Web weergave

DATANEWS.BE

Sinds haar oprichting 10 jaar geleden heeft Newpharma zich opgeworpen als een Europese leider in online (para-)apotheken. Newpharma is een digitale 'pure player'. IT vormt dan ook de kern van de activiteiten en 'staat ten dienste van het ondernemingsproject', benadrukt haar COO, Philippe Detry, die verantwoordelijk is voor de IT.

INTERVIEW

Technisch dienstverlener SPIE begeeft zich met de acquisitie van Systemat op de Belgische ICT-markt. Onder de noemer SPIE ICS ziet het bedrijf een belangrijke rol weggelegd voor het cloud- en IoT-platform Colligo. SPIE maakt zich sterk dat de combinatie van de ICT-expertise van het voormalige Systemat en de technische knowhow van SPIE Belgium voor een unieke synergie zorgt.

BELGIAN

Het contract voor de digitale transformatie van de NAVO, vorig jaar ondertekend in het kader van de Digital Endeavour-visie, krijgt steeds concreter vorm. Een bijzondere rol is weggelegd voor België.

ANALYSE

Driekwart van haar omzet haalt Lenovo uit de pc-afdeling. Maar de groei moet in de toekomst meer uit mobile en datacenters komen: technologie die de groep kocht van Motorola en IBM. Hoe de multinational - 'we zijn niet gewoon een Chinees bedrijf' - dat precies wil doen, vertelde Lenovo aan Data News in het gloednieuwe hoofdkwartier in Peking.

ANALYSE

Het in 2016 in de VS opgerichte JASK zet in op het moderniseren van het 'security operations center' via AI. Het bedrijf mikt nu ook op Europa, met de Benelux als een van de eerste regio's.

ANALYSE

Alles gaat richting edge. Dat is althans het verhaal dat we steeds vaker horen bij grote bedrijven. Nu bijna iedereen in de cloud zit, moet die cloud naar de verste hoekjes van het land worden uitgerold. Zo'n wolk vol Internet of Things komt echter met zijn eigen uitdagingen. Wie beveiligt dat allemaal?

DOSSIER

Fintech, dat zijn die start-ups en bedrijven die taken van de traditionele banken en van de financiële wereld in een nieuw jasje steken, eentje dat hopelijk steeds sneller, handiger, goedkoper en gebruiksvriendelijker is.

DOSSIER

Digitale transformatie: de verzekeringswereld stond erbij en keek ernaar. Scherpslijpers schatten de digitale achterstand van de sector op minstens tien jaar. Klopt niet, zeggen de verzekeraars, die met allerlei apps achter de klant aan gaan.

DOSSIER

Wallonië gaat verder op het ingeslagen pad. Het plan Digital Wallonia 2019-2024 blijkt perfect aan te sluiten bij het digitaliseringsplan 2013-2018 dat werd uitgedacht door de voorganger van de huidige minister van Digitalisering. Onder meer de afschaffing van de belasting op masten en de steun voor het leren programmeren op school en voor de 'Smart Region'-projecten werden overgenomen.

BELGIAN

Het elektronisch patiëntendossier van UZ Leuven is uitgegroeid tot een belangrijke SaaS-oplossing voor de Vlaamse ziekenhuizen. Nexuzhealth, een joint venture van Cegeka en UZ Leuven, wil het klinisch werkstation nu verder uitrollen richting eerstelijnszorg, via een combinatie van cloud en open source.

CASE

De hoogconjunctuur van de Rode Duivels stond lange tijd in schril contrast met de gedateerde marketingtechnologie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond. De organisatie keerde het tij in 2017. Ze zet sindsdien fors in op dataverzameling en een gepersonaliseerde digitale ervaring.

CASE

Passwerk zet medewerkers met autisme in voor software- en kwaliteitstesten. Via de nieuwe West-Vlaamse vleugel doen de IT-afdelingen van onder meer TUI, Picanol, Axians en Joris Ide een beroep op de diensten van de organisatie.

BELGIAN

Je verwacht het niet onmiddellijk van 's werelds grootste cloudleverancier, maar Amazon Web Services wil niet langer dat u alleen zijn cloudservers gebruikt; het wil ook in uw datacenter intrekken. Een slimme zet, want niet alle toepassingen kunnen zomaar naar de cloud overgeheveld worden en door een hybride model op te zetten biedt het aan zijn klanten een naadloze overgang.

ANALYSE

De mobiliteit van de toekomst steunt op bakken data. Weten wanneer het licht op groen gaat, bussen die prioriteit vragen en verkeer dat automatisch op elkaar wordt afgestemd. In de spil van al dat dataverkeer zit het Belgische Be-Mobile, dat haar lokale sterkte naar heel Europa wil exporteren.

INTERVIEW

De doorbraak van elektrische wagens komt elk jaar dichterbij. De groeicijfers zijn spectaculair en dat zal alleen maar toenemen naarmate de prijzen dalen. Maar bieden ze ook qua gebruiksgemak, rijcomfort en snufjes een volwaardig alternatief?

DOSSIER

De drie grootste aanbieders van publieke clouds zijn Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud Platform. In dit artikel geven we een helikopteroverzicht van hun sterkste en zwakste punten.

TECH TEST