Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Met de aankondiging van de System z10 mainframe trekt IBM een streep onder zijn ‘9’-tijdperk van mainframes (system 3090, 9xxxx, z9x) en start het met een nieuwe generatie van mainframes. Hiermee wil het inspelen op de trend naar de ‘new enterprise datacenters’ waar consolidatie, virtualisatie, lagere kosten (o.a. inzake stroomverbruik) en een makkelijker beheer hoog op de agenda staan.

Aan de basis van de z10 ligt een geheel nieuwe CMos 4,4GHz quadcore processoreenheid. Naast klassieke transactionele toepassingen zijn die processoren ook geoptimaliseerd voor toepassingen met sterke cpu-belasting (zoals Java-toepassingen, waarvoor overigens ook nog als voordien een accelerator engine – de zApplication Assist Processor – beschikbaar is). IBM mikt hiermee ook op toepassingen rond business intelligence, het web en dies meer, wat voor mainframes wel revolutionair mag heten, aldus IBM. Met het oog op geconsolideerde en gevirtualiseerde omgevingen werd ook de maximale hoeveelheid per processor opgetrokken tot 1.5TB (tegen 0.5TB voordien). En vanzelfsprekend kunnen deze systemen ook naast de bestaande z9 mainframes in Sysplex clusters worden opgenomen. Softwarematig draait het systeem onder z/OS (momenteel v1.9, maar een preview van v1.10 wordt aangekondigd), en het is ook mogelijk om bijvoorbeeld Linux en op termijn Open Solaris op het dit systeem te draaien (als gastsystemen). Een en ander moet een systeem creëren dat dynamisch, policy-based (en dus desgewenst zonder menselijke interventie) bijkomend vermogen kan inschakelen om bijvoorbeeld piekbelastingen op te vangen. Het z10 systeem zal tevens ‘policy based’ functies hebben voor authorisatiebeheer en het gebruiksbeheer. In zijn Rational familie van ontwikkeling- en implementatieproducten biedt IBM tevens tools om bestaande software en applicaties (cobol en PL/1) makkelijker als een dienst (in een soa omgeving) aan te bieden, en om deze toepassingen van ‘rich interfaces’ te voorzien (door middel van de Host Access Transformation Services). Zo worden die mainframetoepassingen bijvoorbeeld ook vanaf mobiele terminals (als pda’s en slimme telefoons) toegankelijk, aldus IBM.

In de toekomst

Inzake licentieprijzen biedt IBM als voorheen twee tariferingsmogelijkheden: op basis van het maandelijks systeemgebruik of op basis van het aantal (bij de aanschaf van een licentie). Bij de aankondiging van de z10 belichtte IBM voorts zijn visie om in de datacenters ook gespecialiseerde verwerkingseenheden te integreren, bijvoorbeeld op basis van het ‘cell broadband engine’ (beter bekend als de technologie van de processor in de Sony PS3). Een dergelijke eenheid zou in combinatie met de nieuwe processor een omgeving opleveren met een sterk rekenvermogen (voor onder meer toepassingen in de lucht- en ruimtevaart, de financiële wereld, scheikunde, pharmaceutische industrie etc).

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content