Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Minder verkoop van dozen en meer verkoop online. Door al in 2002 op deze tendens in te spelen – hoe pril die toen ook was – claimt Nexway vandaag zijn plaats bij de top van Europese ‘online digital content distribution’ bedrijven.

Opgericht als Téléchargement.fr heeft het in 2007 tot Nexway herdoopte bedrijf uit Nanterre zich ontpopt tot leverancier van een breed spectrum aan diensten voor bedrijven die hun digitale inhoud online te koop willen aanbieden. Diensten die het kan aanbieden doorheen heel Europa dank zij eigen vestigingen, waaronder sinds vorig jaar ook de Benelux.

Benelux

Die filialen helpen niet alleen bij het aanpassen van software aan de lokale vereisten (zoals vertaalde productinformatie en dies meer), maar dragen ook zorg voor wettelijke verplichtingen (zoals het afhandelen van btw-formaliteiten) en het aanbieden van klantenondersteuning (facturatie, troubleshooting), aldus Bertrand Nassogne, country manager Benelux. De aankoop van digitale inhoud zelf loopt niet via een site met een Nexway ‘brand’, maar in online winkels die Nexway creëert en ondersteunt voor de producenten van software of hun verdelers. Zo verzorgt Nexway de online winkels van softwarebouwers als Ciel (in België zowel in het Frans als Nederlands), Bitdefender, en Kaspersky Lab. Daarnaast verzorgt het ook de download distributiesites van PlayerOne, Fnacmusic en TrendMicro. Nexway kan hiervoor zowel maatwerkdiensten als het gebruik van zijn distributieplatform aanbieden, naast diensten rond e-marketing en dies meer.

Na een tweede kapitaalronde in 2007 (goed voor 5 miljoen euro) werkt het bedrijf vandaag aan het uitbreiden van zijn activiteit, zowel geografisch als inhoudelijk. Het productaanbod van Nexway’s klanten is nog overwegend afkomstig uit Frankrijk of de Anglosaksische wereld. Graag zou Nassogne ook meer Belgische producten in het aanbod zien, maar dat wordt natuurlijk beperkt door het geringe aantal Belgische softwareuitgevers.

Security

Vandaag prijken leveranciers van securitysoftware bovenaan de lijst van Nexway-klanten, met namen als Symantec, TrendMicro, BitDefender, Kaspersky Lab en LavaSoft. Zij vertegenwoordigen ongeveer 60 procent van de omzet op basis van Nexway-gesteunde sites, maar dat is lang niet het enige segment. Daarnaast worden ook utilities/hulpsoftware voor pc’s en multimediasoft (o.a. Nero) verkocht of de Ciel boekhoudsoft online.

Sinds 2006 biedt Nexway ook ondersteuning voor de online verkoop van spelletjes voor spelletjesconsoles en voor pc’s “en dat komt nu ook naar de Benelux..” Vandaag is de split nog ca. 70 procent software en 30 procent spelletjes, maar de cijfers veranderen doorheen het jaar onder meer naar aanleiding van de introductie van een nieuw spel of de hernieuwing van securitysoftware.

Nexway mikt overigens op de online verdeling van alle mogelijke digitale inhoud. Zo heeft het vorig jaar de bedrijven Starzik (voor de online verkoop van muziek) en Evod Club (video on demand) gekocht. In dat laatste segment staat volgens Nassogne een bedrijf als BelgacomTV sterk in België, en voor de verkoop van films online is het allicht ook nog wat te vroeg. Wel ziet hij kansen voor de verkoop online van software (zoals spelletjes) voor mobiele toestellen (telefoons, pda’s, etc), waarvoor Nexway in Frankrijk al een commercieel akkoord met een onlineverdeler (Extra Live) heeft gesloten. En op langere termijn is schier elke vorm van digitale inhoud denkbaar, zoals elektronische boeken, rapporten, atlassen en dies meer. “Dat is wel de toekomst,” beklemtoont Nassogne. Voor SaaS ziet hij mogelijkheden, maar dat zal afhangen van de inspanningen die de softwarebouwers zelf leveren. De kleinere uitgevers zullen allicht het succes van de SaaS-formule bij de groten afwachten, meent hij.

Nassogne stelt vast dat er nog steeds “een zekere angst bestaat om online transacties met bijvoorbeeld kredietkaarten te betalen. Dat is minder het geval in Nederland. En wat het online aanschaffen van software betreft heeft Frankrijk een voorsprong van vijf jaar op iedereen. Maar er komt hier toch verandering in.” Het filiaal in de Benelux is nog aan een steile groei bezig, met binnenkort twee nieuwe werknemers voor een totaal van vier. Nexway verviervoudigde in de voorbije twee jaar zijn totale aantal werknemers tot een honderdtal mensen en noteert jaarlijks een ‘triple digit’ omzetgroei (met in 2006 een omzet van 10 miljoen euro). Volgend jaar zal het Benelux filiaal bijzondere aandacht besteden aan Nederland en worden strategische partnerships met grote spelers in de telecomdienstenmarkt nagestreefd.

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content