Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Cisco’s Unified Computing System (UCS) is een datacenterplatform waarin rekenkracht, opslag, netwerk en virtualisatie in één allesomvattend systeem zijn samengebracht. Dat John Chambers daarbij ook eigen bladeservers gebruikt, doet bij menig cio de wenkbrauwen fronsen.

De architectuur van Cisco is zo opgevat dat er minder plaats, stroom en koeling nodig is dan bij datacenters met klassieke bladeservers. Bovendien kunnen virtuele servers naadloos geïntegreerd worden in het Unified Computing System, Cisco Virtual Switches vervangen daarbij de traditionele switches van VMware. Voorts voegt de netwerkspecialist nog extra geheugen toe aan zijn platform, waardoor het aantal virtuele servers per machine nog kan toenemen.

Cisco beheert een Unified Computing datacenter met één enkel managementplatform. Ook hier zou integratie met een concurrerende aanbieder zoals BMC geen probleem mogen zijn. Zeker bij de uitrol van grote datacenters lijkt dat een groot voordeel, net als de verbeterde storage en netwerk I/O.

Anderzijds vinden analisten de architectuur van het Unified Computing System té merkgebonden. Het meest opvallende voorbeeld is allicht dat Cisco zelfs gebruik maakt van een nieuw type ethernet dat fiberchannel ondersteunt. Channel systems engineer manager Hugues De Pra van Cisco maakt zich dan weer sterk dat ‘zijn’ ethernet intussen al aanvaard wordt als een nieuwe standaard door de sector.

Dat Cisco de bladeservermarkt betreedt, doet ook de wenkbrauwen fronsen bij menig cio. Want was dat niet het terrein van HP, Dell en IBM? “Of we nu al dan niet bladeservers bouwen, is niet het belangrijkste”, klinkt het nog. “Hebben wij weinig ervaring met bladeservers? Misschien. Maar zowat alle producenten maken gebruik van hetzelfde design, van hetzelfde moederbord, van dezelfde kern van Intel.”

Het mag duidelijk zijn dat Cisco met zijn UCS op de cloud mikt. Het bedrijf gaat ervan uit dat zijn sterk geïntegreerde platform de beste optie is voor gigantische datacenters en cloud computing. Wanneer er gedacht wordt aan volledig nieuwe datacenters (zelf komt Hugues De Pra met de voorbeelden Dexia, Peugeot en Luft-hansa), zou dat nog kunnen kloppen ook.

Maar ook Dell, HP en IBM kunnen terugslaan met productverbeteringen. Inmiddels doen Brocade en Juniper gouden zaakjes, omdat de serverboeren al volop aan het zoeken zijn naar partners waarmee ze het UCS kunnen beconcurreren.

Frederik Tibau

Het meest opvallende voorbeeld van merkgebondenheid is allicht dat Cisco zelf gebruikt maakt van een nieuw type ethernet dat fiberchannel ondersteunt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content