Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Twaalf procent van de applicaties bij Belgische bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers, is een cloudoplossing. Toch lijkt het aantal bedrijven dat cloudoplossingen gebruikt niet meer explosief te groeien.

Zowat één op de acht applicaties in Belgische bedrijven met minstens 50 medewerkers maakt gebruik van de cloud. Ruim de helft van alle applicaties – 56 procent om precies te zijn – draait nog altijd op lokale systemen. Ongeveer 21 procent van de applicaties is dan weer terug te vinden in de vestiging van een zuster- of moederbedrijf. De resterende 10 procent omvat gehoste applicaties in een datacenter van een externe dienstverlener, waaronder ook de private cloudoplossingen. Dat blijkt uit een onderzoek van Computer Profile in opdracht van Data News. Computer Profile nam hiervoor circa 3.200 interviews af met it-verantwoordelijken uit de Belgische commerciële en publieke sector.

GEEN EXPLOSIEVE GROEI MEER

Vergeleken met vorig jaar is het percentage bedrijven dat één of meer cloudapplicaties gebruikt (52 %) stabiel gebleven. Onderverdeeld naar sectoren zit er wel nog een toename in de maakindustrie, de groothandel en de retail.

De meest voorkomende cloudtoepassing is Isabel. Misschien een wat onverwachte naam, maar eigenlijk ook weer niet : de betaaloplossingen van Isabel nemen op de Belgische zakelijke markt nu eenmaal een sterke positie in. Microsoft staat, voornamelijk door de Office 365-toepassingen, niet geheel onverwacht op de tweede plaats met 31,8 procent. Twee jaar terug was dat nog maar 14 procent. De hr-oplossingen van SD Worx zijn goed voor afgerond 22 procent. Salesforce.com klokt af op 7 procent van alle cloudoplossingen in de ondervraagde bedrijven.

E-BANKING EN HR

Cloudapplicaties bestaan in alle vormen en maten, dus loont het zeker om eens een opsplitsing te maken in deelgebieden. En dan blijkt dat we op een derde van alle cloudoplossingen het label ‘e-banking’ kunnen plakken. De verschillende hr-gerelateerde toepassingen zijn samen goed voor bijna een derde van de totale koek (29 procent). De typische kantoorapplicaties – denk tekstverwerker en spread-sheet – klokken af op 20 procent.

Opmerkelijk is toch dat crm-applicaties maar op 6 procent eindigen. Sectorspecifieke toepassingen, groupware en financiële oplossingen nemen de laatste procenten voor hun rekening.

VIRTUALISATIE

Wie cloud zegt, denkt meteen aan virtualisatie. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal locaties dat aangeeft gebruik te maken van servervirtualisatie met 1 procent gestegen. Inmiddels komt dat percentage uit op 71 procent. Opvallend is dat de verschillen per branche in de afgelopen vier jaar kleiner zijn geworden.

Waar servervirtualisatie vroeger vooral in grote bedrijven ingeburgerd was, zien we dat ook kleinere bedrijven nu servers virtualiseren. Uitgerekend in de segmenten ’50 tot 100 medewerkers’ en ‘100-200 medewerkers’ is de toename in het gebruik van servervirtualisatie het grootst over de afgelopen vier jaar bekeken.

De markt voor servervirtualisatie blijft voor het grootste deel in handen van VMware. 78 procent van de virtualisatieoplossingen is in hun handen. Microsoft heeft haar positie ten opzichte van een jaar geleden wel iets verbeterd en stijgt van 13 procent door tot 17 procent. De derde partij met een significant aandeel in de virtualisatiemarkt is Citrix. Die kent ten opzichte van twee jaar geleden wel een kleine afname. In 2014 was 6 procent van de virtualisatieoplossingen nog van Citrix, nu is dat net geen 4 procent meer.

Kristof Van der Stadt

De meest voorkomende cloudtoepassing is Isabel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content