1 Skype Gangmaker voor voip

Als er één bedrijf is dat ‘bellen over internet’ de boost gegeven heeft waar menig voip-operator al jaren van droomde, dan is het wel het in 2003 door Niklas Zennström en Janus Friis opgerichte Skype. Begonnen als een eenvoudige ‘softphone’ groeide de software gestaag uit tot een voip-communicatieplatform én een heus begrip. Een vraag als ‘Zullen we even skypen?’ klinkt bij de jongste generatie internauten even vertrouwd in de oren als ‘Zullen we even bellen?’ Het aantal gebruikers nam exponentieel toe en hardwarefabrikanten kwamen met de eerste ‘usb-telefoons’ om het belgevoel te verhogen. Naarmate de technologie evolueerde, zagen ook draadloze Skype-telefoons en allerlei extra accessoires het licht.

Met Skype kun je de wereld rondbellen – gratis van pc naar pc, en voor luttele centen naar vaste of mobiele nummers. In sommige landen kun je ook al een eigen Skype-telefoonnummer aanvragen. In Groot-Brittannië, Scandinavië, Italië, Australië, Macau en Hongkong verkoopt Skype via telecomaanbieder 3 zelfs een eigen Skypephone. Via dat toestel bellen gebruikers volledig gratis met elkaar en kunnen ze ook sms’jes versturen en bellen naar andere vaste en mobiele nummers tegen een prepaid tarief. Skype is met name bij thuisgebruikers ontzettend populair geworden om gratis of goedkoop te bellen naar familie en vrienden in het buitenland. Maar ondertussen zijn er ook heel wat kleine bedrijven die hun telecomverkeer al dan niet uitsluitend aan Skype toevertrouwen. Niet geheel zonder risico natuurlijk: in het sloganeske ‘you get what you pay for’ schuilt zeker een kern van waarheid. Zo zullen heel wat fervente ‘Skypers’ zich nog wel de beruchte panne herinneren waarbij het hele Skype-netwerk enkele dagen helemaal uit lag. Maar ook in de videoconferencing-markt werkt Skype verstorend. Via een eenvoudige webcam kun je een beeldsignaal meesturen met een Skype-gesprek. Maar liefst één op de vier Skype-oproepen wordt nu al vergezeld van een videosignaal. Bij bedrijven wordt er echter meestal nogal smalend gereageerd wanneer je een doodgewone webcam wilt inschakelen voor videoconferenties. Toch gelooft Skype erin dat er voor hen op de zakelijke markt nog heel wat opportuniteiten zijn. Vorig jaar kondigde Skype bijvoorbeeld nog een intensievere samenwerking met webcamfabrikant Logitech aan om high quality videocalls mogelijk te maken. Skype – met hoofdzetel in Luxemburg – kwam eind 2005 in handen van veilingsite eBay die met gemengde gevoelens kan terugkijken op de te dure aankoop. In oktober 2007 mocht Niklas Zennstrom opstappen als ceo. Sinds eind maart heeft Josh Silverman de duidelijke opdracht om Skype rendabel te maken voor eBay.

2 Microsoft/Cisco Convergentie heeft veel gezichten

Op een gedeelde tweede plaats – met net evenveel stemmen – vinden we Microsoft en Cisco. Beide Amerikaanse bedrijven sparen kosten noch moeite om het raakvlak tussen netwerken, telefonie en communicatie te bespelen en geloven rotsvast in convergentie. Allebei werken ze aan technologieoverschrijdende tools die samenwerking bevorderen, en waarbij unified communications een sleutelrol toebedeeld krijgt. En daar verstaan we ook video onder. Microsoft heeft bijvoorbeeld een apart webconferencing-product dat inhaakt op de Office Communications Server, terwijl Cisco hoge ogen gooit met zijn Telepresence-oplossing.

Maar convergentie is ook de naadloze aansluiting van traditionele netwerken op draadloze netwerken: iets waar Cisco bijvoorbeeld sterk in gelooft. Zo raakte op het Mobile World Congress in januari nog bekend dat Cisco met Nokia in zee gaat om een belangrijke rol te kunnen spelen in het ‘mobile internet’. “The mobile internet is the next global platform” klonk het toen eensgezind.

Ook web 2.0 is nooit ver weg wanneer je het over convergentie hebt. Cisco brengt bijvoorbeeld routers uit die specifieke web 2.0 services moeten ‘versnellen’ en die tegelijkertijd ook het voip- en dataverkeer over datzelfde netwerk in goede banen moeten leiden. Chris Dedicoat, president van Cisco Europe, liet begin dit jaar op het Cisco Networkers event nog optekenen dat “de impact van web 2.0 diensten op de bedrijven onnoemelijk veel groter zal zijn als toen internet 1.0 zijn intrede deed.” En hij stak meteen een waarschuwend vingertje op:”Geen enkel bedrijf kan of mag het zich veroorloven om deze nieuwe technologie te verwerpen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content