Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Vision IT, een Europese it-dienstengroep, boekt het leeuwendeel van zijn omzet in Frankrijk maar heeft zijn hoofdzetel in België. Het bedrijf wil via zijn netwerkstructuur Belgische knowhow in mobiele toepassingen exporteren en eigen SAP-expertise en kennis inzake softwarekwalificatie importeren.

De omzet van 80 miljoen euro die Vision IT voor 2007 afficheert, is een stijging met 80 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat indrukwekkende groeicijfer is gedeeltelijk organisch maar is vooral te danken aan overnames. Het bedrijf streeft dit jaar opnieuw naar 80 miljoen euro en “op korte termijn” zelfs naar 100 miljoen euro. Hoewel Vision IT 60 procent van zijn verkoop in Frankrijk realiseert, is de maatschappelijke zetel sinds de overname in 2001 van het Waverse Vision Informatique, in België gevestigd. De groep kan dan ook zeggen dat 84 % van haar omzet internationaal is, met vestigingen in Luxemburg, Spanje, Italië en Zwitserland. De vier expertisepijlers zijn productie-it en infrastructuur, applicatieontwikkeling (in. Net en Java maar ook in mobiliteit, na de overname vorig jaar van het Belgische Ezos), softwarekwalificatie (dank zij de acquisitie van de Franse groep Optium) en advies/projectbeheer.

Uitzaaien

“Wij hebben de structuur van een ‘grid’, zoals dat van een elektriciteitsnetwerk, zodat wij overal in Europa dezelfde servicekwaliteit kunnen leveren en de lokale knowhow op heel ons net kunnen verspreiden,” vertelt Marc Urbany, voorzitter van de groep. “We hebben het niet echt op kritieke massa gemunt, dat zou voor ons eigenlijk een handicap zijn. Wij bieden de grote accounts liever kritieke expertise aan.” België is goed voor 16 % van de omzet van Vision IT en voor 120 banen, verdeeld over de maatschappelijke zetel in Lasne, VDS in Lokeren (gespecialiseerd in Oracle-technologieën en toepassingssystemen) en Ezos (expert in Microsoft. Net en mobiele toepassingen). Dankzij Ezos voert België zijn knowhow inzake mobiliteit uit naar de andere entiteiten van de groep, terwijl “wij andere overnames bestuderen”. Maar die dossiers kunnen jaren in beslag nemen. De beursgang in december 2007 heeft de onderneming 5,5 miljoen euro opgeleverd. Tegelijkertijd “zullen wij onze identiteit geleidelijk aan homogener maken, zonder de merken echter meteen te laten verdwijnen”. Het geheim van een geslaagd overnamebeleid? “Wij laten het bestaande management altijd op zijn plaats en integreren eerst het back-office.” Omgekeerd zal Vision IT zijn knowhow in softwarekwalificatie en in SAP importeren, dankzij de recente overname van het Spaanse Drago, gespecialiseerd in SAP-consulting. “Wij willen graag actiever worden in de telecom en de openbare sector,” aldus Marc Urbany, die uitlegt dat Vision IT vooral voor grote accounts werkt waaronder de Navo, de Europese Commissie, Banksys, Dexia, Fortis, de FOD Financiën en Electrabel. België heeft Frankrijk onlangs geholpen bij de vernieuwing van het informatiesysteem van Monceau Assurances. Een opleidingscontract voor Suez in België heeft tot uiteenlopende diensten in verscheidene projecten geleid, niet alleen bij ons maar ook in Frankrijk.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content