We testten acht draadloze wan-routers voor thuiskantoor en kleinere bedrijven. Het gaat om modellen van de volgende fabrikanten: AVM, Buffalo, Cisco Linksys, D-Link, DrayTek, TP-Link en WD. Voor het eerst zijn er ook enkele draadloze routers bij met de nieuwe IEEE 802.11ac standaard.

De IEEE 802.11n-standaard voor draadloze netwerken is ondertussen al enkele jaren oud. Ze werd finaal goedgekeurd in 2009 en laat theoretische doorvoersnelheden toe tot 300 Mbit/s. De laatste generatie 802.11n routers adverteren vaak nog hogere theoretische snelheden, maar zoals uit onze testen blijkt worden die in de praktijk zelden gehaald. Daar komt nu verandering in met IEEE 802.11ac, dat theoretische snelheden toelaat tot 1,3 Gbit/s in de licentievrije 5GHz-frequentieband.

Onlangs keurde de IEEE ook de nieuwe 802.11ad standaard goed. Die haalt nog hogere doorvoersnelheden tot 7 Gbit/s, weliswaar over korte afstanden in de nieuwe licentievrije 60GHz-frequentieband. IEEE 802.11ad is geen vervanging voor IEEE 802.11ac, maar eerder een aanvulling die niet alleen gebruikt kan worden voor draadloos netwerkverkeer, maar ook voor draadloze verbindingen tussen apparatuur. IEEE 802.11ad chips zijn er vandaag al, maar op routers met deze nieuwe standaard is het wachten tot de tweede helft van dit jaar. In deze test zitten wel al drie IEEE 802.11ac-routers van Buffalo, Cisco en D-Link.

Testprocedure en scores

Routers zonder ingebouwde modem sloten we aan op een aparte vdsl2-modem om de internetverbinding en de routering te testen. Die hebben we getest met behulp van speedtest.net, waarbij we de testserver kozen die het dichtst bij onze testlocatie ligt. Als provider gebruikten we Dommel.com (Speedconnect Plus vdsl2-abonnement met theoretische maximale van 30 Mbps up- en 6 Mbps downstream). We namen het gemiddelde van drie metingen. Hieruit puurden we een internetsnelheidsscore op 100 punten.

We hebben de netwerkprestaties getest met behulp van met behulp van JPerf 2.0.2 in beide wifi-frequenties. We voerden twee testen van elk 60 seconden uit met tien parallelle tcp-datastromen: enkele richting en dubbele richting. We deden dit met drie verschillende draadloze netwerkadapters: een interne Dell DW1501-kaart met Broadcom chipset onder Win7-64bit, een interne Dell-kaart met Intel 495A1GN chipset onder Win8-32bit en een externe 802.11ac-compatibele D-Link DWA-182 usb-adapter met dubbele Skyworks SKY85803-chipset onder Win7-64bit. Op die manier simuleren we de effectieve prestaties die een typische zakelijke gebruiker mag verwachten met dit soort routers, en niet de theoretische maximale prestaties die fabrikanten meten en adverteren met hun eigen geoptimaliseerde apparatuur. We testten ook de routerprestaties op een van de ingebouwde Ethernet-poorten. Uit deze testen puren we netwerk- en draadloze netwerkscores op 100 punten.

We voerden ook een bereiktest uit met behulp van een Motorola Atrix Android-smartphone waarop WiFi Analyzer draaide. We hebben het bereik zowel verticaal als horizontaal op telkens drie vaste posities gemeten, uitgedrukt in -dBm, waarbij een lagere waarde een betere connectie betekent. Zo bekwamen we een bereikscore op 100. Verder kenden we punten toe op meer dan 135 technische kenmerken. Dit resulteerde in een functionaliteitsscore op 100 punten.

We berekenden een prestatiescore op 100 punten waarin de functionaliteit voor 40 %, de internetsnelheid voor 5 %, het bereik voor 15 %, en de draadloze en bedrade netwerksnelheden elk voor 20 % meetellen. We berekenden ook een prijsprestatiescore op 100 punten waarin de performantiescore voor 60 % en de gemiddelde straatprijs (afgewogen aan een ideale prijs van 80 euro excl. btw) voor 40 % meetellen.

AVM FRITZ! FRITZ. BOX 7390

De FRITZ! Box Fon WLAN 7390 gaat al een tijdje mee, maar is nog altijd het topmodel van de Duitse fabrikant AVM. Tegenover vorig jaar werd de firmware onder handen genomen. Het is nu een heus FRITZ! OS, met een nog uitgebreidere functieset. Zoals we nog zullen zien, heeft dit ook een positieve invloed op de prestaties. Dit blijft een manusje-van-alles op communicatiegebied. Er steekt een xdsl-modem in, het draadloze gedeelte werkt simultaan op beide wifi-frequentiebanden, en de geïntegreerde dect-telefooncentrale met vijf digitale antwoordapparaten ondersteunt meervoudige sip-internettelefonie. Via de clouddienst MyFRITZ kunt u de aangesloten apparatuur op een veilige wijze via het internet gebruiken. Deze router heeft verder een intern flashgeheugen van 512 MB waarop u telefoonberichten kunt bewaren, maar dat u ook als NAS kunt aanspreken. Die NAS-capaciteit kunt u uitbreiden door een externe schijf aan te sluiten op een van de twee usb-poorten. Daarop kunt u ook een 3.5G-modem aansluiten, die dienst kan doen als fail-over voor de internetverbinding. Maar onze Option iCON 225 dongle herkende dit apparaat niet. Deze router heeft naast een eenvoudige spi-firewall ook een ingebouwde vpn-server met acht tunnels, maar die werkt volgens een bedrijfseigen AVM-protocol en moet u via een aparte tool configureren. Als we dit schrijven, test AVM een bètaversie van FRITZ! OS 5.5 (wij testten met 5.22), die onder andere een internetfaxfunctie aan het apparaat toevoegt. Nieuw is ook de Smart Home-functie die apart verkrijgbare intelligente stroomstekkers vanuit de router kan aansturen. Verder kan een bijkomende 7390 voortaan ook als sterk beveiligde wifi-repeater worden gebruikt.

De draadloze snelheid ging er sinds de nieuwe firmware op vooruit zodat hij nu in de hogere middenmoot scoort, maar de Fritz. Box 7390 moet het toch vooral hebben van zijn erg goed draadloos bereik en uitgebreide functionaliteit.

PRESTATIESCORE: 82/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 64/100

BUFFALO AIRSTATION 1300 EN 1750

Buffalo stuurde twee 802.11ac-apparten in voor deze test: een simultane dualband-router (AirStation 1750) en een dubbelband mediabridge/router (AirStation 1300). De AirStation 1750 haalt volgens Buffalo tot 1,75 Gbit/s, terwijl dit bij de AirStation 1300 1,3 Gbit/s zou zijn. Dat is allemaal theorie, gebaseerd op het aantal antennes en draadloze stromen (bijvoorbeeld 3×3 antennes in de AirStation 1300 met drie kanalen van elk 433 Mbit/s geven een totaal van 1300 Mbit/s). Mooi voor de marketing en verpakking, maar de praktische prestaties liggen zoals we nog zullen zien veel lager. Omdat er nog weinig 802.11ac-adapters zijn en al helemaal geen digitale apparaten zoals tv’s of mediaspelers die het ingebouwd hebben, kunt u de mediabridge met een eenvoudige druk op een knop koppelen aan de router. De erop aangesloten apparaten zullen dan de hoogst mogelijke draadloze doorvoersnelheid halen. De mediabridge, die overigens niet veel kleiner is dan de router, heeft vier gigabitpoorten. De AirStation 1750 heeft naast vier gigabitpoorten nog een gigabit wan-poort en een usb-aansluiting. Daarop kan een externe schijf worden aangesloten die dan als NAS dienst kan doen. Een printerserver zit er echter niet in. Wel kunt u er een 3.5G-modem op aansluiten, die als automatische fail-over fungeert. Een Option iCON 225 dongle werd probleemloos herkend. U kunt eenvoudig terugschakelen naar oudere firmware, iets wat wij gedaan hebben in het kader van deze test, want met de nieuwste 1.91 firmware noteerden we slechtere draadloze doorvoersnelheden dan met versie 1.89 die af fabriek geïnstalleerd was.

Het webbeheer van de Buffalo-firmware blijft rommelig en weinig overzichtelijk. De hulp die in een zijbalk wordt getoond, is niet altijd even duidelijk. Geavanceerde beveiligings-, vpn server- of routeringsfuncties zitten er niet in. De router kan wel dienen als vpn-eindpunt. De ingebouwde firewall is een eenvoudig spi-filtertype. Wilt u méér dan kunt u de krachtigere en vrij beschikbare dd-wrt firmware op deze routers installeren.

De functionaliteit en netwerkprestaties zijn vergelijkbaar met die van de erg goed presterende Cisco EA6500, maar het draadloze bereik is wat minder. Via de mediabridge halen we 216 à 223 Mbit/s, vergelijkbaar met de hierna besproken Cisco Linksys IEEE 802.11ac-combinatie. Aangezien al deze apparaten dezelfde Broadcom-chipset gebruiken, wekt dat geen verwondering.

PRESTATIESCORE: 75/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 70/100

CISCO LINKSYS EA4500 EN EA6500 SMART WI-FI ROUTERS

Cisco Linksys stuurde twee routers in voor deze test: het 802.11n-topmodel EA4500, opvolger van en qua hardware identiek aan de vorig jaar door ons geteste E4200 en een nieuw 802.11ac-model, de EA6500. Uiterlijk zien beide routers er hetzelfde uit, al is de EA6500 ongeveer eenderde groter dan de EA4500 en heeft hij een extra usb-poort. Ook de installatie en het besturingssysteem zijn hetzelfde. De ‘A’ in de naam staat voor ‘App Enabled’: u kunt deze routers beheren via iOS- en Android-apps, op voorwaarde dat u Cisco Cloud Connect gebruikt, een platform waarmee u deze routers volledig via het web kunt beheren, maar ook op een beveiligde manier buitenshuis kunt gebruiken. Initieel liet Cisco niet toe dat u deze routers op een andere manier configureerde en beheerde, maar na een firmware-update kunt u ze voortaan ook via een lokale account beheren. Gebruik van Cloud Connect is voortaan dus optioneel. In een thuisomgeving is deze gebruiksvriendelijke beheer- en configuratieomgeving beslist een plus, maar voor professioneel gebruik hebt u ze niet nodig. Naast beheerapps zijn er ook (soms betaalde) apps voor functies zoals video- en netwerkbewaking, delen van gegevens via het internet, toevoegen van beveiligingsniveaus etc.

De Linksys EA4500 is een simultane 2,4 GHz en 5 GHz Wireless-N router met drie interne antennes voor elke band en een theoretische maximale doorvoersnelheid van 450 + 450 Mbit/s. De EA6500 heeft dezelfde antenneconfiguratie en biedt dezelfde prestaties, maar voegt daar in de 5 GHz-band IEEE 802.11ac-ondersteuning met een theoretische snelheid van 1300 Mbit/s aan toe. Op de achterkant bevinden zich de wan-, gigabit lan- en usb-poorten (alleen voor externe schijven).

De EA4500 heeft een probleem op zijn gigabit ethernet-poorten: we maten daar een onverklaarbaar lage doorvoersnelheid. Voor het overige presteert deze router zoals verwacht. De EA6500 heeft geen Ethernet-problemen en presteert voor het overige ook goed. Met de apart verkrijgbare Cisco Linksys WUMC710 Media Connector maten we doorvoersnelheden tot 206 Mbit/s: nog ver van de theoretische ac-limiet van 1,3 Gbit/s, maar toch nog iets beter dan het gemiddelde dat we haalden met onze generieke adapters.

Prestatiescore: 79/100 (EA6500); 57/100 (EA4500)

PRIJSPRESTATIESCORE: 68/100 (EA6500); 61/100 (EA4500)

Dit is de derde IEEE 802.11ac-router die aan deze test deelneemt. Deze simultane dubbelbandrouter gebruikt overigens dezelfde Broadcom-chipset als de ac-routers van Buffalo en Cisco en presteert, zoals we nog zullen zien, op vergelijkbaar niveau. Ook de uitrusting is vergelijkbaar: 1 gigabit wan-, 4 gigabit lan- en 1 usb-poort en intern 3 x 3 antennes. De webinterface is erg overzichtelijk, met tabs bovenaan, menu’s aan de linkerkant en helptekst aan de rechterkant. Deze router biedt veel opties en heeft ook enkele wizards die helpen bij de initiële configuratie. Helaas zit er een flinke bug in de initiële firmware die gebruikers uit de webinterface sluit als ze die proberen te openen met sommige browsers, waaronder IE. Een firmware-upgrade lost die bug op, maar die kan natuurlijk pas worden geïnstalleerd eens men in de webinterface zit. Erg slordig van D-Link… Wel positief is dat u de inlog van de webinterface extra kunt beveiligen met een grafische captcha. Ipv6 wordt volledig ondersteund. Deze router heeft uitgebreide beveiligingsmogelijkheden (spi- firewall voor zowel ipv4 als ipv6, denial of service bescherming, webfilter etc.). Er zit zelfs ondersteuning in voor SysLog. D-Link heeft ook apps voor Android en iOS waarmee je deze router en sommige netwerkfuncties op een mobieltje kunt beheren. Ook kunt u alle functies beheren via de mydlink-cloudservice, die ook beveiligde cloudtoegang tot uw eigen netwerk toelaat.

Tussen haakjes: de DSR-1000N Unified Service Router die vorig jaar onze test won, is nog steeds verkrijgbaar. Dit is het topmodel uit D-Link’s kmo-reeks. Dit apparaat biedt weliswaar geen ac-ondersteuning, maar in de b/g/ n-banden bleek het onklopbare prestaties neer te zetten. Ook functioneel is het een erg uitgebreide router. U kunt onze test van vorig jaar nalezen in ons online archief. De AC1750 presteert goed en haalt de derde plaats in de algemene rangschikking. Van de drie best presterende routers in deze test is deze D-Link overigens de goedkoopste.

PRESTATIESCORE: 76/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 66/100

DRAYTEK VIGOR2850VN VDSL2 SECURITY FIREWALL

De Vigor2850-serie van Draytek telt zes modellen. Wij testten het topmodel met vdsl2-modem, 802.11n-wifi en voip-functionaliteit. Dit is een dubbelbandrouter, maar zonder simultane werking in de 2,4 GHz en 5GHz frequenties: u activeert de éne of de andere frequentie. De drie externe antennes zijn verwisselbaar. Op de usb-poort kunt u een 3G-stick aansluiten, wat het totaal aantal wan-poorten op drie brengt (1 x gigabit ethernet, 1 x xdsl en 1 x 3G), elk met ondersteuning voor automatische failover en lastenverdeling. Onze Option iCON 225 3G-stick werd probleemloos herkend. De usb-poort kan ook dienen om een printer of een externe harde schijf in het netwerk te hangen.

Traditiegetrouw heeft deze Draytek-router een erg uitgebreide firmware, met heel wat beveiligingsmogelijkheden, zowel voor ipv4 als ipv6. U kunt ip-adressen, -poorten en -diensten blokkeren of vrijgeven op wan- én lan-niveau. Dit kan ook per groep van ip-adressen. De ingebouwde ‘content security management’ (csm)-module kan im- en p2p-verkeer filteren, webinhoud weren, url’s en apps blokkeren en dit per gebruiker en per tijds- panne. Draytek ging deze technologie gedeeltelijk bij securityspecialist Commtouch halen. Er zit ook een volledig ssl vpn-server in met 32 tunnels. Daarnaast is dit ook een voip-telefonierouter met ondersteuning voor twaalf sip-accounts. SNMP en SyLog ondersteunt deze Vigor2850Vn ook. De basisfunctionaliteit is vrij simpel via een snelstart-wizard in te stellen, maar om alle mogelijkheden correct te kunnen configureren is een gedegen netwerkkennis noodzakelijk. Deze Draytek heeft functioneel onklopbare firmware, maar zijn prestaties zijn te laag, zowel draadloos als via ethernet. De gemeten snelheid op de gigabit-poorten is trouwens onverklaarbaar laag. We hebben in de firmware nochtans niets gevonden waarmee we dit euvel konden verhelpen. Misschien een bug?

PRESTATIESCORE: 65/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 55/100

SITECOM WIRELESS GIGABIT VPN ROUTER N300

Sitecom is bekend van de consumentenmarkt, maar introduceerde eind vorig jaar ook een gamma voor bedrijven. De N300 VPN Router behoort tot dat nieuwe gamma. Het is een zakelijk uitziend roetzwart kastje met twee verwisselbare draaibare antennes, zeven gigabit lan-poorten en één gigabit wan-poort. Positief vanuit beveiligingsoogpunt is dat de webinterface standaard met een uniek wachtwoord beveiligd is: hetzelfde als de standaard wpa2-code. Beide codes staan samen met andere configuratiedetails op een sticker onderaan het apparaat. De tabgebaseerde webinterface is overigens vrijwel identiek aan die van de consumentenrouters van de fabrikant, maar in de N300 zitten natuurlijk meer configuratieopties. Deze router werkt uitsluitend in de 2,4 GHz-band, met de standaard theoretische doorvoersnelheid van 300 Mbit/s. U kunt hem vast instellen op elke van de drie IEEE-standaarden 802.11b, g of n. Combinaties van bg+n of b+g kunnen ook. De ingebouwde vpn-server ondersteunt 5 beveiligde tunnels en kunt u configureren met behulp van een wizard. De handleiding bevat duidelijke vpn-configuratieinstructies voor Android, iOS, Mac OS. X en Windows. Naast een spi-firewall zit er ook een denial of service-bescherming en een url-filter in. Bovendien krijgt u zes maanden gratis toegang tot Sitecoms cloud-antimalwaredienst Sitecom Cloud Security die gebaseerd is op Hitman Pro-technologie. Na zes maanden moeten u ervoor betalen. Ipv6-ondersteuning wordt beloofd, maar zit nog niet in de huidige v1.0 firmware.

Echt goed presteert deze router niet en dan heeft hij ook nog eens een probleem op de Ethernet-poorten met onverklaarbaar lage doorvoersnelheden.

PRESTATIESCORE: 47/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 54/100

Topmodel bij TP-Link, belangrijkste routerleverancier in zijn thuisland China, is deze N900 simultane dubbelbandrouter met drie externe, afneembare antennes en de gebruikelijke poorten: 1 x wan, 4 x gigabit lan en 2 x usb. Op die laatste kunt u printers of externe schijven aansluiten. Op de achterkant zit een klein schuifknopje waarmee u het draadloze gedeelte hardwarematig kunt uitschakelen. De webinterface met menu’s aan de linkerkant, details in het midden en helpteksten aan de rechterkant, is eenvoudig en overzichtelijk. Ook hier weinig geavanceerde beveiligings-, vpn server- of routeringsfuncties. De N900 ondersteunt Ipv6 en kan functioneren als vpn-eindpunt. De ingebouwde firewall is een eenvoudig spi-filtertype. Er zit ook een configureerbare webfilter in.

Dit is een eenvoudige router, maar in verhouding tot zijn lage prijs biedt hij wel goede prestaties.

PRESTATIESCORE: 73/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 77/100

WD MY NET N900 CENTRAL

WD maakt niet langer vooral opslagsystemen. Het is voortaan ook actief in de netwerkmarkt, met een nieuw aanbod van switches, extenders, powerline-adapters en wan-routers. De My Net N900 Central is het op één-na-topmodel, maar het AC1300 model met ondersteuning voor IEEE 802.11ac was nog niet beschikbaar voor een test. Dit is een standaard dubbelband soho-router met simultane werking in de 2,4 GHz- en 5 GHz-frequenties en maximale theoretische doorvoersnelheid van 450 Mbit/s. De 2,4 GHz band is overigens standaard uitgeschakeld. Minder te spreken zijn we over het feit dat ook de ipv4 spi-firewall expliciet door de gebruiker ingeschakeld moet worden. Op de achterkant zitten de gebruikelijke poorten, waaronder ook een usb-poort waarop een extern opslagapparaat kan worden aangesloten. Maar daarnaast heeft deze router ook een interne harde schijf van 1 of 2 TB die gebruikt kan worden als netwerkback-upapparaat of om gegevens te delen via de ingebouwde beveiligde ‘WD 2go’ privé-cloud. WD verloochent zijn oorsprong als fabrikant van harde schijven dus niet. WD legt ook erg de nadruk op de gebruiksvriendelijkheid van zijn firmware. Voor alle belangrijke taken is er een wizard en de vormgeving is heel ‘apps’-achtig, met duidelijke en mooie pictogrammen en simpele instructies in vraag-antwoordvorm. Gebruikers die dit helpende handje niet nodig hebben, kunnen via ‘advanced settings’ alles gelukkig wel nog manueel instellen.

Deze router is gebruiksvriendelijk en presteert goed, maar door de ingebouwde harde schijf ligt zijn prijs vrij hoog. Als u die interne opslag niet nodig hebt, koopt u best het voor de rest identieke N900-model zonder harde schijf.

PRESTATIESCORE: 66/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 55/100

CONCLUSIE

AVM, D-Link en Cisco met de EA6500 zijn de duidelijke winnaars van deze test. Helemaal vergelijkbaar zijn deze routers natuurlijk niet. Hebt u geen telefonie- en dect-functies nodig en is vooral een hoge draadloze snelheid van belang, dan bieden Cisco EA6500 en D-Link AC1750 iets meer waar voor hun geld dan de all-rounder van AVM. IEEE 802.11ac biedt een iets hogere doorvoersnelheid in de 5 GHz band, maar het verschil met de n-standaard is vooralsnog niet erg spectaculair. Het is wellicht wachten op chips van meer fabrikanten dan alleen Broadcom. TP-Link biedt veruit de beste prijskwaliteitverhouding van alle geteste routers. Van de ac-routers biedt Buffalo de meeste waar voor het gevraagde geld.

OP ONZE WEBSITE VINDT U EEN REKENBLAD MET UITGEBREIDE PRODUCTINFORMATIE EN TESTSCORES: HTTP://DATANE.WS/U8DfdB

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content