Web weergave

Terwijl telecomoperatoren zich opmaken voor gigabitsnelheden, hebben meer dan honderdduizend huishoudens nog altijd geen snel internet. De regering wil dat aanpakken, maar ook in 2019 en 2016 was er zo'n plan.

HOE ZOU HET NOG ZIJN MET VAST EN MOBIEL INTERNET

Hoe staat het nu met ICT in België? Wat zijn de trends die er toe doen? Hoe zit dat met de ICT-werkgelegenheid in ons land? En wat is nu de echte impact van covid-19? Data News maakt een stand van zaken op.

DOSSIER

Hoe heeft de IT-sector het jaar overleefd? We maakten de balans op met Bart Steukers, sinds april de CEO van Agoria, na een vijftal jaar als directeur Context bij de beroepsorganisatie.

ICT GUIDE

Outsourcing blijft in trek. Van een negatieve impact door covid-19 is bijvoorbeeld geen sprake. Belgische bedrijven blijven zeer tevreden over hun outsourcingspartners en plannen nog meer uit te besteden.

ICT GUIDE

Het afgelopen jaar hebben Belgische CIO's zich sterker op de kaart gezet als digitale leiders die hun organisaties door de crisis kunnen halen. Maar om digitale transformatie verder te versnellen is er meer nodig, meent analistenbureau Gartner.

ICT GUIDE

Twee jaar geleden stelde de AI4Belgium Coalition een nationale hub en onderzoekscentrum voor dat België mee op de kaart moest zetten voor kunstmatige intelligentie. Waar staat dat ondertussen?

ICT GUIDE

Hoe staat het met glasvezel? Betekent 5G dat operatoren nog dominanter worden, of zal er net ruimte ontstaan voor nieuwe spelers? Een blik op de uitdagingen van de Belgische telecomsector in 2021.

ICT GUIDE

Wat heeft de shift naar thuiswerk, en dan vooral de snelheid van die shift, met onze security gedaan? We kregen het voorbije jaar een hele reeks rapporten over ons heen en vatten ze voor u samen.

ICT GUIDE

Bedrijven gaven vorig jaar voor het eerst meer uit aan public cloud dan aan het eigen datacenter. Maar dat betekent geenszins het einde van het on-premise. De toekomst ziet er meer dan ooit hybride uit.

ICT GUIDE

Volkswijsheid zegt dat door lockdowns en verplicht thuiswerken een hele reeks bedrijven zich gedwongen zagen om hun digitalisering te versnellen. Da's echter lang niet voor iedereen zo.

DOSSIER

Willen we straks gewoon weer naar kantoor, net als voor corona? Ja, voor het sociale contact. Neen, omdat we ons vroeger te vaak vastreden, letterlijk en figuurlijk.

1 JAAR COVID

Zelfs voor een bedrijf als Citrix is permanent thuiswerk een stevige aanpassing. 'Het is misschien iets makkelijker voor ons, maar het was nog steeds een grote revolutie', klinkt het.

1 JAAR COVID

In een jaar kan er veel veranderen, zeker als dat jaar geplaagd wordt door een pandemie die onze manier van werken op zijn kop zet. Een aantal bedrijven heeft daarvan kunnen profiteren door hun zakenmodel aan te passen.

1 JAAR COVID

Ségolène Martin, CEO van Kantify, werd genomineerd voor de Young ICT Lady of the Year in 2017. 'Mijn traject toont dat ICT niet alleen toegankelijk is voor wie computerwetenschappen gestudeerd heeft.'

SHE GOES ICT

Katty Verresen, salesmanager bij Inetum-Realdolmen, was twee keer finaliste voor de Young ICT Lady of the Year. De nominaties betekenden voor haar groei, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak.

SHE GOES ICT

Mathilde Leroy, proposal manager bij Amazon Web Services, werd in 2015 genomineerd voor de Young ICT Lady of the Year-verkiezing. 'Organisaties die niet snel genoeg innoveren ten behoeve van hun klanten, zullen achteropraken', waarschuwt ze.

SHE GOES ICT

De cloud is het uitgangspunt voor de BI-strategie van Federale Verzekering. 'Op sommige momenten moet je net dat beetje meer kunnen', klinkt het. 'En met alleen on-premise infrastructuur gaat dat niet.'

CASE

Met AI slaagde voedingsbedrijf Puratos erin om de productie van enzymen voor broodverwerking tot 30% op te drijven. Het bedrijf wil nu ook het suiker- en vetgehalte in zijn bakkerijproducten reduceren.

CASE

Integrator System Solutions wordt 25 jaar, en viert meteen ook zijn tienjarig bestaan in België. Het bedrijf blijft echter focussen op zijn - bijna - exclusieve partnerschap met HPE en de nauwe band met zijn klanten.

ANALYSE

Bij een internetbank maken de apps het verschil. Keytrade Bank implementeerde daarom GitLab als verbindende schakel tussen de ontwikkeling en het operationele beheer van de applicaties.

CASE

Stap voor stap digitaliseert Groupe Jolimont al zijn niet-medische informatie. De gezondheidsgroep ontsluit de digitale documenten via IRISNext. 'Medewerkers kunnen de informatie makkelijk terugvinden, waardoor ze er nu ook effectief gebruik van maken.'

CASE

Sien De Vriese (19) uit Asse maakte van haar eindwerk op de middelbare school haar job. De jonge onderneemster bedacht Sendwich, een app om snel en handig broodjes te bestellen.

START-UP