Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Een jaar geleden werd de lancering van het elektronische doktersvoorschrift aangekondigd, een proefproject dat in het kader van het Europese project eTen was opgezet door MediBridge, in samenwerking met onder meer OmegaSoft (dat inmiddels Corilus heet). Het project liep tegelijk in België, Ierland en Polen en zou eind 2007 worden afgerond. Opzet was het papieren voorschrift te vervangen door een elektronisch document dat door de zorgvoorschrijver (in eerste instantie de arts) naar de apotheker wordt verzonden.

Volgens Véronique Vanelderen, projectverantwoordelijke bij MediBridge, lopen de tests nog altijd – in meerdere regio’s en met een vijftigtal deelnemers. Want het kostte tijd om het softwareprogramma ePrescript te installeren bij de artsen en apothekers die de arts feedback kunnen geven over het ontvangen voorschrift. Het pakket werd door Corilus ontwikkeld op basis van Microsoft .Net 3.0 en gebruikt Windows CardSpace (een onderdeel van Vista) voor de identiteitscontrole van de gebruikers . “De respons van de artsen is zeer positief: ze gebruiken het bijna systematisch. En ook de apothekers zijn vragende partij,” vertelt Vanelderen.”We zoeken nu naar een geschikt businessmodel. Een financiering door de overheid zou de ontwikkeling kunnen versnellen.” Een ander probleem is dat de elektronische handtekening onder het voorschrift nog altijd niet rechtsgeldig is, hoewel de volgende regering het project eHealth in een stroomversnelling wil brengen.

Concurrent Recip-e

Intussen loopt ook het ‘concurrerende’ project Reci-pe van professor Marc Nyssen en doctor Theo Putzeys, verbonden aan respectievelijk Belgacom en Certipost, nog steeds. Dat zit echter nog in de onderzoeksfase.”Het voordeel van het project eTen is dat een bekrachtiging door de markt kan worden verwacht, wij zijn het labo-stadium voorbij”, zo zegt Véronique Vanelderen. De benadering van de twee projecten is verschillend, voegt ze eraan toe: ePrescript ondersteunt geadresseerde (de patiënt noemt zelf een apotheek en haalt daar zijn geneesmiddelen af) en niet-geadresseerde voorschriften (de patiënt kan bij eender welke apotheek zijn medicijnen gaan halen). Met Recip-e is alleen het niet-geadresseerde recept mogelijk. Volgens Véronique Vanelderen is België trouwens”te klein voor twee verschillende systemen. De initiatiefnemers van de twee projecten hebben dan ook afgesproken rond de tafel te gaan zitten.” In onder meer Groot-Brittannië, Zweden en Denemarken zijn vergelijkbare projecten gestart.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content