Web weergave

Attentia's nieuwe CIO omschrijft zichzelf als een 'technology optimist'. Hij spreekt niet graag van 'digitale transformatie', vanuit de gedachte dat alles digitaal is. In plaats daarvan moet het digitale in dienst staan van de transformatie van de organisatie.

INTERVIEW

Oracle blijft verderbouwen op haar elan met de autonome database. Voortaan komt die ook met een zelfpatchende Linuxomgeving en er wordt aan de weg getimmerd van spraakbesturing.

ANALYSE

Op zijn CloudSec-conferentie in Londen blikt Trend Micro vooruit op de toekomst van security. Hoe zit dat met alle nieuwe technologieën die op ons afkomen, en hoe gaan we daarmee om?

ANALYSE

Met CIO of the Year wil Data News een CIO in de bloemetjes zetten die werk maakt van de digitale transformatie binnen zijn of haar organisatie, zonder de operationele IT uit het oog te verliezen. De shortlist van dit jaar illustreert mooi dat die digitale storm woedt in zowat alle sectoren: het bank- en verzekeringswezen (Ethias), de toeristische sector (TUI) en de bouwsector (Renson).

BELGIAN

Niet alleen is de basistechnologie beschikbaar, ook bedrijven als Google, Facebook en Apple zetten voluit in op augmented reality. Mogen we daaruit afleiden dat AR een blijvertje is? Wellicht wel, al hangt de echte doorbraak straks ook af van de gebruikte hardware.

DOSSIER

Met een automatische defibrillator dient u een elektrische schok toe aan iemand met een hartstilstand. Maar hoe weet u - in het geharrewar en de stress van een noodsituatie - hoe u dat toestel correct gebruikt? Savaco bouwde een instructie-applicatie met AR: ideaal als leerinstrument, zo blijkt.

DOSSIER

Een AR-toepassing laat de ingenieurs van Bekaert toe om wijzigingen aan productielijnen van op afstand te bestuderen. Via AR krijgen operatoren van het bedrijf tijdens een opleidingstraject ondersteuning van een virtuele mentor.

DOSSIER

Mixed reality, het samenbrengen van fysieke en digitale beelden, heeft stevige business cases in de industriële wereld. Het Belgische Vires werkt aan software die een mixed reality bril inzet als hulpmiddel voor technische ondersteuning.

DOSSIER

Terwijl de wereld met argusogen kijkt naar de toestellen en het netwerkmateriaal van Huawei, blijft de Chinese technologiereus ook focussen op pure rekenkracht. Onder de radar van de Westerse consument pakt het bedrijf uit met onder meer een kant-en-klaar AI-datacenter.

DOSSIER

AI maakt vandaag meer beslissingen voor ons. Maar tegelijk is de manier waarop algoritmen beslissingen maken vaak nog onduidelijk, ze zijn namelijk zogenaamde black boxes. Daarom zetten onderzoekers en politici steeds meer in op explainable AI, die AI ethisch en verklaarbaar moet maken.

DOSSIER

Wat als een medewerker een confidentieel rapport via een huis-tuin-en-keukenoplossing voor messaging verstuurt, en niet via zijn professionele en beveiligde e-mailaccount? Daar bedacht de Texaanse start-up Hotshot een oplossing voor.

START-UP

We testten zeven desktop-NAS'en met een quad-core processor en ruimte voor minstens vijf schijven, naar keuze solid-state of klassieke harde schijven.

TECH TEST