Pieterjan Van Leemputten

Amper een dikke week na de overname van EMC verzamelt Michael Dell zijn aanhang op Dell World. De overname zorgt voor ongekende mogelijkheden en een betere focus op de klant. De gigant Dell wordt nog gigantischer. Maar kan zo’n reus nog steeds innovatief zijn ?

Doet Dell nieuwe dingen ? Ja. Op onze website kon u al lezen over de SC9000, een SSD storage array controller, schaalbare datacenteroplossingen, snapshots van applicaties in hun huidige staat (Rapid Recovery Software), een gateway voor IoT, een nieuwe versie van Statistica en nog veel meer. Allemaal mooie verdiensten. Ook wil Michael Dell duidelijk maken dat zijn bedrijf moet blijven groeien. “Toen we twee jaar geleden van de beurs gingen, kreeg ik vaak de vraag of we nog overnames zouden doen. Well… Go big or go home baby ! De combinatie van Dell en EMC : VMware, VCE, Virtustream, Pivotal en RCA. Dit maakt van ons een bedrijf met leiderschap in 22 Gartner Magic Quadrants. En dat met een privaat bedrijf, waardoor we honderd procent zijn gefocust op jou. Wat kost EMC ? 67 miljard dollar. Maar wat is de prijs om je eigen baas te zijn ? Onbetaalbaar !”

Michael Dell spreekt met hetzelfde enthousiasme als twee jaar geleden, vlak nadat het bedrijf van de beurs ging. Maar is die sfeer wel terecht ? Veel rond de overname en toekomst van EMC is nog niet duidelijk omdat de deal nog lang niet rond is. Tegelijk kunnen we ons de vraag stellen of een monstercombinatie met EMC werkbaar is. HP hakte een jaar geleden de knoop door en gaat sinds november als twee bedrijven verder omdat een miljardenbedrijf flexibel houden onwerkbaar werd. Wat heeft Michael Dell in zijn mars om te tonen dat hij het wel kan ?

SIZE MATTERS

Eerst en vooral is de topman zeker van zijn stuk. “We geloven dat schaal erg belangrijk is. Als je naar deze industrie kijkt dan zijn de bedrijven die met succes een volume in de datacentermarkt hebben opgebouwd gelinkt aan grote pc-fabrikanten. Bovendien willen klanten net minder in plaats van meer leveranciers. We horen de afgelopen dagen van cio’s dat dit hun job makkelijker maakt op termijn. Maar er blijft natuurlijk nog veel werk te doen. Het valt niet samen te vatten in één soundbyte.”

Voor Dell is de overname vooral een manier om in enterprise it een zeer breed end-to-end aanbod te kunnen leveren. Daarbij gaat het volgens de ceo in de eerste plaats om schaalvoordeel in combinatie met producten en diensten die het huidige aanbod van Dell en EMC omvatten. Veel meer kan er nog niet worden gezegd zo lang de deal niet rond is. Nochtans zijn er wel vragen. Wat met VMware ? De zeer succesvolle dochter van EMC is een parel om in huis te halen. Maar gaat het bedrijf even veel succes hebben onder de vleugels van Dell ? Of anders verwoord : gaat een belangrijke VMware-partner zoals Hewlett-Packard of Lenovo in de toekomst nog zaken doen met het bedrijf eens de overname door Dell rond is ? Of gaat Nutanix, een concurrent van VMware, zijn partnerschap met Dell aanhouden ? Op de conferentievloer viel bij journalisten en analisten regelmatig de suggestie dat Dell VMware op termijn kan verkopen. Dat zou van die laatste weer een onafhankelijk bedrijf maken dat met alle spelers kan samenwerken. Voor Dell zou zo’n zet een middel kunnen zijn om de gemaakte schulden te verzachten. Maar als we Michael Dell de vraag stellen, dan volgt er weinig commentaar omdat op dit moment nog niet alle juridische en regulatorische stappen zijn doorlopen.

TROUW AAN DE KERN

Los van de overname en ondanks een belabberde toestand van de markt blijft Dell wel trouw aan zijn beginmarkt : de pc : “Ze blijven de kern van ons bedrijf en ze blijven de sleutel om productief te zijn. We zijn bovendien de snelst groeiende pc-fabrikant ter wereld”, waarmee de ceo verwijst naar het meest recente rapport van Gartner waarin Dell, samen met Apple als enige spelers een lichte groei optekende in de pc-markt die al kwartalen in het slop zit.

Toch moeten we vaststellen dat Dell los van de overname weinig vernieuwends te zeggen heeft op Dell World. De overname van EMC opent mogelijkheden, maar het aanbod van EMC en Dell blijft voorlopig hetzelfde, hetzij dat het op termijn van één bedrijf zal komen in plaats van twee. Tijdens zijn keynote en het vragenuurtje voor de pers ging het onder meer over de nood aan een digitale transformatie, technologie als businessmodel (in plaats van technologie als hulpmiddel), de nood aan ‘future proof’ technologie en *tromgeroffel* “Hoe u met technologie van Dell kan besparen op uw it-infrastructuur.”

Allemaal zaken die kloppen en vandaag op de agenda van veel cio’s staan. Maar ze zijn alles behalve nieuw. Als we Dell, maar ook EMC, VMware, Cisco, Microsoft of andere technologiereuzen mogen geloven dan ligt de sleutel in besparen op IT steevast op meer geld uitgeven aan hun producten en diensten. Dingen die ‘futureproof’ zijn, maar volgend jaar alweer vervangbaar zijn door iets wat u, volgens de leverancier van dienst, nog meer zal doen besparen. Op dat vlak blijven we op onze honger zitten. Het productgamma is iets groter, sneller, ‘toekomstbestendiger’, maar het doet ons hart niet sneller slaan. Al nuanceren we tegelijk dat een overname van deze omvang de kaarten zodanig herschudt dat Dell misschien bewust geen grote inhoudelijke of strategische aankondigingen doet tot het stof gaat liggen.

LACHEN MET MICROSOFT

Michael Dell zelf lijkt op Dell World in een relaxe en soms zelfs nonchalante bui. Twee jaar na de beursexit blijft hij benadrukken hoe vrij hij zich wel voelt en hoe het bedrijf doet wat het wil. Blijft het antwoord uit op een vraag, dan fietst hij er met een grapje omheen.

Soms wordt het zelfs op het randje van grof : “De volumes zijn niet erg hoog, hun prijzen zijn dat wel. En dan komen wij met producten die daar beter in passen.” Aldus de ceo over het aanbod van partner (en nu ook concurrent) Microsoft, terwijl hij naast Satya Nadella op het podium stond. Als Michael Dell één boodschap aan de wereld heeft gegeven, dan was het wel dat het hem bitter weinig kan schelen wat u en ik van hem denken. De man leidt een gigantische machine die niet elke drie maanden zijn schoolrapport moet tonen. Hij gaat nu hetzelfde doen met EMC en je voelt dat hij verdomd blij is dat hij die verantwoording niet meer moet afleggen en zijn eigen zin kan doen. Voor het geld hoeft Michael Dell het niet meer te doen. De tijd die hij nu in zijn bedrijf steekt lijkt ons vooral bedoeld om zijn zin te doen.

Is dat een probleem ? Neen. Als we mogen kiezen tussen deze relaxe cowboy met een occasionele grote mond of een ceo die elke zin juridisch moet aftoetsen (hallo daar, Google en Facebook) en elke drie maand moet tonen dat zijn bedrijf nog steeds world class is, geef ons dan maar de techboy van Texas. Dat kan op lange termijn twee kanten uit. Zonder beursdruk kan Dell achter de schermen ontwikkelen wat het wil. Een gek R&D-project, een op het eerste zicht weinig winstgevende investering ? Het kan vandaag bij Dell. Maar tegelijk is er het het risico dat de computerbouwer door zijn omvang steeds grijzer wordt en zoals HP te traag wordt om nog innoverend te zijn. We geven Dell graag het voordeel van de twijfel, maar we zullen pas binnen enkele jaren kunnen oordelen of Dell in 2015 een groter, dan wel een beter bedrijf is geworden.

Pieterjan Van Leemputten

“Als Michael Dell één boodschap aan de wereld heeft gegeven, dan was het wel dat het hem bitter weinig kan schelen wat u en ik van hem denken.”

“VMware is een parel om in huis te halen. Maar gaat het bedrijf hetzelfde succes hebben onder de vleugels van Dell ?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content