Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Wat als de lichtarmaturen op kantoor extra sensors zouden hebben ? En wat als ze meteen ook de netwerkaansluitingen binnenbrengen ? Dan creëer je een ‘digital ceiling’ zoals Cisco de term pas lanceerde.

We spreken al lang over slimme gebouwen, maar kantoren zijn maar zo slim als de apparatuur die je er installeert en met elkaar laat ‘praten’. “Met ‘digital ceiling’ kunnen we voor het eerst slimme technologie binnenbrengen in de gebouwstructuur zelf. De eerste stap is dat de lichtarmaturen een ‘native ip’ krijgen en meteen ipv6-endpoints worden”, vertelt John Baekelmans – de Belg die binnen Cisco het project leidt.

De totaaloplossing vertrekt vanuit voordelen in verlichting : de eerste concrete use case van de digital ceiling oplossing. Uiteraard is er om te beginnen de efficiëntiewinst van de lampen zelf – al is het voor alle duidelijkheid niet Cisco, maar een partner zoals Philips die de LED-lampen dan levert. Universal Power of Ethernet (UPoE) is een bijkomend voordeel dat voor aanzienlijke stroombesparingen kan zorgen. “Per poort beschik je over 60 watt. Dat wil zeggen dat één poort eigenlijk twee traditionele Luminairs van 27 watt kan voorzien van stroom”, zegt Baekelmans.

GRAANTJE MEEPIKKEN VAN MILJARDENMARKT

Cisco ziet een markt van 270 miljard dollar in LED-verlichting, en is vastberaden om een stukje in te pikken : meer bepaald de aansturing er van. “Onze traditionele wired business gaat beetje bij beetje achteruit en een project als dit kan dat verlies mogelijk voor een stuk compenseren”, klinkt het. “Verlichting is de volgende stap van convergentie van technologieën in een gebouw”, aldus Baekelmans die een opportuniteit voor Cisco ziet om een actievere rol te spelen in de controle van een gebouw en dus verder te gaan dan de backbone of het netwerk te voorzien. Dat wil meteen ook zeggen dat het bedrijf in eerste instantie met facility managers en niét met it spreekt.

“We willen die facility manager concrete use cases aanreiken. In de LED-armaturen zitten sensoren ingewerkt die het daglicht meten, de temperatuur of zelfs de samenstelling van de lucht. De armaturen kunnen daaruit bijvoorbeeld afleiden hoeveel mensen er in het kantoor zitten, en of er extra zuurstof moet aangevoerd worden”, schetst Baekelmans enkele van de voordelen. Maar er kunnen ook harde euro’s gewonnen worden.

“Een lamp moet niet branden als het kantoor niet gebruikt is. Je kan meten of en wanneer een vergaderzaal gebruikt is. Niet gebruikt ? Dan moet de kuisploeg niet passeren”, geeft hij een voorbeeld van een besparingsscenario.

VERLICHTING IS DE EERSTE STAP

Maar het project mikt verder. Het ecosysteem dat Baekelmans leidt moet voor meer use cases zorgen. ‘Building automation’ wordt een tweede grote pijler. Later volgen zeker nog analytics en software.

Een eventuele koppeling van Webex-meetings – zoals Cisco er miljoenen per jaar opzet – met de verlichting in meeting rooms biedt perspectieven. “Als Webex wéét wie welke zaal geboekt heeft, dan zou het toch geweldig zijn dat de meeting ook automatisch opgezet wordt. Waarom zou je nog manueel moeten een verbinding opzetten als de software toch weet wie je wil bereiken ? Een ‘digital ceiling’ in kantoren kan daar voor zorgen”, aldus Baekelmans. “Het ‘application driven environment’ van bij je thuis omzetten naar een professionele, ‘hardened’ omgeving met de kwaliteit en security-eisen die je van een bedrijfsoplossing verwacht”, vat hij de uitdaging nog eens samen.

En het kan nog verder gaan. Als het meetinglokaal ‘weet’ dat jij er bent, zou het lokaal zich even goed aan jouw voorkeuren kunnen aanpassen : de airco een graadje lager, de zonnewering naar beneden en de verlichting op ‘dagtemperatuur’ bijvoorbeeld. Voor Baekelmans past dit meteen in de trend naar ‘activity based working’. “De tijd van vaste bureau’s is voorbij. Als werknemers toch de moeite doen om naar kantoor te komen, zorg er dan tenminste voor dat ze de best mogelijke werkervaring krijgen”, klinkt het nog.

In totaal werkt een 28-tal mensen aan het project dat zowat als een start-up draait binnen het grote Cisco en als ‘enterprise IoT’ omschreven wordt. Binnenkort wil Cisco nog een draadloze variant lanceren, zodat ook in bestaande gebouwen soortgelijke functionaliteit kan binnengebracht worden.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content