Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Terwijl cloud computing in Europa kleinschalig blijft, doen Amerikaanse bedrijven een beroep op de wolk om hun gegevens op te slaan. De Californische start-ups Arkeia en StorSimple zien er talloze voordelen in.

Voor heel wat waarnemers is cloud computing ideaal om gegevens op te slaan. Temeer omdat de infrastructuurkosten hoog zijn, het beheer van opslagsystemen complex is en de behoeften exponentieel toenemen. Zonder te vergeten dat cloud computing een veilige opslag – en bewaring – op afstand mogelijk maakt, hoewel sommige vrezen voor de vertrouwelijkheid van de gegevens. Om nog maar te zwijgen over de problemen rond wetgeving in Europa (sommige landen verplichten bedrijven hun gegevens in het land zelf te bewaren).

Arkeia Software

In Silicon Valley beweert de start-up Arkeia Software deel uit te maken van de top 3 van oplossingen voor gegevensbescherming in virtuele omgevingen. Haar cloud-aanbod voor kmo’s wil de concurrentie aangaan met gegevensbeschermingssoftware van het type Symantec NetBackup en Backup Exec, Networker van EMC, ArcServe van CA, Tivoli TSM of CommVault.

Met grote verschillen echter, benadrukt ceo Bill Evans. Zo integreert Arkeia de progressieve deduplicatie waar ze een patent op heeft (dankzij de overname van Kadena Systems in 2009). “De grootte van de blokken staat vast, maar ze kunnen elkaar overlappen, ook al moeten de bestanden daartoe eerst in blokken worden omgezet, en de deduplicatie vindt plaats aan de bron”, preciseert Evans. Hij beweert dat dit niet alleen een aanzienlijke plaatsbesparing maar ook kortere transfertijden oplevert. Andere voordelen die hij benadrukt: het gebruiksgemak van het product dat in de vorm van een toestel verkrijgbaar is en het feit dat Arkeia werkt aan aangroeiende backups (met extra tijd- en plaatsbesparing als resultaat). Bovendien ontwikkelde het bedrijf een originele replicatietechniek voor de gegevens voor een betere bescherming van de wan-omgevingen.

Arkeia biedt haar oplossing aan beheerde dienstverleners (msp) aan die ook een ‘Backup as a Service’ kunnen aanbieden, om het in de woorden van Evans te zeggen. Hij voegt eraan toe dat AES-256 versleuteling op het niveau van de klant de veiligheid van de gegevens garandeert en dat de interface werd herzien voor een grotere gebruiksvriendelijkheid. We voegen eraan toe dat Arkeia van plan is haar aanbod ook in oem in de handel te brengen.

StorSimple

Ook het Californische StorSimple prijst de voordelen van cloud computing voor gegevensopslag en noemt in dat opzicht vooral de mogelijkheid tot (vrijwel onmiddellijke) provisioning, de evolutiviteit, de grote beschikbaarheid, de toegankelijkheid en het eenvoudige beheer. Temeer omdat het bedrijf een (gemakkelijke) san-appliance aanbiedt om in het datacenter in te zetten en te verbinden met de grote clouds van het type Amazon S3, Microsoft Azure, AT&T Synaptic of Atmos van EMC.

Het toestel van StorSimple integreert interne opslag in de vorm van ssd- of sas-schijven (er zijn twee modellen, met 100 TB of 200 TB), met de creatie van volumes en thin provisioning, terwijl het toestel, naargelang de gevraagde prestaties, de gegevens automatisch lokaal of in de cloud opslaat. Daarnaast garanderen ook deduplicatie- en compressietechnieken de prestaties, terwijl versleuteling garant staat voor de veiligheid. StorSimple benadrukt ook de bescherming van de gegevens want in de wolk wordt een synchrone kloon van de gegevens gecreëerd.

StorSimple spitst zich toe op applicaties voor samenwerking, mail, content management, shared drives, bibliotheken en archieven evenals virtuele machines, en heeft sinds kort zowel een VMware- als een Microsoftcertificaat op zak. Zijn oplossing staat tegelijkertijd in voor de primaire opslag, de archivering en de bescherming van de gegevens.

StorSimple ontving onlangs een kapitaal van 13 miljoen dollar waarmee het meer bepaald zijn product kan verrijken (grotere capaciteit, hogere scalability of reikwijdte in de cloud). Bovendien moeten marketingactiviteiten StorSimple in staat stellen (meer) bekendheid te verwerven in Europa. Het bedrijf is van plan er partners, detailhandelaars of integratoren, aan te duiden, in eerste instantie in Groot-Brittannië, daarna in Frankrijk en Duitsland. En binnen 3 tot 5 jaar is een beursgang gepland.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content