Op een gezamenlijk event van Red Hat en JBoss in Chicago zette Red Hat in de verf hoe de combinatie van ‘open source’ en het eigen aanbod de belangstelling bij klanten aanscherpt. Met dank aan de crisis.

Guy Kindermans

Guy Kindermans

Volgens president en ceo Jim Whitehurst bevindt bedrijfsinformatica zich vandaag op een keerpunt. “Bedrijven als Wikipedia, Facebook en Twitter tonen de kracht van het participeren,” klinkt het. Tegelijk moeten cio’s nu echt meer met minder doen en dat ook nog eens sneller dan ooit voordien en conform steeds meer regels en wetten. Open source komt tegemoet aan die vereisten van ict in het nieuwe millennium, stelt Whitehurst. Red Hat maakt daar ” enterprise class open source software van die kan worden ingezet voor bedrijfskritieke taken dank zij services, documentatie en dies meer.” Bovendien biedt Red Hat software de klanten de mogelijkheid om delen van die software à la carte aan te wenden, zonder gevaar voor een ‘lock in’. “Of ga je voor Ellisons idee van ict?” sneert Whitehurst. Dat Red Hat met zijn ‘free software’-aanbod bedrijven niet dwingt tot kapitaalinvesteringen in software en die vervangt door abonnementsdiensten, is in deze tijden van crisis mooi meegenomen. Daarmee lokt het klanten dus ook naar opensource-bedrijven, nu die klanten kunnen rekenen op commerciële ondersteuning.

Van OS tot de wolk

Geheel in de lijn van de verwachtingen, trekt Red Hat dat efficiëntere gebruik van budgetten ook door naar virtualisering en de cloud. Beide oplossingen zorgen voor een beter benutten van de beschikbare infrastructuur en de flexibiliteit van bijkomend verwerkingsvermogen. Op Red Hat Summit en JBoss World volgden dan ook aankondigingen rond virtualiseringsproducten (Red Hat Enterprise Linux 5.4) en de cloud (met een vernieuwing van het JBoss Enterprise Application Platform, naast een reeks ‘profielen’ voor kleinere web-applicatieomgevingen). Met Red Hat Enterprise MRG moet het mogelijk zijn zowel privé als hybride (mix van private en publieke) ‘clouds’ te bouwen. Dat werd treffend geïllus-treerd door een bedrijf als DreamWorks dat animatiefilms als Shrek en co op zijn naam schreef. Zelfs met meer dan 20.000 verwerkingskernen verspreid over systemen in vier locaties was er nog nood aan bijkomend verwerkingsvermogen in de ‘cloud’ om de pieken bij het creëren van de definitieve versie van elk computergegenereerd beeld op te vangen.

Precies door de openheid van de architectuur van de JBoss middleware ziet Craig Muzilla, vice president van de middleware business unit, kansen omdat met middleware van derden, andere frameworks, integratoren etc kan worden samengewerkt. Met het Parijse Exo werkt JBoss bijvoorbeeld samen aan een nieuwe portaaltechnologie.

Andere projecten zijn onder meer ‘Hail’ (platform-api’s zodat toepassingen in de cloud makkelijk kunnen ‘scalen’) en ‘Deltacloud’ (voor interoperabiliteit tussen clouds).

Sleutelen aan het kanaal

De nieuwe nadruk op virtualisering en de cloud stelt ook nieuwe eisen aan Red Hats partners. Mark Enzweiler, vice president global channel sales, stelde vast dat in het eerste kwartaal van dit jaar “het kanaal al de beoogde 61% van de omzet realiseerde”. Enzweiler wil dit nog naar boven bijstellen. Naast OEM omvat het kanaal distributeurs, vars en bouwers van oplossingen. Hoewel bedrijven als Accenture van start gaan met Red Hat Linux expertise centra, zijn de meeste internationale systeemintegratoren nog geen grote bron van inkomsten.

Nieuw is wel het ‘Catalyst’ programma, waarbij Red Hat zijn partners wil laten samenwerken om tot meer oplossingen voor klanten te komen. Momenteel is het wel nog niet duidelijk wanneer Catalyst in Europa zal worden opgestart. Ondertussen ziet Malcolm Herbert, director Emea strategy & solutions office, dat het Red Hat Linux-verhaal in Europa ook aan-slaat in de overheidssector, onder meer in de Benelux (met allicht nog tegen eind dit jaar twee projecten in België). In ons land voorziet hij ook meer rechtstreekse contacten tussen Red Hat en (potentiële) klanten, maar de leveringen zullen wel indirect blijven.

Trouw aan open source

In al dat commercieel geweld vergeet Red Hat ook zijn ‘open source’ wortels niet en biedt het ondersteuning voor het Fedora Project – de ‘community’ versie van Red Hat Linux. Het doet dat in de persoon van Paul Frields, die het project leidt en tevens voorzitter is van de Fedora Board. Frields zorgt ervoor dat de wensen en belangen van de externe vrijwilligers en van het bedrijf volledig transparant op elkaar worden afgestemd. Fedora is enerzijds het lab waar met nieuwe ideeën kan worden gespeeld, maar waar toch ook de komende bedrijfsversies hun voorafspiegeling vinden. Voor de komende versies wil hij terug naar een meer regelmatige ‘zes maanden’-releasecyclus en allicht de bezem halen door een aantal onderdelen. Overigens zou volgens Frields de crisis geen impact hebben op de bereidheid van externen om mee te werken aan Fe-dora. Een mogelijk hogere werkdruk van de werknemers blijkt niet onoverkomelijk. Integendeel, in deze moeilijke tijden is “het transparante beeld van wie wat heeft gedaan in het Fedora-project tegelijk een duidelijke boodschap aan het adres van de werkgever.” Zo kan Fedora “ook iets terugdoen voor de medewerkers.”

Via het Catalyst-programma wil Red Hat zijn partners laten samenwerken om tot meer oplossingen voor klanten te komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content