Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Driekwart van de Belgische kmo’s die clouddiensten afnemen zegt er zijn voordeel mee te doen. Nochtans heeft nog maar 51 procent de stap naar de cloud al gezet.

Onlangs peilde de Belgische application service provider Aspex bij 423 Belgische kmo’s (met 1 tot 50 werknemers) naar hun gebruik van cloud. Daaruit bleek dat 51 procent al gebruik maakt van clouddiensten. En driekwart ziet er een concurrentievoordeel in.

WELKE CLOUD?

Meer specifiek doet 33 procent een beroep op IaaS (Infrastructure-as-a-Service), en 30 procent op SaaS (Software-as-a-Service). Volgens de studie zal tegen 2016 het aantal IaaS-gebruikers nog stijgen met 6 procent, en het aantal SaaS-gebruikers met 4 procent. De investeringen in clouddiensten zullen naar verwachting met 22 procent stijgen in 2014.

De studie stelde grote verschillen vast in het gebruik van cloud naargelang de omvang van de organisatie. Zo zijn de allerkleinste bedrijven (minder dan 10 werknemers) van plan om hun SaaS-uitgaven met 48 procent op te trekken, terwijl kleine bedrijven (20 tot 50 werknemers) spreken over een toename van 42 procent in hun uitgaven voor IaaS.

“Daar is een eenvoudige verklaring voor”, zegt business unit manager bij Aspex België Petro Aerts. “De allerkleinsten zijn vooral op zoek naar functionele voordelen zoals een goed softwarepakket dat de noden dekt zonder onderhoudskosten, terwijl grotere kmo’s meer geïnteresseerd zijn in oplossingen om hun serverinfrastructuur efficiënter en goedkoper te beheren.”

De populairste IaaS-oplossingen draaien rond back-up (16 procent), veiligheid (14 procent) en databases (13 procent), terwijl SaaS vooral is weggelegd voor het delen van bestanden (19 procent), boekhouding (17 procent) en teleconferentietools (16 procent). Merk op dat meer dan de helft van de bedrijven kiest hiervoor samen te werken met een Belgische cloudleverancier.

Cloud wordt dus gebruikt door de helft van de Belgische kmo’s, maar de studie toont aan dat bijna één op de vier ondernemingen toegeeft dat cloud een vaag en onbekend begrip blijft. Zoals hierboven vermeld beweert nochtans 74 procent van de bedrijven die cloud gebruiken dat ze er een concurrentievoordeel mee opbouwen. 39 procent van de bedrijven die geen gebruik maken van cloud denkt echter wel dat ze er een concurrentievoordeel kunnen uithalen.

IT-PRIORITEITEN

De studie peilde ook naar de prioriteiten bij kmo’s op het vlak van informatica. De upgrade van het computerpark staat op kop in de agenda (29 procent), vóór modernisering van de veiligheid en infrastructuur (16 procent), uitbreiding van de bestaande infrastructuur (10 procent), mobiliteit (9 procent), aanpassing van de business-software (7 procent) en afstemming tussen it en business (5 procent).

Cloud is daarentegen niet terug te vinden in de lijst van topprioriteiten, ook al kunnen cloudapps een rol spelen in de uitvoering van de genoemde prioritaire projecten.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content