Web weergave

Achttien maanden geleden kwam Koen Van Loo aan het hoofd te staan van de IT bij Renson, maker van zonnewering en ventilatie. Zijn meer dan twintig jaren ervaring komen goed van pas bij de digitale transformatie van de onderneming, zeker in een ecosysteem waar alle spelers binnen en buiten de organisatie bij betrokken zijn.

INTERVIEW

Het Belgische SABCA is sinds lang een bekende leverancier van ruimtevaartsystemen en diensten voor onder meer de F-16 van Lockheed, Airbus en de Ariane-raket. CEO Thibauld Jongen vertelt hoe diezelfde technologie kan worden aangewend op onbemande voertuigen en licht een tip van de sluier op over een futuristische toekomst die dichterbij is dan we denken.

INTERVIEW

Hewlett Packard Enterprise lijkt na een drietal jaar zijn identiteit gevonden te hebben. Het bedrijf bouwt zijn strategie rond edge computing en hybride cloudinfrastructuur. Het wil daarmee de lijm zijn die de publieke cloud aan bedrijfseigen datacenters gaat linken.

ANALYSE

Grote revelaties waren er niet op VMworld Europe. Het bedrijf doet een paar kleine aankondigingen en laat wederom weten hoe belangrijk digitalisering en de cloud wel zijn en dat het daarin de neutrale partner is.

ANALYSE

Om een echte toegevoegde waarde aan te reiken voor de businessproblemen van zijn klanten richt Fujitsu zijn pijlen op co-creatie. Het gaat gezamenlijk technologieën ontwikkelen rond quantum computing, kunstmatige intelligentie en blockchain.

ANALYSE

G-Cloud, de overkoepelende cloudinfrastructuur van de Belgische overheid, bestaat zo'n twee jaar. Na een bijzonder lang opstarttraject is het systeem nu 'up and running'. Data News maakt de balans op met Frank Robben, als afgevaardigd bestuurder van ICT-organisatie Smals mee verantwoordelijk voor het project.

DOSSIER

De aanhoudende zoektocht naar IT-besparingen brengt een nieuw fenomeen aan de oppervlakte: de handel in tweedehandse softwarelicenties. In Nederland is het concept al langer ingeburgerd. De nuchtere Belg neemt eerder een afwachtende houding aan.

DOSSIER

Volgens Gartner gaat het goed met de digitalisering. Kleine projecten evolueren tot grote veranderingen. Maar de beperkte middelen, en waaraan ze uit te geven, blijven in België de grote uitdaging.

DOSSIER

Zelf een smartphone kiezen voor het werk? Moet kunnen. Maar wat als honderden of duizenden medewerkers die vraag stellen? Bij SD Worx loopt de aankoop en levering van de toestellen, de support en het management van de simkaarten via een eigen webshop, ontwikkeld en beheerd door Dimension Data.

CASE

In Puurs draait momenteel '40-45' op volle toeren. De spektakelmusical zet schermen, licht, geluid en een heuse trein in om het publiek mee te sleuren in het verhaal. Een productie, zo blijkt, met een stevige technische kant. 'Je krijgt zoiets pas aan de praat als er een deftig netwerk onder draait.'

BELGIAN

De ICT-afdeling van de groep Wetenschap & Technologie (KU Leuven) behandelt de vragen van docenten en onderzoekers via Freshservice. Met die tool voor ITSM (IT Service Management) slaagde het ICT-team erin de kwaliteit van zijn dienstverlening op te krikken.

CASE

Met de benoeming, afgelopen maart, van Valérie Gillon als 'community lead' wil CoderDojo in het Franstalige landsdeel het succes herhalen dat het project eerder al in Vlaanderen haalde. Het in 2013 gelanceerde initiatief wil jongeren op een leuke manier een opleiding computerprogrammeren aanbieden.

BELGIAN

Kunstmatige of artificiële intelligentie is inmiddels een veelbesproken onderwerp in België (en daarbuiten). Alleen luidt de vraag: wordt er effectief wat mee gedaan of blijft het bij loze voorspellingen?

ANALYSE

Na tien jaar heeft Acerta het gebruik van Ventouris met nog eens negen jaar verlengd. Ontwikkelaar Cegeka houdt het platform voor sociale verzekeringsfondsen nauwgezet actueel.

CASE

Google zet hard in op innovatie in de cloud. Op de Google Cloud Summit in Amsterdam stelde het bedrijf zijn nieuwste toepassingen voor, doorspekt met gebruikersverhalen uit uiteenlopende sectoren. Zo vernamen we onder meer waarom Bol.com zich noodgedwongen heeft overgegeven aan de cloud engineers van Google.

ANALYSE

De Gentse authenticatiespecialist TrustBuilder maakt werk van een Europese expansie. "België is te klein voor onze technologie", zegt Jan Valcke (ex-Vasco) die het bedrijf mee begeleidt. "Maar noem TrustBuilder geen nieuwe OneSpan of Vasco."

BELGIAN

Op zijn Customer Day stelt GMI group zijn klanten (onder meer) voor aan Microsoft Dynamics 365, het nieuwe cloudplatform dat Microsoft op de zakenmarkt uitbrengt.

BELGIAN

Chrome OS ondersteunt voortaan Linux en evolueert tot een volwaardig Mac- en Windows-alternatief. We testten drie laptops en twee desktops met het Chrome-besturingssysteem.

TECH TEST

Hoera! Flexwerk is tegenwoordig toegestaan! Helaas; dit blijft België, en dus werd alles erg ingewikkeld. Om de administratieve rompslomp bij het organiseren van flexibele opdrachten te stroomlijnen, bedacht de Antwerpse start-up CrewPlanner een oplossing. 'Als je flows zijn aangepast aan het Belgische systeem, dan kan je ze overal gebruiken', klinkt het vol zelfvertrouwen.

START-UPS