In een netwerk wil u graag uw hardware beter laten renderen: meer mensen moeten die hardware liefst ook efficiënter gebruiken. Het Duitse SEH brengt daarvoor een aantal producten op de markt waarvan wij er twee bekijken: een printserver en een spoolingserver.

Naarmate een onderneming groeit, groeit ook de behoefte aan hardware die netwerkcapabel is. U begon wellicht ooit met een vrij goedkope multifunctional met usb-aansluitingen die nog lang niet aan het einde van zijn leven is. Hoe deelt u die over het netwerk? Wellicht was het ooit geen probleem om iedereen te laten printen met de printer die op uw pc of uw bedrijfsserver(tje) aangesloten was, maar wat als die computer en uw netwerk steeds meer gebukt gaan onder de ballast? Het Duitse SEH brengt voor dit soort situaties een aantal producten op de markt. Enerzijds bieden ze een heel gamma printservers. Het model PS03a is het kleinste model en dient om usb-toestellen over een netwerk te delen. Dat blijft niet bij printers: het werkt ook voor scanners en complete multifunctionals. Daarnaast biedt SEH ook ‘print spoolers’: dat is een kleine appliance die alle printtaken in uw netwerk centraliseert en afhandelt, zodat uw pc of server daarvan ontlast wordt. Een printspooler probeert bovendien het aantal netwerktransmissies te optimaliseren door ze te beperken. Wij bekeken het model ISD300.

SEH PS03a

De SEH PS03a is een kleine (9,5 op 8 cm en slechts 2,5 cm hoog) printserver met twee usb-aansluitingen en één Fast Ethernet-netwerkaansluiting. Dat is niets bijzonders en er bestaan meer dan genoeg van dit soort printservers op de markt. Het wordt al interessanter als we lezen dat SEH u toestaat om een usb-hub op de PS03a aan te sluiten en dan tot vijf toestellen via het netwerk te delen. We zijn helemaal gretig als we lezen dat ook scanners en multifunctionals aangesloten mogen worden. Usb-apparaten zijn echter vaak zogenaamde GDI (Graphics Device Interface)-toestellen. GDI’s hebben weinig intelligentie aan boord en gebruiken Windows voor het echte werk. Daardoor kunnen ze goedkoop zijn, maar werken ze alleen maar met Windows en belasten ze de aangesloten pc of server flink tijdens de dataverwerking. Tot overmaat van ramp kunt u GDI-toestellen meestal niet over het netwerk delen. Printers zijn doorgaans geen probleem, al zijn we ook al printersturingen voor usb-printers tegengekomen die het vertikken als ze niet met een usb-poort mogen werken. De usb-servers van SEH laten toch toe GDI’s over het netwerk te delen, maar wel nog alleen voor pc’s die Windows XP of hoger draaien. SEH stelt ook nog een software-oplossing voor die UTN heet: ‘USB To Network’ (USB naar netwerk). Op de netwerkpc’s installeert u de UTN-software en die deelt op de usb-poorten van de SEH usb-servers aangesloten apparaten over het netwerk. Op andere pc’s kunt u via de UTN Manager zo’n toestel gebruiken als was het lokaal aangesloten. U kunt de gewone usb-specifieke software die bij uw hardware hoort op uw Windows XP pc’s installeren, want die zal een usb-poort zien (in feite de UTN-poort) met daarop de usb-hardware die die software verwacht. Gebruikt u de PS03a uitsluitend als printserver, dan kan die ook worden gebruikt met andere besturingssystemen, zolang de aangesloten usb-printer met deze platformen wil werken. De PS03a ondersteunt overigens ook het ThinPrint-protocol (én de SSL-variant), zodat u hem dus ook kunt gebruiken met thin clients.

Praktijk

Wij probeerden de SEH PS03a uit met een oude Canon SmartBase MP370 multifunctional die enkel en alleen usb en Windows ondersteunt. De usb-printermodule van deze Canon werd meteen herkend door de printserverwizard van SEH als aangesloten op poort USB1 van de PS03a. Na het installeren van de drivers, konden we via het netwerk printen. We hebben ook de rest van de functionaliteit van deze Canon aan de gang proberen te krijgen via het netwerk. Dat vereist het omschakelen van de ip-printerpoort naar ‘UTN’. Daarna begon de Canon software zich spontaan te melden, omdat er immers een MP370 ontdekt was op de usb-poorten van de computer. Daarna konden we scannen, kopiëren en faxen via de MP370. Wel kan slechts één gebruiker tegelijk de printer via het netwerk gebruiken. Als iemand anders wil scannen, kopiëren of faxen dan moet deze gebruiker eerst zijn apparaat ‘ontkoppelen’ en dan pas kan een andere gebruiker die aankoppelen. Dat is wat omslachtig, maar op deze manier krijgt u tenminste de mogelijkheid om usb-toestellen via het netwerk te gebruiken.

Conclusie

De PS03a is niet de allergoedkoopste printserver, u kunt bovendien tot vijf usb-printers netwerken en u krijgt er de bijzonder interessante UTN-software bij waarmee u aangesloten usb-scanners en andere uqv-apparaten over het netwerk naar andere pc’s kunt delen.

SEH ISD300

De IDS300 dekt een andere behoefte voor bedrijfsnetwerken en wel het efficiënt printen in een netwerk. Zeker naarmate netwerken groeien, schieten de methodes die tot dusver gebruikt werden om met zijn allen te kunnen printen wel eens tekort. Een bekend voorbeeld is het gebruik van een Windows-server als printserver. Zeker als de printer zelf een netwerkaansluiting heeft, leidt dat tot een zeer inefficiënt netwerkgebruik. De te printen data wordt immers eerst naar de Windows-server gestuurd, en die stuurt al die data nog eens over het netwerk naar de printer. Alle printdata gaat dus in het gunstigste geval dubbel over het netwerk. In het slechtste geval (als u bijvoorbeeld meerdere exemplaren van een document liet afdrukken) kan dat nog een veelvoud daarvan worden. Dat veroorzaakt prestatieproblemen en vereist ook behoorlijk wat beheer om dat allemaal goed te doen verlopen. De ISD300 is een kleine netwerkappliance die de printspoolertaak voor zijn rekening neemt. De netwerkpc’s printen dus naar de ISD300 toe, en die ISD300 zorgt ervoor dat de gegevens zo efficiënt mogelijk bij de printer(s) terecht komen.

Functionaliteit

U krijgt erg veel en interessante functionaliteit bij deze ISD300. Zo kunt u bij een probleem wachtrijen van printtaken omleiden naar een andere printer. Het is zelfs mogelijk om meervoudige printerclusters te definiëren. Zo kunnen grote hoeveelheden afdruktaken worden verdeeld. Ook kunt u bij een probleem met een printer automatisch een andere printer de taak laten overnemen. U kunt het afdrukken van meerdere exemplaren van een afdruktaak op meerdere printers op de ISD300 regelen, wachtrijen aanmaken, aanpassen, blokkeren en verwijderen.

Beheer

Met behulp van zijn webinterface beheert u de ISD300 volledig. Er is een snelle-instelwizard waarmee u de ISD300 vlug configureert bij de eerste ingebruikname. Hierbij detecteert de ISD300 alle netwerkprinters in uw netwerk en configureert die dan automatisch als aparte printerwachtrijen. Als de printers op verschillende subnetten zitten die wel bereikbaar zijn voor de ISD300, kunt u de snelle-instelwizard meermaals uitvoeren om de detectie voor elk subnet uit te voeren. Het zou wel efficiënter zijn als deze wizard zelf de mogelijkheid zou voorzien om de zoekparameters beter in te stellen, zodat er meer dan één subnet gescand kan worden op zoek naar printers. De ISD300 ondersteunt ook nog een ‘point and print’-functionaliteit. Hiervoor slaat u alle stuurbestanden van de printers in uw netwerk (en voor zover ze niet standaard in Windows zitten, natuurlijk) op in de ISD300. Zodra een gebruiker op zijn pc een nieuwe netwerkprinter installeert en via de netwerkbladeraar naar de ISD300 gaat, krijgt hij de juiste stuurbestanden automatisch mee. Voor het beheer zijn drie inlogni- veau’s of gebruikersrollen voorzien. Het laagste niveau heet”iedereen” en dat geeft elke webgebruiker van het netwerk een kijk op de ISD300, maar de gebruiker kan niets veranderen. Een inlog als”gebruiker” geeft toegang tot het beheer van de eigen printtaken en wachtrijen. De beheerder kan gebruikers eventueel meer rechten geven. Het hoogste niveau is dat van de beheerder en die kan aan alle data, instellingen en configuraties. Een ISD300 kan in Active Directory geïntegreerd worden. Dan bepalen de instellingen per gebruiker in Active Directory wat hij met welke printers kan doen.

Conclusie

De SEH ISD300 maakt netwerkprinten inderdaad efficiënter en geeft de beheerder voldoende controle over wat er waar gebeurt, mét ondersteuning van uitvalovernames en lastenverdeling over meerdere printers en wachtrijen. De prijs is een stuk lager dan die van een klassieke (print) server met Windows of Unix.

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content