Voor de structuur en het beheer van zijn wifi-netwerk koos het CHU van Luik voor een Aerohive-oplossing, gebaseerd op het principe van gespreide intelligentie.

In de loop van 2010 besloot het CHU van Luik om de infra-structuur van zijn wifi-netwerk te vernieuwen. Uit de zowat twaalf voorstellen die binnenkwamen na de publicatie van een Europese aanbesteding, koos de dienst ATI (Architecture Technique et Infrastructure), die instaat voor het beheer van het netwerk, de systemen, de telefonie en de ondersteuning van de gebruikers van het CHU, voor de oplossing die werd aangeboden door het Californische bedrijf Aerohive Networks, geleverd door Econocom. Bijzonder hier is een gespreide intelligentie voor zowat 500 geplande access points.

Mobiliteit ontkluisteren

“Belangrijk was om de gewenste mobiliteitsfilosofie van het CHU voort te zetten”, aldus Debra Lawrence, directeur operaties bij Segi (Service Général d’Informatique van de ULg) en diensthoofd van ATI. “Die filosofie wordt vooral gerechtvaardigd door twee factoren: de mobiliteit van de artsen die worden opgeroepen om in te grijpen op verschillende sites (Sart Tilman, Chênee, Esneux,…), en het veralgemeende gebruik van het emr (elektronisch medisch dossier), wat betekent dat de analyseresultaten, beeldvorming,… onmiddellijk beschikbaar zijn, waar dan ook. Ongeacht of de betrokkene een verdieping hoger ligt of op een site 25 kilometer verder.” Andere vectoren van mobiliteit: de ontplooiing van het geautomatiseerd verpleegkundig dossier met pda en laptops die tot in de kamers gebruikt worden, of de geldigheidscontrole op pda van de analysemonsters of de aflevering van geneesmiddelen.

Wifi wordt ook gebruikt om de temperatuur van zowat 200 koelkasten te beheren (waar de verschillende biologische materialen in zitten) en voor de internettoegang voor de patiënten. Er worden projecten uitgevoerd of onderzocht om geolokalisatie (materialen en mensen) te implementeren en mobiele telefonie (vowlan) in te zetten ter vervanging van de beepers.

Gespreide intelligentie

De voorgestelde wifi-oplossing moest beantwoorden aan een aantal fundamentele en essentiële criteria: prestaties, beveiliging, en een “betrouwbaarheid van hetzelfde niveau als het lan, met meer bepaald de detectie van ongeoorloofde toegangspunten (‘rogue access points’), automatisch signaal bij een defecte terminal, storingsdetectie… Het draadloze netwerk mag in geen geval verstoord worden door een magnetron of door een terminal die op een ongelukkig moment uitschakelt”, benadrukt Debra Lawrence.

De keuze voor Aerohive werd gerechtvaardigd door verschillende factoren. “De gespreide architectuur, zonder controller, is belangrijk als er sprake is van meerdere sites. Dit voorkomt dat we redundante controllers moeten installeren op elke site om dezelfde mate van betrouwbaarheid te garanderen. De architectuur wint zo aan eenvoud. Een centralisatie vereist bovendien dat er grote centrale controllers worden geïnstalleerd en zorgt voor problemen in verband met bandbreedte voor sites op afstand die geen controller zouden hebben”, legt projectmanager Vincent Garroy uit. “Een gespreide switching vermijdt dat alle gegevens via hetzelfde concentratiepunt moeten gaan. Geen enkel scenario is echt slecht, maar het beheer en de ontplooiing zijn duidelijk gemakkelijker met een oplossing als Aerohive. Elke nieuwe terminal wordt automatisch gedetecteerd en geconfigureerd. Gespreide intelligentie kent alle nodige functies toe aan elke terminal: detectie van zijn buren, uitwisseling van route-informatie, Radiusauthentificatie, detectie van een storing of inbraak (waarbij automatisch maatregelen worden genomen), spectrumanalyse (om radio-interferenties te melden)… Op elke site kunnen de vele terminals autonoom werken, zelfs wanneer de verbinding met de hoofdsite niet werkt.”

Op het vlak van veiligheid gelooft Vincent Garroy dat een zekere blootstelling van intelligentie op de access points op zich geen extra risico vormt. “Integendeel, zo kan elke aanval of inbraakpoging vroeger opgespoord worden in plaats van het gevaar dieper te laten binnendringen in het netwerk.”

Het wifi-netwerk van het CHU van Luik, dat momenteel enkel gebruikt wordt voor medische toepassingen en de relais van de mobiele apparaten, is nog verre van verzadigd. De wereldwijde infrastructuur werd trouwens ruim bemeten: de backbone (10 Gbps) wordt slechts voor 5 % gebruikt en de vezel tussen sites (1 Gbps) volstaat voor het werk. “Het gebruik van wifi voor e-mail en onderzoeksactiviteiten zal geen impact hebben op de beschikbaarheid. De invoering van QoS (quality of service) zal nodig zijn wanneer we er voice of video over ip aan zullen toevoegen. Maar op het vlak van dimensionering zullen de 500 geplande terminals (momenteel is ongeveer de helft ingezet) volstaan om de volgende stap (vowlan) te ondersteunen.”

De volgende 6 stappen: uitbreiding van wifi-dekking naar de artsenbureaus, de administratieve bureaus en diverse lokalen, en later naar de doorgangs- en transitzones (serre, parking, omgeving, cafetaria…). “Nieuwe externe terminals zullen de uitrusting dan compleet maken.”

Brigitte Doucet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content