Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

“De bouwsector heeft de informatiseringsgolf niet gemist, maar het is pas recent dat ict-toepassingen echt onontbeerlijk geworden zijn.” Aan het woord is Geert Maes, organisator van Build-IT, een ‘beurs in de beurs’ waar de bouwsector kan kennismaken met de nieuwste softwaretrends binnen zijn vakgebied.

Bij professionals uit de bouwsector denken de meeste mensen in de eerste plaats aan metselaars, aannemers, schilders en schrijnwerkers. Dat 65 procent van de werknemers bediende is, wordt al snel vergeten. Dat die mensen dagelijks gebruik maken van tekensoftware, stockbeheerapplicaties, tra-ckingsoftware en datamanagement toepassingen, en dat die toepassingen steeds belangrijker worden, ligt al meer voor de hand.

Vandaar ook dat een it-aanbod niet kon achterblijven op Batibouw. “Maar de voorbije jaren werd het informaticagedeelte van de beurs stiefmoederlijk behandeld”, geeft Geert Maes toe. “Zo stonden de bedrijven die tekensoftware ontwikkelden voor keukens, in een klein hoekje weggeduwd achter de grote keukenfabrikanten. Er was geen overzicht, en het aanbod was te gefragmenteerd.” Vanaf dit jaar is dat anders. Tijdens de eerste drie dagen van Batibouw 2008 gaat er in de mezzanine van Paleis 3 een aparte beurs door over ict-diensten voor de bouwsector, Build-IT. “28 software-exposanten krijgen een plaatje toegewezen”, gaat Maes verder. “Volgend jaar kunnen we misschien ook hardwareleveranciers aantrekken, want we willen van Build-IT een vaste waarde maken binnen Batibouw.” Welke bedrijfjes er aanwezig zijn op Build-IT? “Er zijn er een paar die AutoCAD-toepassingen voor architecten tentoonspreiden, maar evengoed komen er spelers op af die klassieke beheerssoftware aan- bieden. Aannemers hebben immers ook boekhoudkundige programma’s nodig.” In België hebt je alvast enkele spelers die gespecialiseerd zijn in de zogeheten track and trace software, op basis van rfid-chips. “RAM Mobile Data bijvoorbeeld”, aldus Olivier Sabbe van het Wetenschappelijk en Technisch centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB). “In real time achterhalen waar en met welke artikelen je truckers rondrijden, is intussen levensbelangrijk geworden voor bouwbedrijven.” KPD Services en Construsoft zijn ook interessant, omdat ze specifieke erp-systemen ontwikkeld hebben voor stockbeheer in de bouwsector. “CAAA is dan weer speciaal omdat het niet alleen een AutoCAD verdeler is, maar omdat het bedrijf ook software in huis heeft die prachtige 3D-virtualisaties kan maken van architectuurprojecten”, vult Sabbe aan. “Maar goed, er bestaan intussen productiviteitsverhogende ict-toepassingen voor alle fasen van het bouwproces, zowel voor het ontwerp, als voor de kostenramingen, de simulatie en de opvolging van de planning, de verspreiding van informatie tussen de bouwpartners, als voor het virtueel testen van de verschillende componenten. Alleen zijn heel wat bouwprofessionals daar niet voldoende van op de hoogte.”

Build-IT: van 28 februari tot en met 1 maart 2008, in paleis 3 van Brussels Expo.

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content