit fc. En Brocade werkt al aan oplos- singen van 32 Gbit/s.

“Fc is de favoriete interconnect voor gevirtualiseerde servers, zei Jason Nolet, vp datacenter en enterprise networking in zijn commentaar. Brocade is al 15 jaar leider op het vlak van fc fabrics.” In 2010 verkocht het bedrijf zijn eerste Ethernet fabrics, die veerkrachtig en flexibel zijn, kunnen evolueren en eenvoudig zijn, hoge prestaties leveren en een flattype architectuur bezitten. De fabrics van de concurrentie, volgens Doug Ingraham, vp product management, hebben daarentegen “een manuele configuratie en een stijve topologie. Ze zijn niet voldoende veerkrachtig en kunnen niet geïntegreerd worden in de fabric of de backbone, en bezitten geen extenders poorten.” Met de opkomst van vdi (virtuele desktops) en ssd-schijven zal het netwerk zeer goed presteren, zei Brocade nog.

Netwerk

Voortbouwend op zijn knowhow inzake fabrics, zowel fc als ethernet, kondigde Brocade vorig jaar zijn strategie aan voor de virtualisatie van het datacenter Brocade One, ervan uitgaand dat “the entire network is your datacenter”, aldus John McHugh, chief marketing officer. Want “we moeten ons niet meer focussen op het datacenter tussen 4 muren, maar op een datacenter dat om het even waar staat en om het even waar toegankelijk is voor om het even welk type gebruiker met om het even welke uitrusting.” Kortom, “het datacenter wordt een service provider en elke service provider wordt een netwerk.”

In feite moet cloud precies toelaten om de agility te verbeteren, terwijl de kosten dalen, tenminste als men er de virtualisatie en consolidatie van de servers en de opslag aan koppelt.

CloudPlex

Om het hoofd te bieden aan de concurrentie, die verticaal geïntegreerde stacks aanbiedt – volgens McHugh “gaat het om het moderne mainframe dat gekenmerkt wordt door een vendor lock-in”, – richtte Brocade CloudPlex op, een architectuur “die de klant de mogelijkheid biedt om te kiezen wanneer hij wilt scalen en die geen grenzen kent, in het kader van een privé-, openbare of hybride cloud, en dit over lange afstanden.”

Vanaf nu zijn er drie elementen van deze CloudPlex beschikbaar: de netwerken die bestaan uit ethernet fabrics en fibre channel, fabric multiprotocol adaptors en de tools voor de lastverdeling.

Maar Brocade onthulde ook zijn routeplan voor de CloudPlex-architectuur. En meer bepaald de virtual computer blocks die een “geïntegreerd, getest en gevalideerd” geheel van elementen vormen, zoals servers, hypervisors, netwerkcomponenten en opslag. VCB die op de markt zullen komen in de vorm van een bundle in een pre-racked configuratie met unified support, in het kader van partnerschappen met VMware, Dell, NetApp, HDS, EMC, Microsoft en Fujitsu, zonder uitsluiting. Terwijl de ontwikkeling zal worden toevertrouwd aan systeemintegrators, en Brocade trouw blijft aan zijn 100% indirecte benadering. Ook is het bedrijf van plan om de mogelijke opties uit te breiden op het vlak van koppeling (1, 10, 40 en 100 Gbit/s), uitbreiding van fabrics (+ 10.000 ondersteunde poorten), hogere debieten (16/32 Gbit/s voor FC en 40/100 Gbit/s voor Ethernet). Er zullen specifieke tools voor cloud ontwikkeld worden, en er zullen grotere blokken gecreëerd kunnen worden dankzij specifieke Asic. Bovendien zal “CloudPlex openstaan om de investeringen uit het verleden te beschermen en een multivendoraanbod te waarborgen”, benadrukte Dave Stevens, chief technology officer. Hij verduidelijkte dat Brocade onder andere lid is van het consortium Openstack (dat de normen bepaalt op het vlak van provisioning tools en cloudbeheer) en van de Open Network Foundation (die de OpenFlow standaard voor net- working bepaalt). “Open architecturen worden een must”, aldus John McHugh.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content