De vier centra met ict-specialisatie – Technofutur TIC, Technocité, Technifutur en Technobel -liggen verspreid over het Waalse grondgebied en differentiëren zich in toenemende mate ook inhoudelijk (multimedia, telecom enz.). Ze kregen vier opdrachten mee: opleidingen (voor werkzoekenden, leerkrachten, studenten maar ook bedrijven), technologische waakhond, begeleiding (behoefteonderzoek en uitdokteren van de nodige opleidingen) en ict-sensibilisering. Sommigen doorbreken dit kader echter enigszins: ze voegen nieuwe expertises toe of treden naar voren als reële speler bij de economische ontwikkeling van de regio waar ze verankerd zijn.

Technofutur TIC (Gosselies)

Technologie-opleidingen en ict-sensibilisering domineren de activiteiten van Technofutur TIC. “In het verlengde daarvan zetten we ook aan tot netwerking en begeleiden we al wie op projecten broedt”, verduidelijkt Pierre Lelong, directeur van de pool Ressources & Diffusion. Het centrum kan bogen op expertise om de digitale kloof te overbruggen en legt zich voorts toe op EPN (digitale openbare ruimten), opleiding voor de non-profitsector, pedagogische begeleiding en, voor bedrijven, expertise in e-commerce, e-marketing en e-toerisme. Ook begeleiding van kersverse start-ups (definitie van businessplan, benadering van business angels enz.) maakt deel uit van hun opdracht. Eind 2009 zal het centrum nog opleidingen toevoegen in e-branding, culturele vormgeving (economische modellen) en meting van de prestaties van online aanwezigheid.

www.technofuturtic.be

Technocité (Bergen)

Eerste en belangrijkste rol van Technocité is die van opleider, onder meer via thematische roadshows (specialiteit: beeld en multimedia). Daarnaast ontplooit het centrum sinds 2003 activiteiten rond economische ontwikkeling. Het wil “de interface zijn naar bedrijven met groeiplannen of naar externe bedrijven die zich in deze regio willen vestigen”. De nadruk ligt daarbij op de digitale media (geluid & beeld) en kreeg gestalte in de Digital Innovation Valley, waar intussen al vestigingen van Google, Microsoft (MIC), Multitel, Acapela, Polymedis, Kyzoh en Acic een plek vonden. Aan dat lijstje wordt straks ook Virtualis toegevoegd, een ‘keten’ van negen bedrijven met specialisatie in beheer en geïntegreerde productie van hybride media-inhouden (it, video, broadcasting enz.).

www.technocite.be

Technifutur (Luik)

Ook Technifutur houdt zich voornamelijk bezig met opleidingen (erp, crm, open source, framework Java, multimediabeheer en gebruik van platformen voor samenwerking zoals SharePoint). Hierbij horen ook afstandsonderwijs en begeleiding bij e-business (advies, optimalisering van processen en methodes), en daarnaast technologische seminars rond methodologieën (ITIL) of over het effect van nieuwe tools op de rechten en plichten van de werkgevers, over het privacyaspect van data enz. In Technifutur lopen ook consultancyprojecten voor kmo’s en microbedrijven “die hen moeten helpen de juiste resources te vinden, en hun weg te zoeken in de diverse subsidieregelingen die het gewest toekent en bij de selectie van de juiste oplossingen”, stelt Georges Nikolaïdis, directeur van Technifutur.

www.technifutur.be

Technobel (Ciney)

Naast basisopleidingen biedt Technobel grote ondernemingen, kmo’s en zelfstandigen expertopleidingen aan in netwerk- en telecomtechnologieën. Via “academies” levert het centrum kwalificatieopleidingen voor oplossingen van Cisco, Juniper, Apple, LPI (Linux Professional Institute) en uiteraard Microsoft-officepakketten. De opleidingen zijn een voorbereiding op de industriële certificatie (Cisco). Ze zijn ook bedoeld om businessexpertise door te geven.. In het tweede semester 2010 zou er nog een derde academie ‘netwerken/telecom’ toegevoegd worden. Op korte termijn moet Technobel zich, in overleg met het AWT, wagen aan “een stand van zaken bij kmo’s en microbedrijven. Er moet eindelijk komaf worden gemaakt met de achterdocht die in deze bedrijven nog heerst ten opzichte van it”, besluit marketingmanager Yoann Delaby.

www.technobel.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content