Een jaar als Young ICT Lady

Laurence Schuurman

Mijn jaar als Young ICT Lady of the Year komt ten einde en daarom wil ik even terugblikken op het voorbije jaar. Er is veel veranderd. Ik heb veel geleerd, veel inspirerende mensen ontmoet en ook veel bijgeleerd over mezelf, en over wie ik wil zijn.

Ik herinner me nog het einde van mijn presentatie voor de jury op 23 februari 2018. Ik bedankte hen toen voor de ervaringen die ik tot dan had beleefd. Het hele proces, van de nominatie accepteren en mijn netwerk inschakelen om te stemmen, tot het presenteren van mijn verwezenlijkingen en ambities voor een jury van succesvolle en belangrijke dames, was eigenlijk al een eer en een ervaring op zich. Ik had nooit kunnen vermoeden wat er in de volgende maanden nog zou komen. Daar waren veel hoogtepunten bij.

Het eerste hoogtepunt is persoonlijk. Ik verhuisde van New York naar Virton, in het zuiden van België. Mijn vriend en ik plannen de verbouwing van ons huis. Ik nam ook een nieuwe uitdaging aan: account manager voor een van onze belangrijke klanten in de verzekeringssector. En hoewel ik New York of mijn leven daar niet meteen mis, was en is het toch een hele aanpassing.

Tweede hoogtepunt: de samenwerking met WeGoSTEM. Ik ging deel uitmaken van het kernteam van deze organisatie, en de lat lag daarbij erg hoog. We wilden 10.000 kinderen de mogelijkheid geven om een robot te bouwen. We hadden sponsorgeld nodig van bedrijven. Ik moest mijn netwerk aanspreken om de ondersteuning van sponsors te krijgen en vrijwilligers te vinden, zeker in Wallonië waar de actie nog onbekend is. Vaak moest ik daarbij buiten mijn eigen comfortzone gaan om bewustwording te creëren en de targets te bereiken die we voor sponsoring en vrijwilligers hadden vooropgesteld. Het heeft er ook voor gezorgd dat ik nu veel beter begrijp waar de moeilijkheden liggen voor scholen en leerkrachten, bij het lesgeven over, en inspireren voor, STEM. We hebben uiteindelijk veel bereikt vorig jaar, en veel meer werk moet nog gebeuren om awareness te bouwen rond STEM en de vele opportuniteiten die deze richtingen bieden.

Ik wou dat we meer konden doen

Ten derde heb ik verschillende speeches gegeven en een master class gevolgd in Digital Transformation. Het dwong me om na te denken over hoe mijn ervaring nuttig kan zijn voor anderen, en hoe ik aan deze conversatie kan bijdragen. Ik zag daarbij ook dat onze industrie al verschillende soorten talent bevat, maar dat het nog veel meer talenten nodig gaat hebben om de vele vacatures in te vullen. Daarbij heb ik bewondering voor alle initiatieven rond digitale inclusie, zoals BeCode, CoderDojo en meer. Deze projecten verdienen al onze steun.

Om de cirkel rond te maken, maak ik nu deel uit van de jury. Het geeft hoop om zoveel jonge vrouwen te zien, die zo gepassioneerd zijn over IT. Dat houdt me positief. We willen allemaal dat de genderbalans verbetert, maar we worstelen ook met de vraag hoe we die diversiteit sneller kunnen verbeteren, hoe we meer vrouwen in STEM kunnen krijgen.

Ik wou dat we meer konden doen. Ik wou dat ik het voorbije jaar meer had gedaan. Ik wil nog altijd digitale inclusie verbeteren, en ik vrees dat ik niet de impact heb gehad die ik had willen hebben. Er moet nog zoveel gebeuren, en ik zal blijven helpen, blijven groeien, en blijven werken om de diversiteit in onze industrie te verbeteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content