Wegens gebrek aan initiatieven op de privémarkt, vooral omdat de lokale markt zo klein is, heeft de Luxemburgse regering in 2006 de koe bij de horens gevat met de oprichting van LuxConnect, dat de digitale economie moet ondersteunen.

Omdat de privéoperatoren de kat uit de boom keken en niets deden met het potentieel om een state-of-the-art-infrastructuur van datacenters en vezels te creëren, gaf de regering onder impuls van haar toenmalige ict-minister Jean- Louis Schiltz de toon aan.

DE HELE WERELD MET ELKAAR VERBINDEN

“Vandaag zijn we voortdurend bezig de internationale connectiviteit van Luxemburg te verbeteren”, aldus Ed Wangen, ceo van LuxConnect. We beschikken nu over een van de beste infrastructuren die er bestaan voor datacenters, met 7 gecertificeerde tier VI centra, goed voor bijna een vijfde van de wereldwijde referenties op dit uitmuntendheidniveau.”

Maar er was nog ruimte voor verbetering: de hele wereld met elkaar verbinden. “De helft van de toonaangevende operators op het vlak van internetconnectiviteit bevindt zich in Luxemburg”, verduidelijkt Claude Demuth, business development manager van LuxConnect. Level3, Cogent, NTT, Telefonica, BT, Verizon… bevinden zich al in de POP’s (points of presence) van het Groothertogdom. De glasvezel van LuxConnect of van Teralink (POST) vergemakkelijken ook de doorvoer van informatie via de Luxemburgse hub.

“Over 2 of 3 jaar zullen alle tier 1 operatoren terug te vinden zijn in Luxemburg”, wedt Claude Demuth. De scène is onmisbaar geworden voor een aantal actoren die zich willen vestigen in Europa. “We hebben de paradox van de kip en het ei achter ons gelaten”, aldus Claude Demuth. Wat komt er eerst: een telecomoperator of de behoefte van de klant? Beide zijn nu aanwezig.”

DE ZWEEFDUIK VAN MEGA

De laatste die met veel tamtam zijn opwachting maakte is Mega! Het platform om content te delen van Kim Dotcom en zijn Luxemburgse bemiddelaar en mede-investeerder Xavier Buck, heeft op zijn eentje de zichtbaarheid van Luxemburg op de kaart van de wereldwijde internet-hotspots een boost gegeven. “We blijven nog onder het niveau van Amsterdam, Londen en Frankfurt, maar vandaag kunnen klanten van de digitale business dankzij de aanwezigheid van deze tier 1 operators onderhandelen over aantrekkelijke aanbiedingen op het vlak van prijs en de gewenste kwaliteit. We hebben ook een voordeel ten opzichte van deze top cities: onze datacenters zijn bijzonder efficiënt en energiezuinig, omdat ze van de nieuwste generatie zijn.”

En de digitale transformatie die de wereld doormaakt, de stuiptrekkingen in de bedrijven, de paradigmaverschuivingen die zich voordoen op alle verdiepingen,… worden hier gezien als kansen. “Dit is nog maar het begin”, aldus Claude Demuth.

Raphaël Henry

“Over 2 of 3 jaar zullen alle tier 1 operatoren terug te vinden zijn in Luxemburg”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content