Met de diskGenie introduceert iStorage een klein usb-schijfje met hardwarematige AES-encryptie. De gegevens zijn beveiligd, ook als de schijf uit elkaar gehaald wordt. Een test.

Het Britse iStorage is gespecialiseerd in geëncrypteerde schijven en geheugenstaafjes. Bijzonder is dat ze allemaal met een pincode werken en dus voorzien zijn van een numeriek toetsenbordje. Achter die eenvoudige, voor iedereen begrijpbare interface zit wel hardwarematige encryptie die NIST, CESG en CCTM geaccrediteerd is. De door ons geteste diskGenie is een compacte externe usb-schijf met hardwarematige 256-bit AES versleuteling. (Er zijn ook goedkopere versies met 128-bit encryptie.) Ze werkt met elk besturingssysteem dat usb 2.0 ondersteunt. Ook als de schijf uit elkaar gehaald wordt, blijven de gegevens die erop staan versleuteld.

De diskGenie is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: met harde schijf of met solid-state disk en dit in capaciteiten van 30 tot 256 GB voor de ssd’s en van 250 GB tot 3 TB voor de harde schijven. De schijf is beschermd tegen schokken via een omnidirectioneel schokbestendig monteringssysteem met zestien contactpunten (20 G in stilstand en 2,17 G in gebruik). Het schijfje heeft een geïntegreerde usb-kabel die op recente computers volstaat als stroomvoorziening. Deze kabel verdwijnt in een uitsparing in de zijkant tijdens het transport. Mocht de usb-aansluiting van uw pc toch onvoldoende stroom leveren dan kunt u de meegeleverde Y-kabel gebruiken om ze op twee usb-poorten aan te sluiten. Een draagzakje wordt eveneens meegeleverd.

Werking

Op de buitenkant van de zwarte schijf zit een numeriek toetsenbord waarmee u de versleuteling in- en uitschakelt. De gebruikte pincode moet minstens zes en mag maximaal zestien cijfers bevatten. Standaard wordt als pincode 123456 gebruikt. De bedoeling is uiteraard dat u die zo snel mogelijk wijzigt. U kunt daarbij één pincode voor een administrator instellen en tot tien pincodes voor gebruikers. Een ledje geeft de toestand van de schijf aan: rood voor versleuteld, groen voor toegankelijk in gebruikers- en blauw voor toegankelijk in administrator-modus. Als u de diskGenie aansluit op een pc, is ze niet toegankelijk. Ook als u de pc in slaapstand zet, uitlogt of uitschakelt, brandt het rode lichtje. Pas als u de pincode opnieuw ingeeft, kunt u aan uw gegevens.

De schijf is bestand tegen brutekrachtinbraakpogingen. Zes keer de verkeerde pincode ingeven, resulteert in een versleutelde schijf. U moet ze uitwerpen voor u opnieuw kunt proberen toegang te krijgen. Vijftig mislukte toegangspogingen maakt de schijf ontoegankelijk. Pas door een speciale code in te geven is het mogelijk om opnieuw een pincode in te voeren. Doet u dat nog eens vijftig keren foutief dan moet de schijf gereset worden. Dit houdt in dat alle gegevens verloren zijn. U kunt de schijf echter opnieuw in gebruik nemen door ze op een speciale manier te formatteren en van een nieuwe pincode te voorzien. Als u uw administratie-pincode verliest, ziet er sowieso niets anders op dan de schijf te formatteren.

De diskGenie 250 GB haalde op ons testsysteem een gemiddelde leessnelheid van 29 MB/s, een gemiddelde schijfsnelheid van 18 MB/s, met een cpu-gebruik van 8 % en een toegangstijd van 17 ms. U boet dus wel wat in qua prestaties ten opzichte van een gewone externe USB-schijf.

CONCLUSIE

De diskGenie is als externe schijf redelijk traag, maar zorgt wel voor een zeer gebruiksvriendelijke en niet te omzeilen bescherming van draagbare gegevens.

Jozef Schildermans

De diskGenie zorgt voor een niet te omzeilen bescherming van draagbare gegevens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content