Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De gebruikersconferentie Cisco Live in Londen werd vooral getekend door ‘unified access’, een nieuwe architectuur die draadloze en bekabelde netwerken samenvoegt in één netwerk.

“We’re really entering the era of ‘internet of everything'”. Met die woorden introduceerde Jeremy Bevan (marketing Cisco) de openingskeynote van Cisco-cto en strategy officer Padmasree Warrior op Cisco Live in Londen. Woorden waar de topvrouw graag op doorbouwde. “We staan inderdaad aan het begin van grote veranderingen”, zei ze, waarbij ze referereerde naar het connecteren van 50 miljard ‘devices’ tegen 2020. “Het is aan ons om het netwerk nu klaar te maken voor de toevloed aan deze devices en zorgen dat we het ‘internet of things’ ook echt kunnen realiseren”, zei Warrior.

Een stelling die Rob Soderbery, senior vice president en general manager van Cisco’s Enterprise Net-working Group. “Het doel is simpel”, zei Soderbery, “netwerken moeten simpeler en veiliger worden en de ‘total cost of ownership’ moet naar beneden”, waarbij hij ‘unified access’ als het wondermiddel naar voor schoof. Het gaat om een volledig nieuwe architectuur die vertrekt vanuit een eigen ASIC (Application Specific Integrated Circuit) oftewel een chip. Die chip integreert de switching, het beheer en de services van zowel het bekabelde netwerk als het draadloze. “De bedoeling is echt dat onze klanten hiermee slechts één netwerk meer hoeven te creëren, wat het werk voor de it-afdeling simplificeert. Diensten, gebruikers, en policies hoeven niet meer apart gedefinieerd te worden voor wired en wireless”, verduidelijkte Rob Soderbery. In de afgelopen maanden werden overigens al enkele delen van deze puzzel gelegd met de introductie van Prime (één management-tool voor beide netwerken), en ISE om één policy te kunnen opleggen.

Eerste producten

Soderbery stelde meteen ook de eerste twee producten voor die gebaseerd zijn op deze ‘unified access’ chip die volgens Cisco het verschil moet maken met de directe concurrentie. Om te beginnen is dat de Catalyst 3850 switch die overigens aan dezelfde prijs als de voorganger (3750-X) verkocht zal worden. In deze nieuwe switch zal draadloos en traditioneel netwerkverkeer afgehandeld worden door hetzelfde ‘data plane’. De ingebouwde 40 Gbps wlan-controller ondersteunt tot 50 access points en 2.000 clients. Dat moet beheerders toelaten om diensten eenvoudiger en consistent uit te rollen over een bekabelde en draadloze verbinding. De ULG (de Universiteit van Luik) is een van de eerste klanten in België dat de 3850 al getest heeft. Het tweede product dat volgens de nieuwe architectuur opgebouwd is, is de 5760 wlan-controller (60 Gpbs) die tot 1.000 access points en 12.000 clients ondersteunt.

“In totaal hebben hier 1.000 ingenieurs meer dan drie jaar aan gewerkt”, zegt Soderbery. “We spreken over enkele honderdduizenden, ja zelfs miljoenen dollar aan r&d-investeringen die in onze eigen ASIC gegaan is. Dat is veel, maar het toont ook het belang. Met zo’n ASIC maken we het verschil met de concurrenten. Ja, die evolueren ook naar één netwerkmanagement, maar het is onze schaal die het verschil maakt. Een ’emerging’ speler kan nooit dezelfde r&d-inspanningen levereren als wij gedaan hebben”, klinkt het vol zelfvertrouwen.

Software defined networking

Het ‘unified access’ platform draait onder het IOS-XE besturingssysteem waarbij de interfaces geopend worden via de OnePK-kit. Die ontwikkelaarskit waarlangs switches en routers ‘geprogrammeerd’ kunnen worden, stelde Cisco vorig jaar al voor en kadert in de hele ‘software defined networking’ trend.

Soderbery verduidelijkte dat het de bedoeling is dat het nieuwe ‘unified access data plane’ ook doorgetrokken zal worden naar de rest van het switching-aanbod zoals de Catalyst 6500 en 4500 productlijn.

Specifiek rond software defined networking, maakte Padmasree Warrior nogmaals duidelijk dat er voor Cisco geen ‘one size fits all’ aanpak bestaat. “Het is wel duidelijk dat ‘programmability’ (de mogelijkheid om routers en switches te programmeren en te tweaken, nvdr) belangrijk wordt. Dat is de reden waarom we met Cisco gestart zijn met OnePK en geloof me, het openstellen van API’s is voor Cisco echt een grote stap. We hebben ‘network programmability’ ingedeeld in verschillende gebruikersscenario’s, omdat iedere klant totaal andere vereisten heeft”, zei Warrior. “9 op de 10 ‘massive scale data centers’ gebruiken onze Nexus-apparatuur. Zij zijn vooral geïnteresseerd in ‘network flow management’. Service providers zoeken dan weer eerder sla’s – dus agile service delivery – terwijl cloud providers het vooral van ‘multi tenancy’ moeten hebben. Bedrijven zoeken dan weer vooral ‘cloud automation'”, vertelde de cto.

Cloupia

In België is vooral die ‘cloud automation & orchestration’ van belang, weet Hugues De Pra die bij Cisco Belux verantwoordelijk is voor data centers. “Onze klanten willen van ons een antwoord op de vraag naar hoe cloud automation kan gerealiseerd worden. Dat kan via VBlock of Flexpod, maar we merken in ons land heel veel interesse in Cloupia”, zegt De Pra. Cisco had in november vorig jaar 125 miljoen dollar veil voor Cloupia, dat gespecialiseerd is in software voor datacenter- en infra-structuurbeheer. Niet de enige overname voor Cisco trouwens. “In de afgelopen zes maand hebben we acht overnames gedaan. Alle acht zijn het softwarebedrijven en dat is geen toeval”, zei Padmasree Warrior in haar keynote.

Iets wat ook Frank De Reymaeker, head of borderless networks bij Cisco Belux, niet ontgaan is: “Het moge duidelijk zijn dat Cisco echt op de core blijft focussen, en dat is het netwerk. Dat netwerk wordt alsmaar intelligenter en daar is software voor nodig. Het netwerk evolueert dus steeds meer naar software en die verschillende overnames haken daar allemaal op de een of andere manier op in”, zegt De Reymaeker.

IT-budgetten verschuiven

Een belangrijk punt dat Padmasree Warrior tijdens haar keynote ook aanhaalde, is dat de it-budgetten aan het verschuiven zijn. “Dat is iets wat Gartner ook al vastgesteld heeft”, zei ze. “Enerzijds stelt Gartner dat ‘it spending’ opnieuw omhoog gaat. Maar anderzijds is het it-budget stabiel of gaat het zelfs omlaag. Dat is iets wat wij ook bij cio’s opvangen. En wat is dan het resultaat. Dat de beslissing voor een nieuw project genomen wordt door de business en dat ook betaalt. It-budgetten verschuiven dus deels naar de ‘line of business'”, stelt Warrior.

Dat beaamde even later ook Gordon Thomson, het hoofd van ‘enterprise networking & security business’ binnen Europa. “Van cio’s horen wij dat ze bezorgd zijn dat het budget niet meer bij hen zal zitten. Ze moeten dus weer meer controle krijgen. Nu kunnen cio’s vaak niet op tijd leveren wat gebruikers en werknemers van hen verlangen, om bijvoorbeeld connectiviteit en bedrijfstoegang te krijgen via elk device”, zegt Thomson. “We zijn er van overtuigd dat we met onze ‘one network, one policy, one management’ aanpak op het goede spoor zitten om cio’s te helpen. Het zal complexiteit voor hen wegnemen”, voegt Thomson daar nog aan toe.

“Dat de it-budgetten verschuiven, wil ook zeggen dat we met extra contactpersonen moeten praten. Niet alleen met it, maar dus ook met de verantwoordelijken in de business”, zegt Frank De Reymaeker. “Het is duidelijk dat we naar een nieuw type cio evolueren, die veel proactiever dan vroeger zal moeten reageren”, zegt hij nog.

Kristof Van der Stadt

“It-budgetten verschuiven deels naar de ‘line of business’.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content