Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

‘Make the future Java’ en ‘Java is not dead’ waren twee kreten op de voorbije JavaOne in San Francisco – al de achttiende op rij.

Geen loze kreten, zo kon je opmaken uit de keynotes en sessies van deze JavaOne-editie. Met de introductie van Java 7 EE was deze zomer het Java 7 platform afgerond, en dus waren nu alle ogen al weer gericht op het nakende Java 8. Meteen de eerste ‘revolutionaire’ versie van Java sinds de introductie van Java 5 (met ‘generics’) in 2004, heet het bij Marc Reinhold, chief architect van het Java Platform programma bij Oracle. Daarbij wordt vooral gedacht aan het ‘project Lambda’, dat functioneel programmeren introduceert in Java, waardoor de taal aansluiting vindt met een aantal nieuwere (en oude) talen. Tevens betekent het een ‘closure’ voor de jarenlang aanslepende discussie inzake ‘closures’ wel of niet in de Java-gemeenschap. Het is nu aan de ontwikkelaars om echt de voordelen te halen uit deze uitbreidingen, en JavaOne grossierde in sessies en boeken waarin het nieuwe denken werd bijgebracht.

Belangstellenden konden overigens hun tanden zetten in Java 8 zelf, want rond JavaOne kwam ook de ‘early access’ van de Openjdk 8 online beschikbaar (jdk8. java.net). Java 8 blijkt nog steeds ‘on track’ te zijn voor een officiële introductie begin 2014 (in de maand maart). Dat is dan met ongeveer een half jaar vertraging, maar het uitstel kwam er om een rist securityaspecten van Java bij te werken.

DE TOEKOMST IS INGEBED

Een belangrijk aspect in Java 8 is de convergentie tussen de ‘gewone’ Java – ‘Standard’ en ‘Enterprise’ edities – en de ‘kleine’ editie – ‘Micro Edition’ – voor mobiele toestellen en ingebedde systemen. Deze laatste versie was in de voorbije jaren erg gefragmenteerd en qua taal ver achterop de standaard en enterprise-versies. Het doel is in Java 8 de ME editie qua taal geheel in de standaard editie op te nemen, en een belangrijk deel van de api’s van ME in SE op te nemen. Op die wijze moet de divergentie wat de taal betreft tussen de SE/EE wereld en de ME wereld worden weggewerkt. De sdk’s voor de ’embedded’ versies van SE en ME 8 moeten samen met de jdk van Java 8 beschikbaar komen. Dat is belangrijk, want nog meer dan vorig jaar werd in deze editie van JavaOne de toekomst van Java in de wereld van het ‘internet of things’ en ingebedde systemen benadrukt. Op die wijze zou een standaardplatform worden gecreëerd voor toepassingen vanaf het sensor niveau (ME) langs gateways (ingebed SE) tot centrale systemen (SE en EE). Bovendien moeten zo de ca. 9 miljoen Java-ontwikkelaars wereldwijd ook in staat zijn soft te schrijven voor die ingebedde wereld. Dat is wellicht een al te optimistische kijk op de zaak, aangezien ingebedde software vaak toch wel een andere ‘mindset’ vereist, met heel wat meer aandacht voor een foutvrije werking van de software. Er werd overigens nog even aan herinnerd dat het ontstaan van Java zelf in real time en settop-boxen moet worden gesitueerd.

Belangrijk is in ieder geval dat belangrijke spelers in de ingebedde en mobiele wereld, als ARM, Freescale en Qualcomm, in het Java integrator programma van Oracle stappen.

OOK AL JAVA 9

Ondertussen wordt ook al uitgekeken naar Java 9, dat pas in 2016 wordt verwacht – conform het vooropgestelde schema van ca. twee jaar tussen significante versie-upgrades.

Ook voor Java 9 staan er – hoogstwaarschijnlijk – een aantal belangrijke vernieuwingen op het programma, waaronder het al lang verwachte ‘project Jigsaw’. Dat moet het monolithisch grote corpus van Java opsplitsen in kleinere modules, dat een meer à la carte implementatie van Java in toestellen met minder resources mogelijk moet maken. Nog een project waarmee op Java 9 wordt gemikt is Project Sumatra – het draaien van Java op grafische processoren. Kortom, mogelijks een feesteditie voor het dan 20-jarige Java (Java jdk 1.0, januari 1996).

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content