Dirk Plancke is de voormalige it-manager van Data News. Sinds anderhalf jaar is hij aan de slag bij de Sapa-groep in Lichtervelde. Een heel andere omgeving, waaraan uiteraard ook een heel andere uitdaging verbonden is.

West-Vlaming Dirk Plancke studeerde in 1993 aan de KULeuven af als licentiaat informatica. Hij ging kort daarop als assistent it-manager aan de slag bij Diligentia, de toenmalige uitgever van Data News. In 2000 werd hij it-manager bij VNU België, dochterbedrijf van de Nederlandse uitgeverij die Diligentia intussen had overgenomen. Dirk Plancke zou die functie zeven jaar aanhouden. “Ik kijk met plezier terug op mijn tijd bij Data News”, vertelt hij. “Als assistent it-manager werkte ik onder meer op het abonnementensysteem, ik stond in voor de databaseadministratie, beheerde het pc-park en werkte mee aan de verschillende websites. Later – in de functie van it-manager – kreeg ik meer verantwoordelijkheid op het vlak van beheer en aankoop. We koppelden toen onder meer verschillende websitetoepassingen aan de database en we rolden het pakket I-CRM uit. Dat is een crm-toepassing van leverancier Archifact, specifiek voor de uitgeverssector.”

Hands-on

In 2007 besliste Roularta om Data News over te nemen en een aantal backofficefuncties – waaronder it – door het bestaande team van Roularta te laten uitvoeren. Dirk Plancke kon kort daarna als ict-manager aan de slag voor twee bedrijven uit de Sapa-groep in Lichtervelde: RC Profiles, producent van aluminiumprofielen en Remi Claeys Aluminium, producent van aluminiumbuizen. “Ik kwam er uiteraard in een heel andere omgeving terecht, met een heel andere uitdaging”, vertelt hij. “We werken hier ook met deadlines, maar er is natuurlijk een groot verschil tussen de productie van aluminiumproducten en die van een weekblad.” Voor Plancke heeft de job alvast het voordeel dat hij dichter bij huis werkt. Bovendien kreeg hij bij Sapa de rol van een echte hands-on ict-manager. “Het team bestaat uit vijf medewerkers, mezelf incluis, naast nog twee externe medewerkers van Delaware die instaan voor de erp-ondersteuning.”

Het erp-pakket is een maatwerk-ontwikkeling in Smalltalk. “Onze producten en productieprocessen zijn uniek. Daardoor is maatwerk in onze business vaak de enig mogelijke oplossing. Wel denkt Sapa eraan om op termijn alle vestigingen op hetzelfde erp-systeem over te schakelen.” Tot het zover is, maakt Plancke werk van de documentering van het maatwerksysteem, om zo de nodige kennis over het systeem in huis te houden. “Verder hebben we ook de data- en systeembackups geoptimaliseerd. Er bestond onvoldoende documentatie over de procedures.” Andere projecten die Dirk Plancke sinds 2007 met zijn team uitvoerde zijn de optimalisatie – en gedeeltelijke virtualisatie – van het serverpark, de optimalisatie van het gebruik van Terminal Server in de vestiging in Ghlin, een volledige audit van de switches en de bekabeling van het netwerk en een grondige upgrade van de it-beveiliging, onder meer via de installatie van een nieuwe spamfilter en een ssl-box met tokens.

Onder druk

Ook Sapa ontsnapt niet aan de huidige recessie. In Lichtervelde is het bedrijf tijdelijk teruggeschakeld naar een lager productieritme. Het zal niet verbazen dat ook het ict-budget daardoor onder druk komt. “Er zijn nu inderdaad minder middelen beschikbaar voor ontwikkeling. Het geplande project om de oude softwareomgeving van de lakkerij in Ghlin mee in het erp-systeem te integreren is bijvoorbeeld uitgesteld. Met it concentreren we ons vandaag op de optimalisering van de bestaande systemen.” Plannen voor de toekomst zijn er echter genoeg. Zo voert de Sapa Group een audit uit om de groepsactiviteiten meer te centraliseren, waaronder ook it. Voor de uitvoering daarvan blijft het voorlopig minstens wachten tot de economie weer aantrekt.

En ook in Lichtervelde zijn er nog heel wat ideeën voor de komende tijd. “Verdere automatisering is een van de denkpistes, met meer integratie tussen plc’s en erp. Daarnaast onderzoeken we ook de opportuniteiten van voip en willen we het gebruik van servervirtualisatie verder uitbreiden. We denken ook na over digitale archivering en de uitbouw van een aparte site voor disaster recovery.” Data News leest Dirk Plancke nog altijd. “Ik kijk vooral uit naar de interviews met cio’s en de testen van Data TestLab. Mijn tijd bij Data News was heel leuk. Wanneer je zo dicht bij de bron zit, ben je altijd snel op de hoogte van de laatste nieuwtjes uit de ict-wereld.”

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content