Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Terwijl grote e-commercespelers voor de verkoop van reizen in bulk gaan, via ‘dynamic packaging’ of het concept van het winkelkarretje, timmert het Belgische EurAm in de schaduw van de grote consumentenmerken aan de weg. De echte web 2.0 van de reissector heet volgens EurAm immers ‘creative packaging’, efficiënt en creatief online reizen plannen.

EurAm, gevestigd in Wijgmaal bij Leuven, is een buitenbeentje in de reissector. EurAm is reisagent noch touroperator, want het werkt enkel b2b, is geen consumentenmerk, stelt geen reizen samen en betaalt geen commissies. Concreet biedt EurAm zijn klanten, de reisagenten, een gratis online tool aan – voorlopig nog ‘Dino’ genaamd – waarmee ze reizen naar Noord-Amerika tot in de details kunnen plannen, offertes kunnen maken en zelfs kunnen overgaan tot reservaties. “Noem ons een dienstenleverancier”, zegt general manager Peter Keijers, “die enerzijds (reis)producten aanbiedt en anderzijds een tool om die producten samen te stellen. De producten linken ons aan de reissector terwijl de tool ons linkt aan de informatica.” EurAm haalt zijn inkomsten uit de reservaties van de aangeboden producten.

EurAm ontstond in 1990 als incentivehuis, gespecialiseerd in reizen naar Amerika. “Maar een aantal reisagenten bleef met ons werken om ook voor individuele klanten reizen te organiseren”, vertelt Keijers. “Maar we beseften al snel dat we daarmee nooit uit de kosten zouden komen. ‘Als we dat niet kunnen automatiseren, stoppen we’, was onze conclusie.” Het systeem evolueerde via Excel naar Access en vervolgens naar Visual Basic / SQL Server. “Vanaf 2000 voelden we aan dat de omgeving van Microsoft min of meer een standaard was geworden. Met die technologie waren we ook gerust voor de toekomst. In 2001 hebben we onze content online geplaatst.”

Creative packaging

Het systeem van EurAm in zijn huidige vorm is er mede gekomen dankzij het technologische vernuft van ontwikkelaar en analist Tom Allard, die enkele jaren geleden bij EurAm terechtkwam. Wat er nu staat is een mashup op basis van Microsoft Virtual Earth. Op de kaartjes van Noord-Amerika kan de reisagent inzoomen op het geografisch in beeld gebrachte aanbod van EurAm. Klikken op een hotel levert een foto en een beschrijving op. Dankzij satellietfoto’s krijgt de gebruiker ook een beeld van de omgeving van het hotel. Dankzij de kaartjes kan de gebruiker ook reisroutes, bijvoorbeeld van hotel naar hotel, samenstellen, compleet met afstanden en reisduur. “Met dit concept zijn we uniek in Europa”, zegt Keijers. Zelfs het IWT zag het innovatieve in de tool en beloonde EurAm met een subsidie. “We zijn het enige bedrijf in de toeristische sector dat zoveel investeert in R&D en innovatie.”

Veel affiniteit met de traditionele e-commercereuzen, zoals een Expedia, heeft EurAm niet. “De grote spelers op het internet maken gebruik van het klassieke winkelkarretje, ‘dynamic packaging’, tot in het oneindige. Veel meerwaarde zit daar niet aan. De drive is daar verkopen, verkopen, verkopen. Ook wij willen verkopen, maar op een intelligente manier en mét meerwaarde. Daarin zijn de grote spelers niet geïnteresseerd. Daarom spreken wij van ‘creative packaging’. Op dat woord hebben we trouwens het intellectuele eigendom.” Het ‘distributienetwerk’ van EurAm bestaat uit ruim 5000 reisagenten in de Benelux, Frankrijk en in beperktere mate in Duitsland.

Een jaar later

De toekomst van EurAm ziet er rooskleurig uit. “We zullen dit jaar wellicht met 50 procent groeien en we verwachten dat we tegen 2010 het boekjaar 2007 verdrievoudigd hebben”, klinkt het. Geografische uitbreiding is daarbij mogelijk. “We sluiten geen enkel ander land binnen de euro-zone uit.” Ook de tool zal almaar meer worden uitgebreid, zowel qua functionaliteit als qua informatie. “Kom binnen een jaar nog eens terug”, lacht Keijers. “Je zal achterover vallen.” Laat ons in dit blad nu net ook de rubriek ‘Een jaar later’ hebben…

Stefan Grommen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content