CIO zal moeten kiezen met of zonder digitale giganten

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Iedere organisatie heeft een digitale platform-strategie nodig : anders komt er niets in huis van de digitale transformatie. Het is aan de cio om duidelijke keuzes te maken.

De digitale transformatie woedt in alle hevigheid : of u dat nu positief vindt of niet. Niet alleen bedrijven en organisaties digitaliseren : ook de maatschappij gaat in sneltempo die kant op en dat heeft zo zijn impact. Het betekent dat bedrijven en overheden meer naar digitale platformen en ecosystemen moeten evolueren, willen ze die veranderingen kunnen opvangen. Dat is althans de mening van de analisten van Gartner die van ‘digital ecosystem’ de rode draad hebben gemaakt op het afgelopen Gartner Symposium in Barcelona. Daarop tekenden 6.000 cio’s en it-leiders present, waaronder zo’n 300 Belgen.

OUDE ORGANISATIESTRUCTUUR WEG

Bedrijven en overheden die in de toekomst relevant en succesvol willen zijn, hebben volgens Gartner nood aan een duidelijke strategie rond hun digitale platform(en). De cio moet daarbij moedige keuzes durven maken, een moderne vorm van leiderschap uitstralen en zakelijke ecosystemen ontwikkelen. “Cio’s moeten nu echt begrijpen dat de oude organisatorische structuren en strategieën een grote hinderpaal zijn om van digitale transformatie een realiteit te maken”, zegt Gartner-analist en vice president Don Scheibenreif. Volgens de man is het duidelijk dat de organisatiestructuur van de toekomst cross-functioneel is en ‘bimodal’. Bimodaal is een begrip dat Gartner vorig jaar introduceerde en dat verwijst naar twee types werk die apart, maar toch coherent uitgevoerd worden : het eerste type focust op voorspelbaarheid, het tweede type eerder op verkennend werk.

“Bimodal it moet ook verder gaan dan één project, het moet een structureel proces worden. Als cio kan je er maar beter voor zorgen dat je afkickt van alle oude gewoontes die bimodaal leiderschap in de weg kunnen staan”, spreekt Scheibenreif klare taal. “Val niet continu terug op oude en ondertussen veelal gedateerde best practices. Sta open voor nieuwe ideeën en manieren en probeer dat beginner’s mind te ontwikkelen”, luidt het advies aan cio’s nog.

IEDER BEDRIJF IN EEN ECOSYSTEEM

Nu is het idee van een digitaal platform of ecosysteem op zich natuurlijk niet nieuw. De digitale giganten als Apple, Google en Facebook weten er alles van. Op het Gartner Symposium trachtte het onderzoeksbureau duidelijk te maken dat er toch een duidelijke trend is. Niet alleen de groten der aarde zetten zich in een ecosysteem, grote en kleinere bedrijven – ja, ook uw bedrijf – zullen deel uitmaken van een business ecosysteem.

Analist Mark Raskino geeft het voorbeeld van de agrarische sector. “Tractorbedrijven bouwen daar ecosystemen die heel wat partners verzamelen om verschillende soorten connected services aan te bieden. Wanneer al die diensten in zo’n systeem goed samenwerken, dan is het resultaat dat alle partners in het ecosysteem er beter van worden. Ook de eindklant, want de boer heeft een rijkere oogst of betere verkoop als gevolg van die optimalisatie.”

DIGITAL GIANTS

Een belangrijke vraag daarbij wordt dan in hoeverre die business ecosystemen gaan samenwerken of concurreren met de digitale grootmachten dezer wereld. Apple, Google en Amazon ontwikkelen namelijk steeds meer diensten en oplossingen, bijvoorbeeld op het gebied van financiële dienstverlening. Bouwt u een business ecosysteem met een bestaande digitale grootmacht of bouwt u liever zonder hen ? Laat u bijvoorbeeld toe dat de financiële afhandeling door zo’n grootmacht gebeurt of gaat u een andere partner in het ecosysteem halen ? Uiteindelijk worden volgens Gartner vrijwel alle assets binnen een organisatie én de maatschappij gedigitaliseerd : machines, auto’s, ziekenhuizen, betalingsverkeer en meer.

“De bestaande digitale grootmachten breiden hun tentakels alsmaar verder uit in de geconnecteerde wereld die we zelf gecreëerd hebben. Zij willen van de fysieke wereld een verlengstuk maken van de digitale wereld : de wereld die zij controleren”, vertelt Raskino. “En het is door die aanpak dat de digitale reuzen zich in de business van heel wat bestaande bedrijven gaan mengen en verstorend gaan werken.” Het is volgens Gartner duidelijk dat er keuzes moeten worden gemaakt én dat de cio dus moedige beslissingen zal moeten nemen.

Gartner verwacht dat bedrijven met consumentgerichte diensten vooral zullen samenwerken met ‘digital giants’ binnen een ecosysteem. Maar zakelijke bedrijven, met name de maakindustrie, bouw en mijnbouw, zullen eerder eigen ecosystemen ontwikkelen. Die verschillende ecosystemen zullen dan weer met elkaar concurreren : of hoe we met z’n allen het concept ‘concurrentie’ anders zullen moeten benaderen. Hoe dan ook is de toekomst voor Raskino duidelijk. “Een oorlog tussen ecosystemen is onvermijdbaar”, klinkt zijn conclusie.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content