Agile Software Development staat voor de doorbraak naar de mainstream. Voorstanders tonen zich verheugd over het commercieel potentieel dat daaraan verbonden is. Tegelijk bestaat het gevaar dat de mainstream onrealistische verwachtingen koestert.

Onlangs kreeg ADMB Information Services in Brugge David Harvey op bezoek. Harvey is de voormalige chief technology officer van Sibelius Software en specialist in Agile Software Development. Tachtig deelnemers kwamen op het gratis seminarie af. “Dat geeft aan dat er veel interesse bestaat voor het onderwerp”, zegt Koen Van Loo, cio bij ADMB, “maar wellicht ook dat er nog niet veel bedrijven al concreet mee bezig zijn.” Bij ADMB is dat alvast wel het geval. De dag na de presentatie bleef Harvey in Brugge voor een sessie met een tiental it’ers van ADMB. Het bedrijf heeft een nieuw ontwikkelingsteam opgericht voor de ontwikkeling van een elektronisch patiëntendossier. Dat team ging van start met Scrum, het bekendste en meest verspreide framework voor Agile Software Development. Wellicht stappen op korte termijn ook andere teams naar Scrum over. “Heel wat activiteiten van ADMB situeren zich in de gezondheidszorg”, legt Koen Van Loo uit. “De wetgeving verandert er heel frequent. Via Agile Software Development willen we onze toepassingen sneller kunnen aanpassen.”

Terugblikken is makkelijk

Agile Software Development is een conceptueel raamwerk voor softwareontwikkelingsprojecten, dat als een alternatief geldt voor de traditionele ontwikkelingsmethoden. “Agile bestaat nog maar tien jaar en is dus nog heel jong”, stelt David Harvey. “Andere methoden bestaan al veel langer. Toch staat Agile nu al voor de doorbraak naar de mainstream. Agile duikt nu ook op in de softwareindustrie.” Op zich is dat goed nieuws, al blijkt er ook een zekere uitdaging aan verbonden. “Je moet goed opletten met retrospective coherence.” Wanneer een methodologie doorbreekt, verschijnen er al snel boeken en publicaties met succesverhalen. Maar terugblikken op succes blijkt daarbij wel een stuk makkelijker dan succes voorspellen. Het gevaar van de mainstream is dat de mensen daardoor gaan denken dat die nieuwe methodologie per definitie succesvol is. Dat gevaar bestaat ook voor Agile: dat er nu een verkeerd verwachtingspatroon ontstaat. David Harvey: “Daarom leg ik in een seminarie niet alleen uit waarom Agile werkt, maar ook of het – misschien – voor het bedrijf in kwestie heilzaam kan zijn. Ook al breekt Agile straks door naar de mainstream, aan evangelisering blijft zeker nog een tijd behoefte bestaan.”

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content