Web weergave

Kristof Van der Stadt vraagt zich af of het écht uitsluitend aan de werkgever toe komt om het IT-team continu bij te scholen. "Er is een nooit gezien aanbod aan opleidingen, vakliteratuur, online cursussen, seminars en webinars. Is het niet aan de IT'er zelf om verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen carrière en zichzelf te trakteren op de nodige bijscholing of omvorming?"

EDITO

Toen hij bijna drie jaar geleden de pas gecreëerde functie opnam van CIO van de Belux-entiteit bij de groep Eiffage Energie Systèmes, begon Laurent Ghijselings met het consolideren van de IT-infrastructuur. Daarna herschikte hij de activiteiten zodat zijn teams dichter bij de business kwamen te staan en ze oplossingen met toegevoegde waarde konden bieden op basis van innovatie.

INTERVIEW

Voor zijn nieuwe game The Division 2 bouwde het Franse videogamehuis Ubisoft de volledige Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. digitaal na. Het ging daarin een eind verder dan andere gamemakers: door middel van open geografische data van de overheid kon het de stad - zij het in een fictief ontredderde staat - één op één digitaal nabouwen.

ANALYSE

De schaarste op de rekruteringsmarkt voor IT-profielen houdt aan. De digitalisering doet de nood aan IT'ers immers overal stijgen, niet alleen bij IT-bedrijven. De werkgevers doen er daarom goed aan hun verwachtingen bij te stellen. In plaats van op de rekruteringsmarkt een witte raaf te zoeken, kunnen ze het beschikbare budget beter besteden aan de interne opleiding van de gezochte profielen.

CAREER GUIDE

IT'ers hebben lang niet altijd een informaticadiploma op zak. Die trend zet zich door. Tegelijk verwachten bedrijven dat IT'ers hun kennisniveau op eigen initiatief bijspijkeren.

CAREER GUIDE

De gemiddelde IT'er verdient goed zijn brood, zo blijkt uit de salarisenquête van Data News. De krapte op de arbeidsmarkt verleidt de werkgevers echter niet tot een opbod. Het loonpakket bleef de voorbije jaren vrij stabiel. Opvallend: de IT'er is verknocht aan zijn salariswagen, maar het mag wel een groene zijn.

CAREER GUIDE

IT-talenten zijn bij de meest gegeerde profielen bij bedrijven. Maar hoe ontdekt u of ze ook echt bij uw bedrijf passen? En wat als u zelf de vraag krijgt om eens te praten over 'een nieuwe uitdaging'?

CAREER GUIDE

De war for talent is terug van nooit weggeweest. En dus doen bedrijven er alles aan om medewerkers aan te trekken en aan boord te houden. Een aantrekkelijke werkomgeving is daarbij een eerste vereiste. Meer dan ooit heeft de werkplek ook een digitale component.

CAREER GUIDE

U zou er bijna moedeloos van worden. Omzeggens elke spreker op de recente RSA Conference in San Francisco, de grootste security-conferentie ter wereld, kwam tot dezelfde vaststelling: het IT-landschap is verdomd gevaarlijk en het zal alleen maar erger worden. Maar als mens en machine (lees: computer) nauwer samenwerken, kunnen we daar tot op zekere hoogte wel een stokje voor steken.

ANALYSE

Op het moment dat Huawei bijna dagelijks Amerikaanse beschuldigingen moet ontkennen, opent het bedrijf een transparantiecentrum in Brussel, en geeft het ons een blik in haar Chinese Cybersecuritylab. "Wat we hier afkeuren, komt gewoon niet op de markt, " klinkt het.

DOSSIER

Geen ander bedrijf weet zo'n show te maken van computerbeveiliging als Check Point Security. Maar op de CPX-events van het Israëlische bedrijf springen tientallen andere experten gretig mee op het podium om hun inzichten te delen. Les geleerd uit de recente editie in Wenen: hoog tijd dat deze industrie haar tegenstanders voorblijft.

ANALYSE

5G lijkt het terrein van de grote telecombedrijven, maar onder de oppervlakte werken ook Belgische start-ups, kmo's en onderzoekers mee aan de nieuwe generatie mobiel internet. 'De belangrijkste groei van 5G zal zich concentreren in de industrie, en daar is er ook plek voor de gespecialiseerde spelers', stelt Michael Peeters, directeur connectiviteit bij de onderzoeksinstelling imec.

DOSSIER

Het afgelopen jaar werden er 1,555 miljard smartphones verkocht. Data News ging op bezoek bij Huawei en Motorola en mocht daarbij de productielijnen van de P20 en de G7 bezoeken.

ANALYSE

Als we de vele wereldwijde bezoekers van het jaarlijkse technologiefestival South by Southwest moeten geloven, dan is Austin de absolute vervanger van Silicon Valley. Maar hoe interessant is de Texaanse hoofdstad nu echt voor start-ups, en vooral voor de Belgische?

ANALYSE

De methodes om scherminhoud draadloos te delen met andere en/of grotere schermen verbeteren met de dag. We testen hulpmiddelen waarmee u presentaties op vele kleine of één groot scherm 'projecteert'.

TEST

Emma Declercq, masterstudente aan de Solvay Brussels School, kreeg onlangs de kans om voor één dag mee aan de top van Google België te staan: 'Ongelofelijk hoeveel energie een CEO continu moet opbrengen.'

CAREERS