Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

“De pc is nog lang niet dood”, benadrukte oprichter en ceo Michael Dell van het gelijknamige technologiebedrijf tijdens een verrassingsoptreden in Parijs.

Na de management buy-out van enkele maanden geleden is Dell terug in privéhanden (meer bepaald in handen van Michael Dell zelf en partner Silver Lake), en kan het bedrijf weer vooruit kijken zonder zich te moeten bekommeren over de volgende kwartaalcijfers. Om die boodschap kracht bij te zetten, en om de verschillende pijlers van het ‘nieuwe’ Dell van tekst en uitleg te voorzien, tekende niemand minder dan mijnheer Dell himself present op het recente Tech Camp in Parijs.

Het eerste wat de man daar deed was de geruchten de kop indrukken dat Dell zijn uitgebreide pc-portfolio zou gaan afbouwen. “End user computing blijft een kernactiviteit”, klonk het, “want de pc is nog lang niet dood. Windows 8 mag dan een moeilijke start doormaken, in realiteit is de markt nog bezig met de overstap van Windows XP naar Windows 7.”

“De voorbije 20 jaar is er geen enkel Windows-product geweest dat snel in de armen gesloten werd, dramatisch is de uptake dus allerminst. Maar Windows RT is wel een vergissing. Voor die ‘light’-versie van Windows 8 passen we voortaan. En we kijken ook verder dan Windows 8. Zo hebben we onze eerste Android-tablets gelanceerd (al zijn die niet beschikbaar in Europa, nvdr. ), en werken we aan producten die draaien op Ubuntu. Onze klanten moeten kunnen kiezen tussen verschillende platformen, en we omarmen open source.”

KORTE TERMIJN

Michael Dell ging ook wat dieper in op de vraag waarom hij zijn bedrijf van de beurs wilde halen. “Het korte termijn-denken in de Verenigde Staten is nefast voor onze business. Want met cycli van 89 dagen kan je enkel rekening houden met de verwachtingen voor de komende maanden.”

“Wij kijken nu vijf tot tien jaar verder”, aldus de ceo. “Naar de opkomende markten bijvoorbeeld, waar een miljard nieuwe gebruikers zit te wachten op degelijke enteprise it. Hoewel we momenteel de nummer 1 zijn in de wereld voor x86-servers en we onze bedrijfsbusiness de voorbije jaren succesvol hebben uitgebouwd, vonden onze investeerders dat we daarmee moesten stoppen. Daar kon ik niet mee instemmen.”

Overigens zal Dell naast end user computing (pc’s en tablets) en enterpise it (servers, storage en netwerkapparatuur) ook zijn softwarepoot (security, BI, mobile workforce management en information management) nog flink versterken. En ook de services-afdeling, waar nu al 110.000 man voor werkt (onder meer in banken, bij verzekeraars en zelfs voor grote it-bedrijven zoals Oracle en SAP), moet nog groeien.

START-UP

“Dell is het grootste bedrijf ooit dat terug in familiehanden komt”, glunderde Dell. “En wie denkt dat we nu om geld verlegen zullen zitten mag op beide oren slapen, we zijn immers in een fase beland waarin ons bedrijf geen geld van externe aandeelhouders meer nodig heeft. De voorbije 12 maanden noteerden we een vrije kasstroom van ruim 4 miljard dollar. We kunnen dus wel verder.”

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content