Een gemoderniseerd opslagsysteem

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Enkele maanden nadat Pierre-André Rulmont aan het hoofd kwam te staan van de informatica bij de MIVB, kreeg hij te maken met een grote informaticapanne die een serieuze impact had op de werking van de bus-, tram- en metronetwerken. Hét moment om de gegevensopslag van de vervoersmaatschappij te moderniseren. Sindsdien heeft de ultrakritieke IT geen gebreken meer vertoond.

Begin 2015 besloot de MIVB om zijn datacenteromgevingen, die volledig intern bediend worden, helemaal te moderniseren. “U moet weten dat de IT bij ons van kritiek belang is, want ze staat in voor de veiligheid van de dienst, zowel voor de klanten als het personeel en het materiaal”, aldus Pierre-André Rulmont, vicevoorzitter Information Systems.

Videobeelden

In het kader van een openbare aanbesteding nam de MIVB eerst het profiel van de bieders onder de loep voordat er een offerte werd geselecteerd. Dat gebeurde voornamelijk op basis van beschikbaarheid (de prijs telde maar voor 40 procent mee, tegenover 60 procent voor de technische functies en de SLA-niveaus). “Het gehele design is van de hand van Systems Solutions en HPE. Zij stelden de kwetsbare punten vast en stippelden de regels voor ‘best practices’ uit om een maximale beschikbaarheid te verzekeren. Daarna werd de architectuur gevalideerd en de operationele processen ingevoerd.” In eerste instantie was de opslag gericht op de interne operationele behoeften (Office, SAP enzovoort), daarna werd ze nog uitgebreid naar de beelden van de videocamera’s.

De keuze voor het opslagplatform viel op de oplossing Flash 3PAR StoreServ van HPE. “Ons product maakt een bijzonder eenvoudig opslagbeheer mogelijk en biedt een zeer hoge beschikbaarheid, zelfs wanneer de infrastructuur toe is aan een onderhoudsbeurt, met een hoge compressiegraad van kwaliteitsvolle beelden”, aldus Luc Opdebeeck, managing director Northern Europe van HPE. Het netwerk van de MIVB telt momenteel 4.000 camera’s – in de toekomst kunnen dat er 15.000 worden, waarvan 80 procent is gedigitaliseerd – en de gegevens worden 30 dagen lang opgeslagen. “We mogen niet vergeten dat deze beelden regelmatig worden opgevraagd door de ordediensten”, merkt Pierre-André Rulmont op.

Integrator System Solutions, die al sinds lange tijd partner is van de MIVB, stond in voor het volledige ontwerp van de oplossing en voor het projectbeheer, in samenwerking met HPE en de klant. “Onze certificering als Gold Partner van HPE inzake opslag is het bewijs van onze competentie en professionaliteit”, aldus Jean-Paul de Cannière, general manager van System Solutions Belgium. Hij prijst zich gelukkig met de stabiliteit en de continuïteit van de service, ook al is de infrastructuur van de MIVB uiterst complex en moet ze voldoen aan zeer hoge eisen.

De mens primeert

Technisch gezien is de ingevoerde opslaginfrastructuur dus gebaseerd op 100 % Flash 3PAR-systemen van HPE die in eerste instantie 300 TB aan opslagruimte kunnen bieden, met een mogelijke uitbreiding tot 1 TB, naast 1 TB afkomstig van de video-camerabeelden. Deze gegevens worden nu behandeld door applicaties die gehost worden op 1.500 gevirtualiseerde servers, verspreid over twee redundante datacenters van het bedrijf. Daarbij neemt de capaciteit elk jaar met enkele honderden TB toe.

“Ik ben bijzonder tevreden over de deskundigheid van de teams van onze twee partners, en over hun reactievermogen en professionaliteit”, zegt de CIO van de MIVB verheugd. Hij legt daarbij de nadruk op de continuïteit en de stabiliteit van de dienstverlening. “Snelheid en de kwaliteit van de respons in geval van problemen zijn van essentieel belang, net als dicht bij de klant staan. Wanneer er zich een probleem voordoet, kunnen we echt een verschil maken door uiterst snel te reageren”, voegt Luc Opdebeeck eraan toe. “Onze relatie is er eerder een van partners in plaats van klant/leverancier dankzij de dynamiek en de technische bekwaamheid van de teams”, bevestigt ook Jean-Paul de Cannière, die de kwaliteit van de interne teams van de MIVB onderstreept, die ver weg staat van het imago van de gebrekkige openbare dienstverlening. Luc Opdebeeck merkt nog op dat HPE sinds enkele kwartalen marktleider is voor opslag in België, een positie die nog wordt versterkt door de overname in maart 2017 van Nimble Storage, midrange specialist in Flash-opslag.

Cloud?

Momenteel beheert de MIVB zijn opslag nog intern – “We hebben slechts zeer weinig cloud vandaag, ” aldus Pierre-André Rulmont – maar zowel HPE als System Solutions zeggen dat ze klaar zijn om hun klant te begeleiden als hij erover denkt om te migreren naar cloud. “We zouden cloud kunnen overwegen voor bepaalde soorten toepassingen, ” vertrouwt de CIO ons toe. “Maar 100 % cloud is ondenkbaar voor ons.”

“We hebben een voet in beide technologieën, zowel on-premise als cloud. Daarom kunnen we elke klant bijstaan in zijn cloudproject, onder meer met onze tier IV-datacenters”, aldus de algemeen directeur van System Solutions. HPE legt dan weer de nadruk op zijn strategie op het vlak van hybride cloud, het inzetten van edge computing om de gebruikerservaring te verbeteren, en op on-demand: opslagcapaciteit en back-up op aanvraag, betaling op basis van het daadwerkelijke gebruik van de hulpmiddelen, data analytics on demand enzovoort.

Vooral omdat de capaciteit naar verwachting zal exploderen in de komende jaren, met concepten als ‘Mobility-as-a-Service’, waar de MIVB van plan is om zich te positioneren als coördinator van mobiliteitsdiensten dankzij een betere kennis van de klant en zijn behoeften, om nog maar te zwijgen van technologieën zoals video analytics, de komst van de metro zonder bestuurder (waarbij de rol van de camera’s nog belangrijker wordt) en geolocatie van de voertuigen.

Marc Husquinet

“Onze beelden worden regelmatig opgevraagd door de ordediensten”

“100 % cloud is ondenkbaar voor ons”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content