Datanews nr. 02 | 1 maart 2019

Web weergave

Sap

DATANEWS.BE

Hoe 'dark patterns' u online om de tuin leiden

'Dark patterns' ziet u tegenwoordig overal online. Dit soort psychologische designtrucjes proberen gebruikers te misleiden en hen dingen te laten doen die ze niet willen, zoals een abonnement verlengen of reclame ontvangen. En hoewel dat een ethische lijn overschrijdt, zetten bedrijven zoals Facebook of Microsoft ze gretig in.

ANALYSE

Ook het cloudnetwerk wordt zelfsturend

Anderhalf jaar geleden kondigde Cisco met intent-based networking de 'Tesla onder de netwerken' aan. Vandaag krijgt die Tesla een nieuwe uitbreiding en trekt ze naar de cloud.

ANALYSE

And the winners are...

Heidi Rakels (Guardsquare) is door de lezers van Data News en de jury uitgeroepen tot ICT Woman of the Year. Sanne Vermeiren (Cegeka) werd bekroond tot Young ICT Lady of the Year.

SHE GOES ICT

Heidi Rakels: 'Ik begrijp niet waarom er zo weinig vrouwen in IT zitten'

ICT Woman of the Year Heidi Rakels heeft een unieke carrière. Na een olympische medaille en twaalf jaar topsport richtte ze met haar vriend het succesvolle softwarebedrijf Guardsquare op. Maar zelfs nu het bedrijf op een kantelpunt staat, hoopt ze zelf te kunnen blijven ontwikkelen.

SHE GOES ICT

Ontdek de andere genomineerde Young ICT Ladies

Kersvers Young ICT Lady of the Year Sanne Vermeiren (Cegeka) haalde het van vier jongedames die - excuus voor de uitdrukking - hun mannetje stonden tegenover de jury. We stellen ze graag nog even aan u voor.

SHE GOES ICT

Amper 13 procent van de CIO's is een vrouw

Het aantal vrouwen aan de top van de IT-afdeling neemt maar gestaag toe. Bovendien is er geen garantie dat het een stijgende lijn blijft, waarschuwt Gartner.

SHE GOES ICT

Meer cybersecurity? Meer vrouwen!

Vrouwen bieden een uitgesproken meerwaarde in het cybersecurity-gebeuren, aldus Jane Frankland op Kaspersky Lab's Next event. En de organisatie (ISC)2 maakt duidelijk dat er nog heel wat opportuniteiten zijn voor hen.

SHE GOES ICT

Niet immuun voor digitale disruptie

Sensoren melden wanneer een afvalcontainer vol is, wat resulteert in een efficiëntere ophaling. Blockchain vermijdt fraude rond de herkomst van dure grondstoffen. Het zijn maar twee voorbeelden van digitale toepassingen in de recyclagebranche. Tegelijk is lang niet ieder bedrijf uit de sector al aan een heuse digitale transformatie toe.

DOSSIER

Bedrijven schakelen versnelling hoger

Hoe geven bedrijven hun digitale transformatie vorm? Zijn blockchain en software-defined networking al helemaal ingeburgerd? Hoe evolueert de markt? Het zijn maar enkele van de vragen waar een expertenpanel zich op uitnodiging van Beltug over boog. Het resulteerde in een boeiend debat, waar de visies van de operatoren en de CIO's uit de bedrijfswereld vaak parallellen vertoonden.

ANALYSE

Zuinig waar het kan, innovatief waar het moet

Stap voor stap hertekent Katoen Natie haar complete IT-omgeving. Om voor netwerk en telecom de beste contracten te vinden tegen de beste prijs, rekent het bedrijf op de diensten van Tam Tam Consulting.

CASE

Mobiele applicatie brengt rust

Transporteurs die voor X2O met pakjes de baan opgaan, krijgen er een handheld toestel van Panasonic bij. De keten van badkamerwinkels gebruikt een ZetesChronos-toepassing om zijn logistieke proces op te volgen. Het resultaat: meer efficiëntie in de keten en realtime informatie voor de klant.

CASE

HPE opent IoT-innovatielabo in Genève

ICT-leverancier HPE is ervan overtuigd dat data, intelligentie en rekenkracht naar de edge verschuiven. Het bedrijf opent daarom een eerste Europese innovatielabo rond IoT.

ANALYSE

Draadloos netwerken zonder omkijken

We testten zeven zelfregelende wifi-netwerksystemen voor thuiswerkers en kleine kantoren. Ze combineren een eenvoudigere installatie met een betere draadloze dekking en consistente prestaties.

TECH TEST

Een huwelijk tussen business en kunstmatige intelligentie

Al te vaak struikelen AI-projecten tussen de 'Proof Of Concept'-fase en implementatie. Door niet alleen vanuit de technische kant te kijken maar ook het businessdenken mee te nemen, wil de Brusselse start-up Reimagine die horde makkelijker maken.

START-UPS