Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Een verbeterde TCO, meer flexibiliteit en een antwoord op het tekort aan specialisten: dat zijn de motieven van Anubex voor een technische migratie van het mainframe naar open systemen.

“Wij leggen ons uitsluitend toe op migratietools en -projecten”, vat Louis Heymans, de algemeen directeur van Anubex, het terrein van zijn onderneming samen. Voor die migraties gebruikt het bedrijf tools van eigen makelij (SLAM of het syntactic language abstractionmodel voor de bouw van migratietools voor applicaties en conversietools voor software) en een methodologie die eveneens uit de eigen koker komt (SOAR of snapshotoriented automated reduction).

Agnostisch

De onderneming komt voort uit de wereld van Wang VS, maar noemt zichzelf op dit moment totaal systeemonafhankelijk, zowel wat het start- als het doelplatform betreft. Wel gaat de voorkeur uit naar opdrachten met een mainframe van gemiddelde grootte van (100 tot 1.000 Mips), waarop bijvoorbeeld IDMS van CA en Natural Adabas van Software AG draaien – twee producten waarvoor de ondersteuning op termijn niet echt meer gegarandeerd is. “Onze bedrijfslogica is gebaseerd op drie punten”, zegt Louis Heymans. “Allereerst kan met een technische migratie zoals wij die voorstellen, dus zonder aan de functionele aspecten te raken, in veel gevallen de TCO worden beperkt. Daarnaast biedt een dergelijke migratie meer flexibiliteit als het gaat om nieuwe diensten en ontwikkelingen richting SOA en webservices bijvoorbeeld. Ten derde zullen diverse legaatsystemen binnenkort niet langer worden ondersteund.” Hij voegt er nog een vierde, zwaarwegend argument aan toe: de informatici die deze technologie beheersen, worden ouder – met alle risico’s voor de continuïteit van dien. Hij noemt de NMBS als voorbeeld. Die stapt over op SAP, maar heeft nog duizenden lijnen in Natural Adabas-code voor de basisapplicaties. “Een technische migratie heeft ook het voorbeeld dat er geen impact is op de business, zodat het bedrijf kan blijven functioneren terwijl de migratie loopt. Het risico blijft daardoor beperkt”, benadrukt Heymans. Hij brengt in herinnering dat dankzij extra automatisering (zowel op conversie- als op testniveau, het meest delicate onderdeel van een migratieproject) de kosten van een project beperkt kunnen blijven terwijl het sneller verloopt. Voor de implementatie van projecten werkt Anubex meestal samen met partners als Accenture, Ordina, HP Services en anderen. Het bedrijf zelf heeft “slechts” 24 mensen in dienst die allemaal gebaseerd zijn in Kontich (op 1 na die in Sacramento is gevestigd). “Ondanks onze omvang realiseren we veel projecten binnen een steeds bredere waaier aan technologieën, als bron en als doel.”

Export

In België noemt Louis Heymans namen als GIAL (migratie IDMS van BS2000 naar Oracle deze zomer en migratie van de applicatie Personeel begin 2009) en de Christelijke Mutualiteit (afscheid van het BS2000 mainframe). Toch is “80% van onze contracten voor bedrijven in het buitenland, al realiseren we de projecten altijd vanuit ons kantoor dankzij een zeer verregaande automatisering”, vertelt de directeur van Anubex. Hij verwijst naar klanten als Air France Industries, het Franse ministerie van Financiën, de nationale bank van een Europees land, de Spaanse Banco March (die besloot geen afscheid te nemen van haar mainframe, waarmee bewezen is dat migratie niet altijd per se richting open systemen hoeft), Konica Minolta in Nederland, maar ook naar klanten in Australië, Israël, Noorwegen, Portugal, Canada en onlangs de Amerikaanse staat New Mexico (zie ook Data News nr.32). Alles bij elkaar mag het bedrijf sinds 1994 zo’n 60 migratieprojecten op zijn actief schrijven. En dan is er ook nog zicht op samenwerking met “de grootste bank ter wereld” en was ook Lehman Brothers tot voor kort nog klant. “We onderhandelen momenteel met zo’n vijftien bedrijven of organisaties in de VS.”

Ambitie

Anubex blijft een relatief kleine onderneming, zeker in vergelijking met een gigant als Blue Phoenix, die duizend mensen in dienst heeft. Maar “alleen Belgische ondernemingen maken een probleem van onze omvang,” stelt Louis Heymans, en hij voegt eraan toe dat “de markt blijft groeien.” Vorig jaar werd een omzet van 2,4 miljoen euro genoteerd. Voor dit jaar mikt het bedrijf op 3 miljoen. De brutowinst zal naar verwachting stijgen van 400.000 naar ongeveer 700.000 euro. Reden tot tevredenheid dus. En ook “het formaat van de contracten stijgt. We zien nu migratiecontracten langskomen van meer dan een miljoen euro.” Daar komt bij dat Anubex zijn eigengemaakte tools en methodes constant verbetert. Ook de beheerste talen en de mogelijkheid tot werken op afstand zijn belangrijke troeven. Andere technologieën staan trouwens op dit moment onder druk, zoals Datacom van CA en de mainframes van Fujitsu Siemens. “De omzetgroei zal naar verwachting oplopen van 25 tot 50 procent per jaar”, terwijl het personeelsbestand met ongeveer 10 procent per jaar zal groeien (dankzij een steeds verregaander automatisering). “Wij willen wereldwijd de bekendste speler worden”, sluit Louis Heymans af. Hij verwacht binnenkort met goed nieuws te kunnen komen.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content