Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Het Franse Itesoft stelt bedrijven voor om hun documenten in elektronisch formaat in te voeren en te verwerken alvorens ze in een erp op te nemen. De uitgever ziet een groeimarkt in de Belux.

Itesoft, van oorsprong een Frans bedrijf, positioneert zich in toenemende mate als Europese speler, gespecialiseerd in de ontwikkeling van oplossingen voor de automatisering van documentenstromen. Naar eigen zeggen is het de nr. 1 in zijn sector in Frankrijk en staat het in de top 3 in Europa. Het aanbod omvat drie grote pijlers: FreeMind voor de invoer en verwerking van documenten (facturen van leveranciers, bestellingen van klanten, brieven enz.), iSpid voor de automatische verwerking van betalingen (cheques) en Share voor de werkstromen en inhoudsbeheer.

Internationalisering

Vorig jaar haalde het bedrijf een omzet van 17,4 miljoen euro (+ 20% in vergelijking met 2006; in het eerste semester van 2008 werd een gelijkaardige groei opgetekend) met 158 medewerkers, terwijl de wereldwijde markt voor de automatische verwerking van documenten door Gartner op meer dan 400 miljoen euro wordt geschat. Daardoor zeggen sommige waarnemers dat het Franse bedrijf (te) weinig gewicht heeft om de strijd aan te gaan met concurrenten zoals FileNet (IBM), Documentum (EMC) of OpenText.

Het is precies om “de nodige kritieke massa te verwerven” dat het bedrijf zich actief op de Belux-markt werpt. Itesoft bedient deze markt al sinds enkele jaren via integratoren zoals IBM, Atos en BvD-it Services en kan al een paar mooie referenties voorleggen (waaronder Belgacom, zie hieronder).

Maar François Lacas, directeur marketing en communicatie, wil de markt in de Belux nog actiever aanspreken met een rechtstreeks (commercieel en technisch) team en onrechtstreekse kanalen (nieuwe integratoren). België en Luxemburg vormen samen de vierde markt voor het bedrijf, na Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Itesoft telt in ons land een twaalftaal referenties, waaronder Belgacom, Kemira, Dalkia, BNP Paribas, Swift, Clearstream, AMP, Pfizer en de ULg. Sinds kort beschikt het bedrijf met Victor Buck Services in Luxemburg over een outsourcer die diensten van Itesoft aanbiedt voor de dematerialisatie van documenten, gefactureerd per pagina.

Ontwikkelingen

Daarnaast denkt Itesoft ook nog na over een “strategie voor externe groei”. Bovendien wil het zich richten op “kleinere” kmo’s; het huidige instapniveau bevindt zich momenteel rond de 7.500 documenten per jaar. Het bedrijf wil ook zijn aanbod verder ontwikkelen, en besteedt 25 procent van zijn omzet aan onderzoek en ontwikkeling. “Onze technologische vorderingen voor een verbeterde productiviteit, betrouwbaarheid en veiligheid vormen een grote troef”, aldus nog François Lacas.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content