Harde schijven raken gefragmenteerd en dat vertraagt de bestandstoegang. Recente versies van Windows hebben een ingebouwd defragmentatieprogramma, maar dat is erg beperkt. Diskeeper 2009 van Executive Software heeft veel meer in zijn mars. Centraal beheer is maar een van de vele mogelijkheden.

Onder Windows veroorzaakt het werken op een harde schijf fragmentatie. Bestanden worden in stukken verspreid op het opslagvolume in plaats van mooi aaneengesloten. Fragmentatie veroorzaakt vertraging bij het lezen en schrijven van bestanden. Die vertraging wordt bovendien steeds erger. Regelmatig defragmenteren is dus de boodschap. Dat moet dan wel snel en in de achtergrond gebeuren. Voor een volledig bedrijfsnetwerk willen we bovendien alles centraal kunnen beheren. Microsoft biedt in recente Windows-versies (ook 200x servers) een eigen defragmenteerder. Dat is niet geheel toevallig een afgeslankte versie van Diskeeper. Die kunt u standaard niet voor alle servers en werkstations centraal beheren. Echt snel werkt die afgeslankte versie ook al niet. Bovendien kunt u deze software meestal ook niet gebruiken zonder de werking van de werkstations en servers te storen. De volwaardige versie van Diskeeper biedt soelaas.

De producent van Diskeeper biedt het product in verschillende versies aan. Er is een standaardversie voor Soho-omgevingen, een Professionele versie voor werkstations, een Server-versie voor Windows servers, een Professionele Premier editie met nog wat meer mogelijkheden dan de ‘gewone’ Professionele en ten slotte de Enterprise editie voor een volledig bedrijfsnetwerk. Voor kmo’s bestaat er een bundel die Diskeeper 9 Small Business Edition heet met daarin één servereditie, het ‘Administrator’ centraal beheer en vijf desktoplicenties. De software is bovendien verkrijgbaar in 32- en een 64-bitversies.

SSD

Een van de belangrijkste nieuwigheden in Diskeeper 2009 is het defragmenteren van SSD-schijven. Die technologie heet HyperFast en corrigeert de gebrekkige SSD-ondersteuning van Windows. HyperFast herorganiseert SSD-volumes om vertraging te vermijden en hen zo optimaal mogelijk te laten werken. Dit is een bij te betalen optie. Ergens logisch, want SSD’s zijn nog niet algemeen verspreid.

De vorige werkstationversies van Diskeeper konden niet werken met schijven groter dan 60 GB, omdat ze de TVE (Terabyte Volume Engine) ontbeerden die in de serveredities voorzien was. Dat is nu verholpen. In de gewone Pro en standaardedities zit dat echter nog steeds niet. De servereditie krijgt vanaf nu een nog verbeterde defragmentatiemotor, de Titan Defrag Engine die beter presteert met zeer grote volumes (tientallen TB) dan TVE dat kan. Er zijn verbeteringen in de achtergronddefragmentatie zoals I-FAAST om bestandstoegang te versnellen tot beter dan na een verse installatie van Windows. Verder verhindert InvisiTasking dat Diskeeper stilvalt. Het programma verbruikt nu zo weinig systeemtijd dat het kan samenwerken met leeglooptijdroutines zoals SETI@Home.

Volledig geautomatiseerd

De standaardinstelling zorgt voor een volledig geautomatiseerd defragmenteren. Het defragmentatieschema is aanpasbaar: u kunt periodes opgeven waarbij u absoluut geen defragmentatie wenst. Standaard staat ingesteld dat achtergronddefragmentatie 24 uur op 24 mag. Onder de motorkap houdt Diskeeper zelf een werkschema bij om ervoor te zorgen dat het systeem zo optimaal mogelijk blijft werken. Ook voor de servereditie van Diskeeper geldt dit, er zit immers speciale ondersteuning ingebouwd voor bedrijfskriteke en hogecapaciteitsservers.

Zoals vroeger is nog steeds het centraalbeheerprogramma Diskeeper Administrator beschikbaar. Vanaf deze versie is er ook ondersteuning aanwezig voor de beheeromgeving van Microsoft. Zowel met MOM (Microsoft Operations Manager) als SCOM (System Center Operations Manager) kunt u netwerksystemen met Diskeeper bewaken en beheren. Daartoe zit er bij Diskeeper Administrator een beheerpakket dat u kunt installeren binnen MOM of SCOM. Daarna kunt u waarschuwingen en productinstellingen beheren, rapporten aanmaken, kortom alles bekijken en instellen van Diskeeper vanuit het Microsoft-beheer.

Praktijk

Wij deden wat testen met een fysiek en een virtueel werkstation onder VMWare ESXi hypervisor. We gebruikten een Windows XP waarvan twee harde schijven redelijk zwaar gefragmenteerd waren. De defragmentatie in de achtergrond blijkt prima te werken. We stelden geen prestatievermindering vast. Een manuele fragmentatie kan ook, maar wordt door Diskeeper niet echt aangeraden. Op ons testvolume duurde dit een vijftal minuten per 10 GB. Zodra alles geoptimaliseerd is, kan Diskeeper een en ander natuurlijk probleemloos in de achtergrond gedefragmenteerd houden. Letterlijk instellen en vergeten! Ook in de virtuele omgeving werkt dit prima. Een euvel van veel andere defragmentatiesoftware is, dat dynamisch uitbreidbare virtuele schijven vaak uitbreiden tijdens zo’n defragmentatie. Dat is bij Diskeeper niet het geval.

Conclusie

De ingebouwde defragmentatie van Windows is traag en inefficiënt. Diskeeper 2009 is in vergelijking daarmee een ware verademing. U kunt het met een wizard instellen en vergeten. Uw hele systeem raakt dan volledig in de achtergrond gedefragmenteerd en dat blijft ook zo.

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content