Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Powerline-communicatie werd tot voor kort vooral gebruikt om in huis een internet- of netwerksignaal van punt A naar punt B te brengen over je bestaande stroomnet. Maar volgens Devolo is de technologie ook geschikt voor het opzetten van een ‘smart home’.

Op het Broadband Forum in Amsterdam was het ‘smart home’ of het intelligente huis één van de terugkerende thema’s. Niet alleen operatoren zien er wel graten in, maar ook fabrikanten van ‘home gateways’ zoals het Duitse AVM en het eveneens Duitse Devolo. Die laatste is vooral bekend omwille van de powerline-adapters. Ben je Proximusklant en is bij jou een adapter geïnstalleerd om het tv-signaal van de ene naar de andere kamer te transporteren over het stroomnet? Dan is dat er eentje van Devolo. “Maar ook Telenet is een afnemer van zulke adapters”, zegt Peter Bosschaerts, director sales & marketing van Devolo Benelux.

Met 54 %, is Devolo afgetekend marktleider in powerline-adapters in ons land. GfK plaatst TP-Link op een tweede plaats met 27 %. D-Link en Sitecom hebben elk 7 procent van de markt in handen, gevolgd door Netgear met 2 %. Op drie jaar tijd is die markt in ons land trouwens verdubbeld tot ruim een miljoen euro. “Wij zijn de enige van die fabrikanten die volop focust op powerline, waarmee we 12 jaar geleden begonnen zijn”, zegt Bosschaerts.

DE TOEKOMST IS HET HUIS

Powerline zal altijd in de ‘core’ van de portfolio blijven, maar the next big thing moet het smart home worden of ‘Home Control’ zoals het gamma bij Devolo heet. “Tegen de zomer willen we dat introduceren”, aldus Bosschaerts. Het gaat om een oplossing waarmee je aan de hand van sensoren en actuatoren allerlei slimme toepassingen in huis installeert. Home Control werkt met een centrale unit – ja, met geïntegreerde powerline – die zich laat bedienen via een smartphone en die allerlei andere producten aanstuurt. Die koppeling gebeurt niét via powerline, maar via Z-Wave: een draadloze standaard die op een lagere frequentie dan wi-fi werkt. Iets zoals Zigbee dus? “Ja, maar Z-Wave is meer open technologie met duidelijke specificaties. Met Zigbee zijn er toch wat vragen over de standaardisatie”, zegt Bosschaerts. Door die lage frequentie en de beperkte bandbreedte – de modules sturen telkens kleine datapakketjes door – kan de batterij van een Z-Wave toestel tot twee jaar meegaan.

SOFTWARE MOET VERSCHIL MAKEN

Devolo wil van bij de lancering – volgende zomer wordt vooruitgeschoven als datum – zeker een achttal producten in het gamma hebben. “Als we lanceren, willen we meteen een voldoende uitgebreid pakket, waaraan dan later andere Z-Wave toestellen van andere leveranciers kunnen toegevoegd worden”, aldus Bosschaerts. Naast sensoren en actuatoren voor meer gemak en beveiliging – waaronder schakelbare stopcontacten, bewegingsdetectors en rookmelders – biedt Home Control ook mogelijkheden voor energiebesparing. In samenwerking met Danfoss is een intelligent verwarmingssysteem beschikbaar, dat zorgt voor energie-efficiënte temperatuurregeling in huis. De schakelaar en energiemeter zijn ook te gebruiken voor het meer intuïtief meten van het elektriciteitsverbruik van apparatuur.

“Maar het echte voordeel moet zijn dat die sensoren ook onderling samenwerken of geprogrammeerde acties uitvoeren. Als de rookdetector in mijn huis alarm slaat, dan doet Home Control bijvoorbeeld automatisch de lichten aan en opent die de gordijnen, zodat ik makkelijker het huis kan ontvluchten”, geeft Bosschaerts een voorbeeld.

“De grote uitdaging is de software. De hardware is op zich al klaar ondertussen, maar nu werken we volop aan de software waarmee we het verschil moeten maken. De bestaande smart home oplossingen zijn volgens ons ofwel veel te ingewikkeld, ofwel veel te duur. Gebruiksgemak moet voorop staan en daar kruipt nu wel wat werk in. Maar de boodschap mag duidelijk zijn: home automation, dat is echt voor ons!”, besluit Bosschaerts.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content