Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

100 gigabit ethernet komt er in snel tempo aan, maar eerst moeten er nog enkele hordes worden genomen.

Verizon dat data tegen 100 gigabit per seconde over (één bundel van) zijn optische fibernetwerken stuurt in Texas en Florida, de Amerikaanse netwerktester Ixia die een 100 gig testsysteem lanceert: 100 gigabit ethernet is geen verre toekomstdroom meer, maar wordt nu snel realiteit.

Eigenlijk is de 40 gigabit-markt nog in volle ontwikkeling, maar dat houdt grote spelers zoals Nokia Siemens Networks, Alcatel-Lucent, Cisco, Huawei en vele anderen alvast niet tegen. Zij zijn al volop bezig met de uitrol van 100 gigabit-technologieën. Op zich hoeft dat nauwelijks te verbazen. Recent onderzoek wijst uit dat er tegen 2015 niet minder dan 5 miljard burgers permanent online zullen zijn. En door de alsmaar toenemende videotrafiek kan de groei in dataverkeer vandaag al oplopen tot honderdduizenden petabytes per maand.

Tel daarbij het feit dat zowat alle belangrijke telecomspelers een tranformatieproces doormaken naar één enkel, pakketgebaseerd ip-netwerk, en het wordt duidelijk met welke uitdagingen netwerkproviders en infrastructuurboeren in de komende jaren geconfronteerd zullen worden. Om kort te gaan: ethernet, meer ethernet, en nog meer ethernet.

Het onderzoeksbureau Infonetics Research gaat er van uit dat de eerste concrete 100G-producten tegen het einde van 2009 op de markt zullen verschijnen. Tegen 2010 zou er ook een algemeen aanvaarde standaard voor 100 gigabit moeten zijn. Toch zou het nog tot 2013 duren voor de uitgaven in 100 gigabit-technologie de investeringen in 40 gigabit zullen overtreffen. “Voordat er geïnvesteerd kan worden in 100 gigabit, moet de technologie natuurlijk wel echt af en betrouwbaar zijn”, zegt Michael Howard van Infonetics Research. “Nog belangrijker is de prijs. Wij gaan er van uit dat de 100G-markt zich pas kan ontwikkelen eens de prijs voor de technologie gezakt is tot tien keer de prijs van 10G-technologie. En het zal pas echt hard beginnen gaan als de prijs gezakt is tot 6 keer de kost voor 10 gig.”

Businessmodel

Productmanager Oliver Jahreis van Nokia Siemens Networks geeft ook grif toe dat aanvankelijk alleen de grote telecombedrijven zullen kunnen investeren in 100G-technologie. Voor de kleinere spelers is het nog even wachten op een verantwoord businessmodel.

“In de komende jaren zal er vooral 40 gigabit worden uitgerold”, klinkt het. “Een bedrijf zoals AT&T spendeert jaarlijks miljoenen dollars in zijn optische netwerk, en zal dat geld er ook weer willen uithalen. Het interessante is dat de huidige fiberverbindingen zowel 40 als 100 gigabit aankunnen. Dat is belangrijk, want je spreekt telkens over gigantische afstanden die overbrugd moeten worden. Het zou bijna ondoenbaar worden om alle fiber zo maar te vervangen.” Jahreis doelt hiermee op het feit dat men er een tijdje geleden nog van uit ging dat een 100 gig signaal nooit zou werken met de huidige fiber. “Intussen zijn we al zover dat het wel kan: je moet zelfs de optische signaalversterkers en filters niet meer vervangen, die om de zoveel kilometer in de grond steken. De systemen die nu uitgerold worden, kunnen geüpgraded worden naar de volgende generatie netwerken. De meeste telecombedrijven luis-teren ook naar ons wanneer we ze vertellen dat ze al rekening moeten houden met 100 gig.”

Projecten

Nokia Siemens Networks is naar eigen zeggen al bijna tien jaar bezig met 100 gig-technologie. “Ons eerste onderzoek dateert nu toch al van rond de eeuwwende. Terwijl we er van uitgaan dat we nog twee jaar moeten wachten op een echte uitrol”, aldus nog Jahreis. “Tien jaar ís ook gewoon de levencyclus van een dergelijke technologie. Ten tijde van de internetbubble werden er ook nieuwe systemen uitgerold, en die zijn nu allemaal aan vervanging toe. De netwerken uit 1999 kan je nu niet meer upgraden. Die systemen ondersteunen ook maar 16 lichtbundels. Waarom zou je 100 gig over 16 bundels sturen als het straks over 80 bundels kan?”

Intussen lopen dus de eerste projecten met Verizon in de VS. “Omdat er nog geen echte standaard is, is het allicht niet deze technologie die binnen een tijdje zal worden uitgerold”, beseft de productmanager. “Maar we vertellen de industrie wel: this is it. Iedereen heeft intussen 10 gigabit uitgerold, en evolueert naar 40G. Laten we nu met zijn allen in 100G investeren. Want dat is echt de grote stap voorwaarts.”

“De 100G markt zal moeten rijpen, net zoals goeie wijn”, besluit Michael Howard. “En in dat proces zullen we aan de kant van de serviceproviders allicht nog een belangrijke consolidatie zien. Voor hen is het zaak om de kosten drastisch te drukken, en nieuwe inkomstenbronnen aan te boren.”

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content