Thin clients en vooral notebooks zetten vorig jaar sterke groeicijfers neer. Heeft de gewone desktop-pc of ‘fat client’ nog toekomst?

De Emea pc-markt groeide vorig jaar met 15,9 procent tegenover 2006, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IDC. In totaal verscheepten de hardwarefabrikanten 88.000 pc’s. Het leeuwendeel van die sterke groei kwam voor rekening van de notebooks, die vooral in West-Europa – met een groei van 36,4 procent – seeds populairder worden. In de particuliere en kmo-markt werden er in 2007 zelfs voor het eerst meer notebooks dan desktops verkocht (21 miljoen notebooks tegenover 16,5 miljoen desktops). IDC verwacht ook in 2008 een sterke groei van de pc-markt, die voor het eerst de honderd miljoen exemplaren zou overschrijden. Die groei zal opnieuw vooral gestuwd worden door notebooks.

Deelnemers

Over twee weken leest u in dit blad een test van recente zakelijke notebooks. Maar eerst zijn de zakelijke desktops aan de beurt. Dit jaar doen negen zakelijke pc’s mee aan de test, evenveel als vorig jaar. Alle belangrijke spelers op twee na zijn in deze test vertegenwoordigd: marktleider HP, en uitdagers Acer, Fujitsu-Siemens, Apple en NEC. Lenovo kon niet deelnemen, omdat dieven in de week dat we aan het testen sloegen aan de haal gingen met de demostock; er was helaas onvoldoende tijd om vervangmateriaal op te sturen. Dell – volgens IDC afgezakt tot de derde plaats in de pc-markt – ontbreekt voor het eerst sinds lang in onze pc-testen. Wegens een recente organisatie worden alle aanvragen voor testmateriaal voortaan Europees geregeld, zo liet men ons vanuit Nederland weten. België en Nederland zijn kennelijk niet langer interessant genoeg voor Dell, toch niet om nog langer van testmateriaal te voorzien. Trekt u zelf uw eigen conclusies…

We vroegen aan de fabrikanten om ons maximaal twee desktops in te sturen in twee categorieën:

6 pc’s voor kleinere bedrijven tot 25 medewerkers met een goede verhouding tussen prestaties, betrouwbaarheid en prijs;

6 pc’s voor grotere bedrijven, waar de leverbaarheid van reserveonderdelen voor langere tijd (minstens 24 maanden) is gegarandeerd.

In de eerste categorie ontvingen we de volgende desktop-pc’s:

Apple iMac en Mac mini; Acer Veriton M661; HP Compaq dc5800; en Fujitsu-Siemens ESPRIMO E5720 EPA.

In de tweede categorie ziet het lijstje er aldus uit:

Acer Veriton 1000; HP Compaq dc7800 PS9 small formfactor; Fujitsu-Siemens ESPRIMO P5925 EPA; en NEC PowerMate MC470.

Uitrusting

Hoewel we de fabrikanten vrij lieten kiezen en sommige wel degelijk bedrijfsdesktops met AMD-processoren verkopen, ontvingen we dit jaar net als twee jaar geleden uitsluitend pc’s met Intel-processoren. Net zoals vorig jaar gaat het om Intel Core 2 Duo CPU’s, maar de kloksnelheden liggen (uiteraard) hoger: van 2,0 GHz (voor de Apple Mac mini) tot 3 GHz (voor de Fujitsu-Siemens Esprimo P5925 EPA).

Alle ingezonden pc’s zijn uitgerust met 2 GB DDR2 werkgeheugen, op de Apple Mac mini na, die 1 GB aan boord heeft, en eveneens met uitzondering van de Fujitsu-Siemens Esprimo P5925 EPA, die met 4 GB is uitgerust. Dat is tegelijk de maximale hoeveelheid geheugen die deze pc aankan. In de kleine Acer Veriton 1000 en Apple Mac mini kun je maximaal 2 GB kwijt, terwijl de Fujitsu-Siemens Esprimo E5720 EPA en de Acer Veriton M661 tot maximaal 8 GB gaan. Alle andere pc’s hebben een maximum van 4 GB werkgeheugen. Omdat alle ingezonden pc’s, op die van Apple na, standaard Windows Vista Business draaien, is 2 GB geheugen trouwens aanbevolen voor vlotte prestaties. Overigens laten de meeste pc-fabrikanten de bedrijfsklanten nog steeds de keuze tussen Vista en XP. Wij vroegen echter expliciet om Vista, zodat we de pc’s goed met elkaar konden vergelijken. Op de beide Mac’s installeerden we Windows Vista Business via Apple Boot Camp, zodat we ook bij die desktops dezelfde benchmarks konden draaien.

Vier van de ingezonden pc’s zijn miditorens (Acer Veriton M661; Fujitsu-Siemens ESPRIMO P5925; HP Compaq dc5800; NEC PowerMate ML470). Die worden traditioneel onder een bureau geplaatst. Twee zijn ‘small form factor’-desktops (HP Compaq dc7800p; Fujitsu-Siemens ESPRIMO E5720), die plat op een bureau passen, met het scherm erbovenop. Dan zijn er ook nog twee echte minidesktops. De Acer Veriton 1000 ziet eruit als een thin client en is nauwelijks 25 cm hoog of diep. (Je kunt hem zowel rechtop als liggend gebruiken.) De Apple Mac mini is de allerkleinste en ziet eruit als een high-tech koekendoos. Deze twee supercompacte desktops kun je achter of naast een scherm plaatsen. Hun compacte vorm is een beetje gezichtsbedrog, want je moet ook nog ergens hun kloeke externe voedingen kwijtraken. Op alle pc’s moet je nog een scherm aansluiten. De Apple iMac is de enige desktop met een geïntegreerde 24-inch monitor.

De rest van de uitrusting vindt u terug in de gedetailleerde productinformatietabellen die bij dit artikel horen.

Testmethode

We hebben onze benchmarks fors moeten aanpassen ten opzichte van de vorige jaren. Dat is natuurlijk vooral te ‘danken’ aan Windows Vista. Hoewel de nieuwe versie van de Bapco Sysmark-applicatiebenchmark officieel Vista ondersteunt, ondervinden wij er enorm veel stabiliteitsproblemen mee. In de praktijk is deze benchmark daardoor onbruikbaar geworden. We zijn overgeschakeld op een synthetische benchmark (die de prestaties van veel gebruikte hardware-onderdelen meet), namelijk Futuremark PCMark Advantage. Deze levert naast een algemene PCMark ook prestatiecijfers op voor geheugen, tv en film, gaming, muziek, communicatie, productiviteit en harde schijf.

Verder voeren we ook een aantal grafische benchmarks uit (3D Mark voor DirectX-prestaties, SPECViewPerf voor OpenGL-prestaties en CineBench voor video- en fotobewerking), naast een aparte benchmark voor de harde schijf (Roadkil). We houden ook rekening met Microsofts eigen Windows Experience Index (WEI), die aangeeft in hoeverre een pc geschikt is om al dan niet vlot Vista te draaien.

Uit de verschillende benchmarkcijfers berekenen we een gewogen ‘performance score’ op 100 punten. Daarin telt PCMark voor 30 % mee, WEI voor 25 %, Roadkil voor 25 %, 3DMark 01-05 voor 8 %, 3DMark 06 voor 10 %, SPECViewPerf voor 5 % en CineBench voor 7 %. (De details vindt u in de tabel die bij dit artikel hoort.) Hoe hoger de score, hoe sneller de pc globaal genomen is. Bent u geïnteresseerd in specifieke prestatieniveaus (bijvoorbeeld extra goede prestaties in OpenGL-applicaties of een extra snelle toegang tot de harde schijf) dan moet u de tabellen uitvlooien en uw eigen volgorde van het testveld opmaken. Op basis van de ‘performance score’ geven we ook een prijsprestatiecijfer op 100, waarin de ruwe prestaties voor 20 %, de meegeleverde extra’s (zoals software, uitrusting, bouwkwaliteit) voor 40 % en de prijs voor eveneens 40 % meetellen.

Energieverbruik

Voor het eerst houden we ook rekening met het energieverbruik van de geteste pc’s. In de prestatietabel vindt u cijfers voor maximaal verbruik en voor uitgeschakeld verbruik van de pc alleen. Uit onze testen blijkt dat er onder Vista nauwelijks verschil bestaat tussen het verbruik in sluimerstand (gegevens in het geheugen), in slaapstand (gegevens op de harde schijf) of in volledig uitgeschakelde stand. Op zich is dit verwonderlijk: we zouden verwachten dat een pc die uitgeschakeld is, nul Watt verbruikt. Dit klopt echter niet. Zoals u in de tabel kunt zien, verbruiken de uitgeschakelde (of slapende) pc’s toch nog tussen de 9 (Acer Veriton 1000, HP Compaq dc7800p en NEC PowerMate ML470) en de 28 Watt (Fujitsu-Siemens ESPRIMO P5925 EPA). Het maximale verbruik ligt tussen de 130 Watt voor de Apple iMac (maar die heeft natuurlijk een ingebouwd 24-inch scherm) en 55 Watt voor de Apple Mac mini. Het is overigens niet omdat een pc er klein uitziet, dat hij ook weinig verbruikt. De minuscule Acer Veriton 1000, die niet veel groter is dan een typische thin client, verbruikt in werking toch nog bijna 90 Watt (9 Watt wanneer hij is uitgeschakeld). De Apple Mac mini verbruikt met 55 Watt het minst in werking (12 Watt wanneer hij is uitgeschakeld). Minpuntje: de externe voeding heeft toch nog een sluipverbruik van 12 Watt als de Mac mini er niet is op aangesloten. Acer doet het beter met de externe voeding van de Veriton 1000: die verbruikt niets als de computer er niet is op aangesloten. Zo hoort het!

Conclusie

Natuurlijk heeft de gewone desktop nog toekomst. Thin clients of notebooks zijn zeker niet voor alle medewerkers en/of omstandigheden de beste oplossing. Thin clients leggen heel wat beperkingen op aan gebruikers. Notebooks hebben dan weer beperkingen op het gebied van ergonomie en veiligheid. Ze kosten bovendien verhoudingsgewijs meer dan een gelijk presterende desktop.

De best presterende desktop in de categorie voor grotere bedrijven is de Fujitsu-Siemens ESPRIMO P5925 EPA. Die biedt in die categorie ook het meeste waar voor uw geld. De best presterende desktop in de kmo-categorie is de Acer Veriton M661 en ook die heeft in zijn categorie de beste verhouding tussen prijs en prestatie. De pc van Acer verbruikt in verhouding tot zijn prestaties wel heel wat meer stroom dan die van Fujitsu-Siemens. De energiezuinigste desktop is de Apple Mac mini. Omdat onze testversie slechts 1 GB geheugen aan boord had, presteerde die in onze benchmarks iets onder zijn potentieel; voor gewone kantoortoepassingen is de Mac mini echter meer dan geschikt. De Fujitsu-Siemens ESPRIMO E5720 EPA verdient een speciale vermelding om zijn goede prestaties, scherp prijskaartje en in verhouding lage stroomverbruik. Bij de keuze van een bedrijfsdesktop spelen natuurlijk heel wat meer criteria mee dan gemiddelde prestaties, prijs en stroomverbruik. Gebruik de tabellen die bij dit artikel horen (en ten dele op de website staan) en bijgevoegd lijstje met “deelwinnaars” om een keuze te maken aan de hand van voor u belangrijk criteria.

Jozef Schildermans – Nick Kinschots

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content