We testen zes draadloze wireless-ac routers voor thuiskantoor, werkgroepen en kleinere bedrijven: AVM, D-Link, Linksys, Netgear, Sitecom en Zyxel.

In januari 2014 werd eindelijk 802.11ac officieel goedgekeurd, een nieuw onderdeel van de verzameling IEEE 802.11-standaarden voor draadloze netwerken of wlans, waarvan de ontwikkeling in 2011 startte. Wireless-ac routers, access points, bridges, repeaters, kaarten en usb-sticks halen in theorie doorvoersnelheden tot 1.300 Mbit/s in de 5 GHz frequentieband. Wireless-ac werkt samen met de oudere wireless-b/g/n wlan-standaarden. Het haalt hogere snelheden dankzij bredere zendkanalen (80 MHz en zelfs 160 MHz in plaats van 40 MHz bij wireless-n voor snelheidsverbeteringen van respectievelijk 177 % en 333 %), dichtere modulaties (256 QAM of viervoudige amplitudemodulatie, tegenover 64 QAM voor wireless-n, wat resulteert in een bijkomende 33 % snelheidsverbetering op kortere afstanden) en bijkomende mimo (multiple input, multiple output)-datastromen (acht in plaats van vier voor wireless-n, voor nog eens 100 % versnelling).

De eerste generatie wireless-ac apparatuur haalt nog niet het onderste uit de kan, maar in de toekomst kan de ac-snelheid verhogen tot theoretisch maximaal 3,46 Gbit/s! Bovendien zullen toekomstige ac-stations ook als draadloze switches kunnen functioneren, dankzij een nieuwe technologie die mu-mimo ofwel ‘multi-user mimo’ heet. Een ac-switch kan dan tegelijkertijd meerdere dataframes naar meerdere clients sturen.

AVM FRITZ! BOX 7490

De Fritz! Box 7490 is de enige modemrouter in deze test. U kunt dit apparaat direct aan een xdsl-lijn hangen en het is al voorbereid op ‘vectored dsl’. ‘Vectoring’ neutraliseert stoorzenders door antiruis te injecteren op het koperpaar. Op die manier kan meer bandbreedte over één koperpaar worden gestuurd. Zo zijn gegarandeerde vdsl2-downloadsnelheden van 100 Mbit/s en uploadsnelheden van 25 Mbit/s haalbaar tot op 400 meter van de telefooncentrale. Belgacom rolt ‘vectoring’ vanaf februari 2014 uit bij zijn klanten, maar beperkt dit voorlopig tot een maximale downloadsnelheid van 70 Mbit/s, met een minimale garantie van 50 Mbit/s. De maximale uploadsnelheid is beperkt tot 10 Mbit/s. Jammer, want veldproeven in Nederland bewijzen dat 40 Mbit/s up-loadsnelheid perfect haalbaar is. Belgacom besliste echter om eerst de downstream-capaciteit te verbeteren en pas later de upstream-capaciteit te verhogen. Bestaande vdsl2-modems moeten trouwens eerst ‘vector-friendly’ worden gemaakt via een firmware-update. Oudere modems waarbij dit niet gebeurt of niet mogelijk is, krijgen een zogenaamd ‘repairprofiel’ en vallen terug op adsl2-snelheden. Alternatieve modems zoals de Fritz! Box 7490 zijn in feite niet toegelaten, maar werken de facto wel op het Belgacom-netwerk.

Het wlan-gedeelte van de Fritz! Box 7490 gebruikt een simultane dual-band Lantiq-chipset met wireless-ac ondersteuning tot 1.300 Mbit/s en een maximale doorvoersnelheid van 450 Mbit/s voor wireless-n. Behalve als modem en als draadloze router, functioneert de 7490 ook als dect-telefooncentrale met vijf digitale antwoordapparaten, ondersteuning voor meervoudige sip-internettelefonie en voor dect-ul thuisautomatiseringsapparatuur zoals de intelligente Fritz! Dect 200-stopcontacten waarvan u een test vindt op onze website. U kunt tot 100 dergelijke intelligente stopcontacten draadloos aansluiten op en beheren met de Fritz! Box 7490. De Fritz! Box 7490 heeft ook twee usb 3.0-poorten waarop u printers, externe schijven en 3G/4G-modems kunt aansluiten. Via de clouddienst MyFritz kunt u de aangesloten apparatuur op een veilige wijze via het internet bereiken en beheren. De ingebouwde vpn-server met acht tunnels kunt u via de webinterface configureren.

PRESTATIESCORE: 96/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 70/100

Deze dualband-router haalt in theorie n-snelheden tot 450 Mbit/s en ac-snelheden tot 1.300 Mbit/s. Alle antennes zitten verborgen in het cilindervormige chassis. De DIR-868L heeft slechts één usb 3.0-poort. U kunt dus niet tegelijk een printer en een schijf delen, tenzij u een usb-hub gebruikt. Een wizard leidt u doorheen de initiële installatie. Optioneel kunt u voor beheer naast een wachtwoord als extra beveiliging ook een grafische authenticatie inschakelen. De internetwizard slaagde er evenwel niet in om automatisch een internetverbinding te configureren. Wij dienden dit achteraf manueel in orde te maken. Reden was dat deze router standaard hetzelfde internet ip-nummer gebruikt als de internetmodem. Een slimme installatieprocedure zou dit evenwel moeten detecteren en automatisch de nodige aanpassingen doorvoeren. De webinterface is bij D-Link al jaren dezelfde. Ze is redelijk overzichtelijk, met tabs bovenaan, menu’s aan de linkerkant en helptekst aan de rechterkant. Maar er zijn ondertussen zoveel opties dat zeker een beginnende gebruiker zijn weg dreigt te verliezen in alle tabs en optiepagina’s. D-Link heeft echter ook enkele apps waarmee u bepaalde functies kunt instellen en die zijn heel wat gebruiksvriendelijker. Maar voor de echte geavanceerde opties zult u toch het webbeheer moeten gebruiken. Deze router biedt in elk geval veel opties, waaronder uitgebreide ondersteuning voor ipv6. U kunt de DIR-868L configureren als draadloze router of client-bridge.

PRESTATIESCORE: 83/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 75/100

LINKSYS AC1900 (EA6900) DUAL BAND SMART WI-FI ROUTER

Linksys, opgericht in 1988 en in 2003 verkocht aan Cisco, werd vorig jaar gekocht door Belkin, maar de producten blijven de merknaam Cisco dragen. De AC1900 is de eerste nieuwe router die Linksys na de overname door Belkin uitbracht. Het is een simultane dual-band router met drie verwisselbare antennes. De maximale doorvoersnelheden zijn 600 Mbit/s voor wireless-n in de 2,4 GHz band, 450 Mbit/s voor wireless-n in de 5 GHz band en 1300 Mbit/s voor wireless-ac clients. Eén van beide usb-poorten ondersteunt het snellere usb 3.0, maar Linksys voorziet in zijn routers nog altijd geen printserver. U kunt de AC1900 configureren als een router, een wi-fi toegangspunt of een draadloze bridge. U kunt tijdens het starten kiezen of u de ‘Smart Wi-Fi Setup’ al dan niet wil gebruiken. Manueel configureren is gelukkig eveneens mogelijk. Het setupscript werkt nochtans perfect en configureerde zonder verdere ingrepen een werkende internetverbinding. De wifi- en beheerinlogs zijn, zoals het hoort, maar in het verleden niet altijd gebeurde, standaard met een sterk wachtwoord beveiligd. Optioneel kunt u een Linksys Smart Wi-Fi Account configureren. Deze beveiligde cloud-dienst geeft u op elke locatie toegang tot uw router en uw thuisnetwerk. U kunt uw router dan ook bedienen met iOS- en Android-apps. Naast beheerapps zijn er ook apps voor functies zoals video- en netwerkbewaking, delen van gegevens via het internet en toevoegen van beveiligingsniveaus.

PRESTATIESCORE: 82/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 72/100

NETGEAR R7000 NIGHTHAWK SMART WIFI ROUTER AC1900

De Netgear R7000 ondersteunt maximale doorvoersnelheden tot 600 Mbit/s voor wireless-n (2,4 GHz frequentieband) en tot 1.300 Mbit/s voor wireless-ac. Het chassis speelde qua design leentjebuur bij de F117 Nighthawk stealth jachtbommenwerper, vandaar de bijnaam van deze futuristisch vormgegeven router. De drie externe antennes kunt u verwijderen en desgewenst inwisselen voor sterkere exemplaren. Van beide usb-poorten ondersteunt er één usb 3.0. U kunt er naar keuze externe schijven of printers aan koppelen. Als u deze router voort het eerst aansluit, start een zelfconfiguratiescript (‘Netgear Genie’) dat automatisch de basisinstellingen regelt. Bij ons resulteerde dat in een direct werkende internetverbinding. Netgear Genie is ook de naam voor de cloud-beheerdienst voor Netgear-routers, waarmee u op elke locatie een beveiligde verbinding kunt maken met het netwerk achter de router. Een interessant snufje is dat Netgear Genie elke op de router aangesloten usb-printer compatibel maakt met Apple AirPrint. Naast pc- en Mac-software is Netgear Genie ook beschikbaar in de vorm van gratis iPhone- en Android-apps. Helaas gebruikt Netgear nog altijd een standaard inlog voor het webbeheer, zonder verplichting om dit tijdens de installatie te wijzigen. Het overzichtelijke webbeheer heeft twee tabbladen voor basis- en geavanceerde configuratie. Geavanceerde gebruikers kunnen de R7000 naar keuze instellen als router, draadloos toegangspunt of draadloze ‘repeater’. Interessant is de ondersteuning voor ‘downstream’ Quality of Service (QoS), die toelaat om binnenkomende videostromen van bijvoorbeeld Netflix te versnellen. De meeste routers voorzien alleen in QoS in de zendrichting (‘upstream’) om bijvoorbeeld internettelefonie te versnellen.

PRESTATIESCORE: 86/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 72/100

SITECOM WI-FI ROUTER X8 AC1750

De Sitecom X8 is een simultane dual-band router met maximale snelheden van 450 Mbit/s voor wireless-n en 1300 Mbit/s voor wireless-ac. De diversiteitsantennes bevinden zich binnen in het witte chassis en zijn niet verwisselbaar. Het kastje kunt u naar keuze horizontaal, verticaal of tegen een wand plaatsen. Deze router heeft twee usb-poorten, waarvan er één usb 3.0-snelheden haalt. U kunt er een externe schijf op aansluiten, maar u kunt deze usb-poorten ook instellen als ‘virtuele usb-poorten’ en dan kunt u gelijk welk apparaat aansluiten op elke client-computer waarop Sitecom’s NetUSB Control Center draait. Sitecom besteedt veel aandacht aan de beveiliging. Het webbeheer is standaard met een uniek wachtwoord beveiligd. Sitecom Cloud Security is ook standaard ingeschakeld. Deze ‘realtime’ cloud-beveiliging gebruikt technologie van Bitdefender, HitmanPro, Ikarus en Emisoft om gebruikers te beschermen tegen malware, phishing, internetfraude en blokkeert ook advertenties. Deze dienst is zes maanden gratis en kost daarna jaarlijks € 24,99 inclusief btw. In tegenstelling tot de vorig jaar geteste router van dit merk ondersteunt de X8 wel ipv6. Deze router slaagde er zonder verdere configuratie in om automatisch een internetverbinding te activeren.

PRESTATIESCORE: 82/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 74/100

ZYXEL NBG6716 AC 1750 MEDIA ROUTER

De ZyXEL NBG6716 is een simultane dual-band router met een maximale doorvoersnelheid van 450 Mbit/s voor Wireless-N en 1.300 Mbit/s voor wireless-ac. U kunt dit apparaat als router of draadloos toegangspunt gebruiken. De beide usb-poorten ondersteunen helaas geen usb 3.0 en u kunt er alleen externe geheugens op aansluiten. Ondanks dat we na de ingebruikname direct een internetverbinding hadden op onze client-pc, startte toch nog een ‘easy’ installatieprocedure om een internetverbinding te creëren. Gelukkig kunt u deze overbodige wizard verlaten. Pas daarna krijgt u de kans om een nieuw wachtwoord in te voeren voor de beheerinterface. Daarna volgt een scherm met uitleg over StreamBoost, een automatische update- en optimalisatiedienst (verbeterde QoS) van chipleverancier Qualcomm. U kunt StreamBoost inschakelen, maar weet dan wel dat Qualcomm weliswaar anonieme gebruiksinformatie over uw router zal verzamelen. Qualcomm benadrukt dat het geen ip-adressen bijhoudt. Deze router start standaard op met een vereenvoudigde, grafische interface die een overzicht geeft van de aangesloten clientapparatuur en toelaat om enkele basisinstellingen te wijzigen met behulp van schuifschakelaars. Voor het echte werk moet u op het Expert Mode-menu klikken. Helaas verschijnt de vereenvoudigde interface telkens opnieuw wanneer u inlogt. Het zou handiger zijn mocht de gebruiker kunnen kiezen welke interface initieel wordt getoond. Als we de NBG6716 op dezelfde manier testen als alle andere routers, krijgen we erg lage doorvoersnelheden van minder dan 18 MBit/s, zowel bekabeld als draadloos. De wan-poort functioneerde blijkbaar niet zoals het hoorde. Een firmware-update en spelen met diverse instellingen verhielp dit probleem niet. Gelukkig presteert deze router wel normaal als access point. ZyXEL moet in elk geval eens naar de routerfunctie kijken, tenzij dit een exemplarisch probleem was. We hadden helaas geen tweede NBG6716 om dit te controleren. De interne antennes van deze router geven een iets lager bereik dan bij de andere geteste routers. Als enige heeft de externe voeding van de ZyXEL bovendien een sluipverbruik van ca. 0,6 W.

PRESTATIESCORE: (ALS AP) 76/100

(ALS ROUTER) 41/100

PRIJSPRESTATIESCORE: (ALS AP) 72/100

(ALS ROUTER) 51/100

CONCLUSIE

De AVM Fritz! Box 7490 is zowel functioneel als qua prestaties de winnaar van deze test. De D-Link DIR-868L presteert goed en is iets, maar niet veel goedkoper dan de Fritz! Box. Hebt u de vele toeters en bellen van deze netwerkcommunicatiecentrale niet nodig, dan is de Netgear Nighthawk een waardig alternatief. De D-Link AC 1750 en Sitecom X8 bieden de beste prijskwaliteitverhouding van alle geteste routers, maar het prijsverschil met beide toppresteerders is eigenlijk minimaal.

Op onze website vindt u een rekenblad met uitgebreide productinformatie en testscores: http://datane.ws/acrouters

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content