Draadloos netwerken zonder omkijken

© GET

We testten zeven zelfregelende wifi-netwerksystemen voor thuiswerkers en kleine kantoren. Ze combineren een eenvoudigere installatie met een betere draadloze dekking en consistente prestaties.

Zichzelf automatisch configurerende wifi-systemen zijn er al enige tijd, ook voor de gewone consument. In vergelijking met een klassieke centrale router zijn ze duurder. Maar dit soort oplossingen biedt wel een stabielere, eenvoudiger te configureren wifi-dekking.

De onderlinge communicatie tussen de modules verloopt bij alle geteste producten via een zogenaamde ‘backhaul’ of toegewezen communicatiekanaal over naar keuze wifi, ethernet of powerline (stroomnet). Ethernet biedt de beste prestaties, maar dan moet er een netwerkkabel tussen de betrokken module(s) getrokken worden. Wij hebben dit verder niet getest, maar het kan de prestaties nog verbeteren in vergelijking met een wifi- of powerline-backhaul, zoals wij die in deze review hebben getest.

Testmethode

Met iPerf3 voeren we twee snelheidstesten van elk dertig seconden uit met tien parallelle datastromen in de zend- en ontvangstrichting, waarbij we de resultaten van de allereerste seconde negeren (om zo opstartafwijkingen uit te sluiten). Deze realistische test verzendt telkens tussen de 1 GB en 2,3 GB data, afhankelijk van de snelheid van het draadloze netwerk. We gebruiken een recente laptop met 8ste generatie Intel Core-i7 processor, 16 GB ram en performante Killer Wireless 1535 wifi-chip. We herhalen deze test op drie locaties: gelijkvloerse verdieping locatie A, idem locatie B en eerste etage. We testen telkens in het midden van elke locatie.

Met behulp van een Android-tablet met Broadcom wifi-chip en de Farproc WiFi Analyzer app voeren we daarnaast een bereiktest uit op zes locaties die zich in een stervorm rond, boven en onder de nodes bevinden. We geven verder punten op ruim honderdveertig verschillende technische criteria.

Uit al deze testcijfers puren we gewogen testresultaten voor functionaliteit, draadloze netwerksnelheid en bereik. We berekenen een prestatiescore waarin de functionaliteit voor twintig procent, de draadloze netwerksnelheid voor vijftig procent en het draadloze bereik voor dertig procent meetellen. We houden rekening met een foutenmarge van twee procent: scores die zo dicht bij elkaar liggen, beschouwen we als identiek.

AVM Fritz!Box 7590 & Fritz!Powerline 1260E

De Fritz!Box 7590 van de Duitse fabrikant AVM testten we eerder al, toen nog met een bètaversie van de mesh-firmware (zie de reviews op de website). Ditmaal testten we deze netwerkcentrale – want het is veel méér dan zo maar een wifi-router – met de recentste firmware 7.01. Recente wifi-routers, -repeaters en powerline-stekkers van AVM worden naadloos en automatisch opgenomen in hetzelfde, centraal via één centrale AVM-router (de mesh master) beheerde netwerk. Waar nodig wordt de firmware van alle gevonden apparatuur automatisch vernieuwd. Wij probeerden een en ander uit met de AVM Fritz!Wlan Repeater 1750E en de AVM Fritz!Powerline 1260E WLAN-set.

De Fritz! Box 7590 presteert op zichzelf vaak beter dan het bijhorende mesh-systeem.
De Fritz! Box 7590 presteert op zichzelf vaak beter dan het bijhorende mesh-systeem.

Nieuwe stekkers aan het mesh-netwerk toevoegen vergt één druk op de wps- of powerline security-knop, waarna alle instellingen hetzelfde zijn als in de rest van het netwerk.

De prestaties zijn goed, maar hangen sterk af van de locatie en het type van de gebruikte stekkers. In onze redelijk grote testlocatie, die weliswaar vrij is van beton, presteerde de router op zichzelf op alle testlocaties ongeveer even goed als de uitbreidingsstekkers. In een modern kantoorgebouw met veel dempend beton kunnen de stekkers of extra routers soelaas bieden, maar als ze niet nodig zijn, presteert de Fritz!Box 7590 op zichzelf vaak beter dan het mesh-systeem met stekkers. Vooraf testen is dus de boodschap.

– Gemiddelde internetprijs (excl. btw): 239 euro ca. 55 euro (1750E); ca. 175 euro (1260E WLAN-set).

– Gemiddelde snelheid: 417,3 Mbit/s

– Gemiddeld bereik: 91/100

– Prestatiescore: 91/100

Devolo Magic 2

Magic 2 van de Duitse powerlinespecialist devolo combineert mesh-wifi met het nieuwe Powerline G.hn, dat theoretische doorvoersnelheden tot 2.400 Mbit/s over drie-aderige stroomkabels biedt. Het wifi-gedeelte gaat in theorie tot 300 Mbit/s in de 2,4 GHz- en tot 867 Mbit/s in de 5 GHz-frequenties. Deze nieuwe powerline-technologie is wel niet meer compatibel met de oudere devolo-stekkers (of stekkers van andere merken) die voldoen aan de Homeplug AV-standaard. U kan ze alleen met nieuwere G.hn-powerlines combineren.

De door ons geteste devolo Magic 2 Multiroom Kit bevat twee WiFi/Powerline 2-1 stekkers (met vier geïntegreerde antennes) en één LAN Powerline 1-1 stekker. De pluggen hebben een geïntegreerd stopcontact zodat er geen stroomaansluiting verloren gaat. De wifi-stekkers hebben twee gigabit-ethernetpoorten; de LAN-stekker heeft er één. De LAN-stekker is iets kleiner en lichter dan de wifi-stekker. Behalve deze versie heeft devolo nog een iets goedkopere Magic 1-variant (ongeveer vijftien euro goedkoper per stekker) met 1.200 Mbit/s doorvoersnelheid over het stroomnet die voor de rest identiek is.

De geteste Magic 2 Multiroom Kit biedt voldoende dekking om een woning of kantoor van vijfhonderd vierkante meter van een mesh-netwerk te voorzien. Alle stekkers zijn vooraf met elkaar verbonden: in principe kan u ze insteken en is het netwerk binnen enkele minuten actief.

Met de devolo Home Network app beheert u de Magic 2. De app oogt ietwat rommelig, met gerelateerde configuratie-opties die toch her en der verspreid zitten. De geavanceerde opties per stekker zijn niet aangepast aan het app-scherm: de app laadt gewoon de web-interface die u ook rechtstreeks met een browser via het ip-adres van elke adapter bereikt. Opties zoals vpn, toegangscontrole en firewall-beveiliging regelt u op uw bestaande router: de Magic 2 fungeert zelf puur als netwerkuitbreiding en vertrouwt voor alle instellingen op de aangesloten router.

Deze oplossing is vooral interessant in een modern gebouw met veel dempend beton, waar wifi niet altijd (betrouwbaar) werkt. Dan haalt u volgens onze testen stabiele snelheden tussen 82 MBit/s en 218 Mbit/s, afhankelijk van de afstand tot aan de LAN-stekker en de kwaliteit van de stroombekabeling.

– Gemiddelde internetprijs (excl. btw): 205,79 euro (Multiroom Kit); 90,08 euro extra wifi-stekker.

– Gemiddelde snelheid: 179,7 Mbit/s

– Gemiddeld bereik: 99/100

– Prestatiescore: 62/100

Deze dual-band AC2200 wifi-mesh gebruikt een derde wifi-band als ‘backhaul’ of exclusief communicatiekanaal tussen de modules. Dat kanaal werkt in de 5 GHz-frequentie met een theoretische maximale doorvoersnelheid van 866 Mbit/s. Clients hebben inzake verbindingen de keuze tussen 2,4 GHz aan maximaal vierhonderd en 5 GHz aan maximaal 866 Mbit/s. De in totaal zes antennes zitten verborgen in modules die de vorm hebben van een rechthoekige, twintig centimeter hoge prisma.

De verpakking bevat twee modules die volgens D-Link voldoende dekking leveren voor een locatie tot vijfhonderdvijftig vierkante meter. De ivoorkleurige modules ogen stijlvol, mede door het biesje in roze goud onderaan, maar omwille van hun omvang kan men ze niet echt discreet noemen. Aan de onderkant is er een uitsparing voor de stroomkabel en tot twee gigabit-ethernetkabels. Naast de stroomaansluiting is er ook een kleine drukknop waarmee u de stroom in- of uitschakelt.

Eén van de modules heeft een sticker met oranje letter A en het opschrift ‘COVR Point’. Die verbindt u met een bestaande internetrouter of -modem. Een witte platte ethernetkabel is meegeleverd. De andere module plaatst u elders. De D-Link Wi-Fi app voor Android of iOS helpt bij de installatie en geeft enkele tips over de ideale locatie van de modules. Optioneel kan men de COVR-2022 verbinden met de D-Link Cloud Service. Dan kan u het mesh-netwerk bedienen via Amazon Alexa of Google Assistant. We beoordelen de installatie als gebruiksvriendelijk, al duurt ze gemiddeld wel langer dan bij de meeste andere mesh-oplossingen die we testten. Maar goed, dit moet u normaal ook maar één keer doen.

De D-Link Covr-2202 oogt stijlvol maar weinig discreet.
De D-Link Covr-2202 oogt stijlvol maar weinig discreet.

De app dient ook voor het beheer want er is geen webinterface. Eventuele firmware-updates gebeuren automatisch. Veel configuratie valt er niet uit te voeren. Zaken zoals firewall etc. worden overgelaten aan de verbonden router of modem. De prestaties en het bereik zijn goed, al zijn er wel enkele systemen die nog sneller presteerden in onze testen.

– Gemiddelde internetprijs (excl. btw): 288,43 euro

– Gemiddelde snelheid: 386,5 Mbit/s

– Gemiddeld bereik: 89/100

– Prestatiescore: 77/100

Google Wifi

Het AC1200 multi room wifi-systeem van Google is wel in Nederland, maar officieel niet in België verkrijgbaar. Niettemin is het bij ons zowat overal te koop, alleen niet online bij Google zelf. Wij testten het startpakket met drie modules. Volgens Google volstaat één module om een locatie van vijfentachtig vierkante meter van een stabiel wifi-netwerk te voorzien. Twee modules dekken tot honderdzeventig vierkante meter en het geteste startpakket met drie modules is voor nog grotere locaties bedoeld. Dankzij de mesh-technologie voegt u eenvoudig modules toe, tot een maximum van zes, wat volgens Google voldoende is voor 850 m2.

De grijswitte, cilindervormige modules zijn vrij compact, men kan ze met één hand vasthouden. De (zeer eenvoudige) installatie en het beheer gebeuren met behulp van de Google Wifi-app voor Android of iOS. De app heeft drie tabs. De middelste met een wereldbolpictogram toont een overzicht van het draadloze netwerk. De linkse geeft een overzicht van de laatste gebeurtenissen, zoals een eventueel automatisch doorgevoerde firmware-update, samen met tips over specifieke instellingen, zoals hoe u een gastnetwerk configureert, onderbrekingen in de internetverbinding regelt of de helderheid van de leds wijzigt. De rechtse tab (met een vierpuntjes-pictogram) geeft toegang tot geavanceerde instellingen, zoals qos (‘prioriteitsapparaten’), dns, WAN, LAN, ip-configuratie, netwerkmodus (standaard ingesteld op mesh), upnp-werking en ipv6-configuratie. Hier wijzigt u ook uw privacy-instellingen en voegt u eventueel beheerders toe. De prestaties zijn eerder gemiddeld.

Google Wifi is vrij compact.
Google Wifi is vrij compact.

– Gemiddelde internetprijs (excl. btw): 311,57 euro (startpakket); 114,88 euro (extra node)

– Gemiddelde snelheid: 218,4 Mbit/s

– Gemiddeld bereik: 90/100

– Prestatiescore: 64/100

Netgear Orbi Pro Tri-Band WiFi

Orbi Pro is de kmo-variant van Netgears gelijknamige ‘whole home’ wifi-product voor thuisgebruik. Het werkt met een centrale router-satelliet die via een sterconfiguratie communiceert met maximaal drie draadloze satellieten. Daarnaast kan het ook geconfigureerd worden in een ‘daisy-chain’ doorlusconfiguratie zoals bij een wifi-mesh. Dat zorgt voor meer flexibiliteit bij de plaatsing van de modules, want bij een stervormige configuratie moeten álle gewone satellieten binnen het bereik van de centrale router-satelliet staan. Het ‘backhaul’-kanaal wordt voor niets anders gebruikt.

Een volledig Orbi Pro-netwerk volstaat volgens Netgear om een ruimte van vierhonderdzestig vierkante meter af te dekken. Wij testten deze oplossing vorig jaar ook al (zie website). Behalve vernieuwde firmware lanceerde Netgear sindsdien een ronde satelliet om aan het plafond te bevestigen. Ter herinnering is dit de enige van de geteste oplossingen die daarnaast leverbaar is met een weerbestendige buiten-satelliet.

Het basisbeheer kan met de Orbi Pro-app, maar alleen via het webbeheer zijn de geavanceerde router-configuratieopties bereikbaar. De mogelijkheden daar zijn veel uitgebreider dan bij de andere geteste systemen, met uitzondering van de vergelijkbaar krachtige router van AVM.

– Gemiddelde internetprijs (excl. btw): 400,93 euro (startpakket met twee satellieten); 303,78 euro (extra satelliet)

– Gemiddelde snelheid: 314,7 Mbit/s

– Gemiddeld bereik: 100/100

– Prestatiescore: 80/100

De startkit, voldoende voor zeshonderd vierkante meter, bevat drie modules met een gelijkaardig taartvormig design als die van de goedkopere, vorig jaar geteste Deco M5 (zie website). Wel zijn de M9+ satellieten twee keer groter. Dit is dan ook een krachtigere tri-band mesh met theoretische doorvoersnelheden van 400 Mbit/s in de 2,4 GHz- en tweemaal 867 Mbit/s in de 5 GHz-frequenties. Elke module heeft achteraan twee gigabit ethernetpoorten, een usb type-a poort en een stroomaansluiting. Onderaan is er een kleine resetknop en in het midden op de bovenkant prijkt een veelkleurige status-led.

Installatie gebeurt met behulp van de TP-Link Deco app voor Android en iOS. De procedure is even gebruiksvriendelijk als bij de M5. Ook het beheer zijn hetzelfde als bij het eerder geteste goedkopere product. Een verschil met vorig jaar is wel dat de in de aankoopprijs inbegrepen Trend Micro virusbescherming expliciet door de gebruiker dient te worden ingeschakeld en dus niet na de installatie direct actief is. Nieuw is het ‘Automatiseringsmenu’, waarin u interacties tussen smart apparaten instelt en automatiseert met een tijdstip, een trigger en een actie. De M9+ kan in de toekomst immers ook dienst doen als netwerkcentrale in een thuisautomatiseringsnetwerk en is daarin vergelijkbaar met de geteste AVM-router. Deze oplossing biedt van alle geteste systemen de beste verhouding tussen prijs en prestaties.

Netgears Orbi-systeem is het enige in de test met een weersbestendig buitentoestel.
Netgears Orbi-systeem is het enige in de test met een weersbestendig buitentoestel.

– Gemiddelde internetprijs (excl. btw): 271,90 euro (startkit); 142,15 euro (extra node)

– Gemiddelde snelheid: 464,3 Mbit/s

– Gemiddeld bereik: 92/100

– Prestatiescore: 92/100

Synology RT2600ac & MR2200ac

De quad-stream dual-band Synology RT2600ac router heeft hetzelfde desktopachtige besturingssysteem als de oudere RT1900ac, die overigens nog verkrijgbaar is en waarvan u op onze website een testverslag vindt. Het Synology Router Manager (SRM)-besturingssysteem is afgeleid van DSM, Synology’s besturingssysteem voor nas-servers. De interface maakt het beheer en de configuratie zo intuïtief mogelijk. Bovendien breidt u de functionaliteit eenvoudig uit via apps. Daarnaast zijn er ook mobiele DS-router apps voor Android en iOS waarmee u deze routers op afstand kunt controleren op uw mobieltje of tablet.

SRM ondersteunt voortaan mesh-werking. Het maakt niet uit welke Synology-routers of -toegangspunten u combineert. Wij testten de RT2600ac met twee MR2200ac-toegangspunten in een mesh-configuratie. Net zoals bij de AVM-router valt op dat de router op zichzelf in een ouder gebouw zonder beton vaak even goede dekking en prestaties biedt op de testpunten zonder toevoeging van een satelliet. De satellieten zijn vooral interessant in moderne gebouwen. Sowieso is het altijd aan te raden vooraf goed te testen of en waar bijkomende mesh-toegangspunten nodig zijn.

SRM werkt met packages (‘apps’) voor zijn vele geavanceerde functies. De router blijft gewoon werken als u die toevoegt of verwijdert. Een bijkomend voordeel is dat u de router niet onnodig belast met functies die u toch nooit gebruikt. Een bedrijf kan bijvoorbeeld veilige wifi-toegang op ‘enterprise’-niveau regelen met behulp van de RADIUS-app, maar een thuisgebruiker kan die app gerust negeren. De Media Server-app is vrijwel dezelfde als in de Synology-nas’en. Bij routers van andere fabrikanten zijn de mediaserverfuncties minder uitgebreid dan bij deze Synology-router.

– Gemiddelde internetprijs (excl. btw): 229 euro (RT2600ac); 136 euro (MR2200ac)

– Gemiddelde snelheid: 426,5 Mbit/s

– Gemiddeld bereik: 94/100

– Prestatiescore: 94/100

Conclusie

Alle geteste producten presteren goed, maar sommige presteren zeer goed tot uitstekend. De mesh-oplossingen van AVM, Netgear en vooral Synology zijn zeer krachtig, maar iets ingewikkelder om te installeren en te gebruiken dan de gebruiksvriendelijkere en stijlvollere producten van devolo, D-Link, Google en vooral TP-Link dat met zijn Deco M9+ de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit biedt. Raadpleeg de tabel op onze website voor gedetailleerde productinformatie en uitgebreide testcijfers.

http://datanews.knack.be/meshwifi2018

De TP-Link M9+ kan ook ingezet worden voor een domoticanetwerk.
De TP-Link M9+ kan ook ingezet worden voor een domoticanetwerk.
Synology RT2600ac & MR2200ac
Synology RT2600ac & MR2200ac

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content