Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Met zijn Unified Computing System (UCS)-strategie wil Cisco zich positioneren als bevoorrechte partner in het moderne datacenter, dat een flexibele, geïntegreerde en evolutieve infrastructuur wil zijn.

Het UCS-aanbod van Cisco werd in het voorjaar van 2009 bekendgemaakt en wil een volledige geoptimaliseerde architectuur zijn voor het gevirtualiseerde en geconvergeerde datacenter. In de praktijk omvat UCS het gamma 6100 switches, blade servers en rack-mount servers 5500/5600/ 7500 op Xeon basis, en hun chassis, Nexus fabric extenders om een unified fabric te creëren, en een UCS Manager voor beheer van een unified domein, zonder de bijbehorende diensten te vergeten.

“UCS is een geoptimaliseerde architectuur voor de geconvergeerde en gevirtualiseerde architectuur waarin automatisering een belangrijke rol speelt”, vat Ed Bugnion, vicevoorzitter en cto van Cisco, samen. Hij legt de nadruk op de partnerschappen met de leveranciers van virtualisatieoplossingen van servers en opslag om een end-to-endaanbod voor te stellen. Afgezien van deze partnerschappen stelt Cisco geoptimaliseerde “voorgeconfigureerde” modellen voor in het kader van akkoorden met EMC (VBlock) en NetApp (FlexPod), naast Citrix en VDI, in functie van de vraag van de klant, naast de certificatie van platformen met andere opslagconstructeurs.

De UCS-strategie steunt immers op convergentie, niet alleen in de netwerken (meer bepaald met de opslag, vooral in fcoe, en ip verbonden met een san fc), maar ook in het x86-platform, meer bepaald in cloud.

“UCS werd van meet af aan geleverd met een ingebouwde UCS Manager beheerfunctie om een uniek controlepunt te bieden”, benadrukt Bugnion nog. Hij zei er nog bij dat het aanbod geleidelijk aan werd uitgebreid, vooral op het vlak van het type blades en adaptors, de opening naar het rack, terwijl een unified fabric en een uniek ingebouwd beheer behouden bleven.

Volledige infrastructuur

Cisco stond altijd al bekend als leverancier van netwerkinfrastructuren, en zijn komst naar het datacenter (vooral op het vlak van servers) wordt gezien als “normaal” omdat het moderne rekencentrum zich openstelt voor de x86-architectuur die verbonden is met exploitatiesystemen en standaard hypervisors. “De rekensystemen zijn voor ons een natuurlijk verlengde van het netwerk”, aldus Bugnion die er “de bladeren van de boom” in ziet.

UCS wordt ook gezien als een antwoord op de reële complexe ontplooiing en exploitatie. “We bieden een integratieoplossing van de rekenlagen en netwerklagen door deze te optimaliseren voor de virtualisatie van de servers en desktops en het transactionele aspect, dat steeds meer migreert van Unix naar x86.”

UCS wordt gebruikt in ondernemingen voor de invoering van privéclouds, maar is ook geschikt voor leveranciers van clouddiensten bedoeld voor ondernemingen.

In de toekomst ziet Ed Bugnion het platform zowel evolueren op het vlak van functies als de schaal van het systeem en de dichtheid van het systeem. “De architectuur wordt voortdurend verbeterd om het beste evenwicht te bieden tussen rekencapaciteiten, geheugen, opslag en input/output.” Zo kan door het partnerschap met VMware de mobiliteitsradius van het VMotion-aanbod worden uitgebreid, zodat virtuele machines voortaan op (zeer) grote afstanden transparant kunnen worden verplaatst. En op langere termijn wordt de convergentie met het Nexus-gamma nog uitgebreid, terwijl het serveraanbod wordt verrijkt met systemen met 2, en zelfs met 4 sockets, met veel geheugen en grote dichtheid, aangezien het chassis van de UCS werd ontworpen voor een maximale gebruiksduur.

Succes

UCS beheert momenteel een jaarlijkse omzet van 650 miljoen dollar voor UCS alleen, met 3.800 klanten, waaronder 500 in Europa (eind januari 2011). “We worden voortaan erkend als een vooraanstaande speler in het rekencentrum en we zijn blij dat onze technologie wordt overgenomen”, aldus Bugnion. Hij verduidelijkte dat Gartner spreekt over een leider in “fabric computing”.

Ook in België telt het bedrijf verschillende referenties, zoals het Luikse NRB of sinds kort la Chambre des Métiers in Luxemburg en KB Lux Private Bankers. Hugues De Pra, data center lead Belux, voegt eraan toe dat de UCS-projecten over het algemeen worden opgestart in het kader van een nieuw project door problemen met virtualisatie, VDI, de migratie van Unix naar Linux, de consolidatie van Microsoft of Oracle, SAP of cloud (privé of openbaar).

Voor de distributie van UCS rekent Cisco op een model van partnerschappen, met telco’s (vooral in cloud), of met integrators. Meer specifiek in België werkt Cisco ook met lokale dienstverleners, zoals Belgacom, Didata of Simac. “En andere partners met een historiek in systeemomgevingen wachten op hun certificatie om nieuwe marktsegmenten aan te boren, zei De Pra nog. We hebben het dan over onder meer Fit IT en Uptime.”

Marc Husquinet

“WE WORDEN VOORTAAN ERKEND ALS EEN VOORAANSTAAND SPELER IN HET REKENCENTRUM.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content