Dell ziet zijn toekomst in AI en IoT

Pieterjan Van Leemputten

Dell Technologies blaakt van zelfvertrouwen. Bedrijven zijn mee met digitale transformatie, de maatschappij denkt na over robotisering en AI begint in zeer specifieke domeinen aan te slaan. En als het aan Michael Dell ligt, dan draait dat allemaal op zijn hard- en software.

“De digitale revolutie is doorgedrongen tot bij de klant. Ze zien hoe technologie kan worden ingezet in elk punt van hun operaties. Om te groeien, om nieuwe businessmodellen te creëren en een betere service te bieden. Technologie staat bovenaan de agenda van de hele C-suite. De technologiestrategie is de businessstrategie. Nerds, ingenieurs en techies staan in de spotlights.” CEO Michael Dell weet hoe hij zijn (tech)publiek moet opzwepen op de eerste Dell Technologies World, waar Dell en EMC als één complementair bedrijf naar buiten komen.

Het bedrijf is nog altijd een van de grootste pc-verkopers ter wereld (en een van de weinige die groeit), maar dat is niet de hoofdfocus van de conferentie. Die ligt opvallend hard op Internet of Things, machine learning en kunstmatige intelligentie (AI). Niet geheel toevallig domeinen waar bedrijven nu naar kijken, en waarvoor ze een krachtige IT-infrastructuur nodig hebben. “We zien de groei in onze serverafdeling elk kwartaal versnellen en als we kijken hoe dat komt, dan zien we dat AI daar een grote rol in speelt.”

Maar AI is volgens Michael Dell niet het allesoverheersende monster. “Wat we niet zien is horizontale AI. Kunstmatige intelligentie is iets heel verticaals. We zien het in elke industrie, maar het gaat telkens om zeer gerichte toepassingen met data.” Dat wil niet zeggen dat elk AI-experiment per definitie slaagt. “Sommigen zullen heel succesvol zijn, anderen niet. Maar je moet het proberen. Je bent snel, of je gaat dood.”

AI blijft verticaal

Zal technologie ooit ver genoeg staan om AI horizontaler, over meerdere domeinen, in te zetten, vroeg Data News aan Michael Dell? “Een soort system of systems bedoel je? Veel van wat we met Pivotal doen, gaat al over de toekomst van software en system brokers die alles connecteren. En betere servers, GPU’s of next gen processoren komen er zeer snel aan. Maar er is niet één verticale softwareoplossing, het gaat telkens om zeer specifieke sectoren. Wat de meest geavanceerde bedrijven met AI doen, is zeer AI-specifieke kennis. Maar er zijn wel infrastructuuroplossingen die dat kunnen ondersteunen. Of om het anders te zeggen: de AI die de beste medische operatie uitvoert, zal niet de beste AI zijn om je wagen te besturen. Ik geloof niet dat we in de nabije toekomst een soort ‘algemene AI’ zullen hebben. De markt rond kunstmatige intelligentie zal enorm groeien, maar het zal zeer verticaal blijven.”

Dell ziet zijn toekomst in AI en IoT

Om die kunstmatige intelligentie en machine learning mogelijk te maken, zijn er krachtige machines nodig en, u voelt hem al komen, laat dat net de core business zijn van Dell. Zo stelt het bedrijf onder meer de PowerEdge R940xa en PowerEdge R840 voor, twee servers van de 14de generatie die tot 112 Intel Xeon of AMD EPYC processoren kunnen bevatten met een geheugen tot zes terabyte en NVDIMM-mogelijkheden. Met eerstgenoemde wil Dell databases sneller laten draaien met de focus op bedrijfskritische applicaties die on premise blijven. De R840 legt de nadruk op in-database analytics en een lage latency. Daarnaast lanceert Dell Technologies PowerMax, een opslagsysteem met ingebouwde machine learning engine die onder meer sterk moet staan in predictive analytics en patroonherkenning. Volgens Dell kan het systeem per array veertig miljoen datasets voorspellen en tot zes miljard beslissingen per dag maken.

Dell ziet zijn toekomst in AI en IoT

Stil rond beursplannen

In februari maakte Dell bekend dat het een mogelijke terugkeer naar de beurs verkent. Maar die keuze is nog niet gemaakt. “We hebben een 13D filing gedaan die alle info bevat over wat we wel of niet overwegen. We overwegen het, dus moeten we dat melden, maar meer kunnen we daar niet over zeggen”, aldus Michael Dell.

Dell haalde zichzelf in 2013 van de beurs om naar eigen zeggen meer risico te kunnen nemen zonder druk van kwartaalrapporten. In 2015 nam het EMC over, waarvoor het bedrijf zich stevig in de schulden stak. Mogelijk wil het met een beursgang die schuldenberg versneld kwijtspelen. Al zit ook die terugbetaling op schema volgens Michael Dell: “We hebben sinds het samengaan met EMC ongeveer tien miljard dollar terugbetaald en daarmee zitten we op schema van wat we beloofd hebben aan de banken. We hebben een sterke cashflow en het gaat goed met ons bedrijf.”

België: Meer omzet, dus meer mensen

Het enthousiasme van Dell zien we ook terug in de Belgische activiteiten van de technolgiereus. “We groeien met meer dan double digit en zoeken nu extra mensen om die groei te ondersteunen,” zegt Pascale Van Damme, vice president en managing director Com Belux.

“Het samenbrengen van Dell en EMC was een 1+1=3. We zien een exponentiële impact met veel cross-selling. De twee bedrijven zijn enorm complementair. Klanten waar we vroeger enkel opslag deden, daar helpen we vandaag ook met workforce transformation en omgekeerd, ” aldus Van Damme. Ook de integratie van de twee is intussen in grote lijnen klaar. “Je hebt altijd een zeker cultuurverschil, ook al waren we al partners. Maar ik ben verrast hoe snel de integratie is gegaan.”

Daarbij zijn er relatief weinig mensen moeten vertrekken en zijn mensen wiens functie dubbel aanwezig was zo veel mogelijk geheroriënteerd. Maar de positieve resultaten maken nu dat het bedrijf moet uitbreiden. In totaal komen er zo’n tien procent mensen bij. “We doen nu consultancy over vier pilaren: IT transformation, digital transformation, workforce transformation en security transformation, dat wil zeggen dat we meedenken met klanten over hoe ze hun bedrijf kunnen verbeteren en hoe ze competitief kunnen blijven.” Aldus een trotse Pascale Van Damme.

Dell ziet zijn toekomst in AI en IoT
Dell ziet zijn toekomst in AI en IoT
Dell ziet zijn toekomst in AI en IoT
© MT.BE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content