Juniper pakt uit met switches voor (grote) ondernemingen. Die moeten de switchlagen consolideren, het beheer vereenvoudigen en de veiligheid integreren.

Routers voor operators en serviceproviders, wan-accelerators, beveiligingsoplossingen, toegangscontrole,… Producten genoeg maar het ontbrak Juniper Networks nog aan een aanbod bedrijfsswitches om zich op te werpen als echte allround leverancier. Zeker, de MX werd al een jaar geleden aangekondigd, en al biedt de nieuwe switch mogelijkheden voor de lan-kern, toch lijkt hij vooral geschikt als core router voor datacenters of telecomoperatoren. Juniper vult deze leemte nu op door een familie Ethernet Gigabit EX-switches te lanceren die bestemd zijn voor ondernemingen en tegemoet komen aan de noden van high performance networking, wat volgens Juniper tot uiting komt in kwaliteiten op het vlak van snelheid, betrouwbaarheid (want gebaseerd op zijn legacyoplossingen voor operators) en veilige toegang tot data en services. De belangrijkste doelgroepen zijn de financiële dienstensector, de openbare sector (gezondheidszorg, defensie, enz.), nutsbedrijven en de media.

Op tijd vertrekken

Juniper verschijnt laat op deze markt en geeft dat ook toe. Twee en een half jaar geleden werd de beslissing genomen om de oplossing intern te ontwikkelen in plaats van er een te kopen. Dit gebeurde”om een optimale integratie (hardware en besturingssysteem) met de bestaande portefeuille te waarborgen en omdat we geen enkel goed product vonden dat voor een overname in aanmerking kwam”, zegt Mark Bauhaus, directeur Service Layer Technologies. Komt Juniper te laat op de markt ?”Ik denk dat we juist op tijd komen”, oordeelt ceo Scott Kriens.”De klanten worden geconfronteerd met toenemende uitdagingen. Aan de ene kant heb je de tendens tot consolidatie van gegevens en systemen, de virtualisatie, de beheerde communicatiediensten, enz. die de densiteit verhogen en die zwaar doorwegen op de netwerkinfrastructuur. Aan de andere kant is er de tegenovergestelde beweging, namelijk de toenemende verspreiding van gebruikers en sites. Overigens laten de conformiteitsvereisten zich meer dan ooit pijnlijk gevoelen. Op dat vlak moet een perfect storm worden opgelost. Het succes van de toepassingen hangt hiervan af. De ondernemingen hebben eenvoud, doorgroeimogelijkheden en prestaties nodig.” En dat is nu precies wat Juniper wil doen: zijn infrastructuur vereenvoudigen door de switchlagen te consolideren (toegang, samenvoeging, netwerkkern) in een kleiner aantal, krachtigere en gelijkvormig beheerde systemen, één enkel besturingssysteem (Junos) voorstellen op routers en switches (in alle lagen), en één enkele ‘trein’ software-updates. Dat alles moet de administratie, het onderhoud en de vereiste expertise vereenvoudigen en leiden tot minder investerings- en operationele uitgaven.

De kans daartoe is reëel omdat de concentratie van het aantal switches en de toepassing van het concept ‘virtual rack’ het mogelijk maken om te besparen op ruimte (“tot 80 %”) en energieverbruik (“tot 65 %”). De EX 4200-switches beschikken hiervoor over een virtuele moederkaart van 128 Gbps die tot 10 EX 4200-toestellen verbindt tot één enkele virtuele eenheid die maximaal 240 100/1000Base-X poorten, 480 10/100/1000Base-T poorten of een combinatie van beide ondersteunt, evenals maximaal 20 uplink 10 GbEthernet poorten. Dit laatste kenmerk maakt het mogelijk om diverse racks op verschillende plaatsen of zelfs vestigingen van op afstand onderling te verbinden.

De EX-switches willen ook anticiperen op de toekomstige behoeften via een drager van 100 GbE en MPLS (zodra die switchingtechniek doorbreekt in bedrijven, met name om ip-infrastructuur te virtualiseren).

Juniper zal allicht een dezer dagen uitpakken met resultaten wat de geleidelijke omschakeling van overgenomen platformen (zoals de Netscreen-oplossingen) naar Junos-functionaliteiten betreft. “Het is allemaal niet zo snel gegaan”, geeft Mark Bauhaus toe, “maar we zijn met een inhaalbeweging bezig.”

Appliances zijn ‘out’

Juniper is overigens overtuigd van het belang dat bedrijven hebben bij de integratie van hun beveiliging: ASIC (met bijvoorbeeld inbraakdetectie), UAC, veiligheidsgraad beheerd per toepassing (op het niveau van de poort), toekomstige potentiële firewalls voor integratie in Junos… “De markt neemt afstand van het concept van de appliances. De nieuwe trend is integratie van de infrastructuur en de toevoeging van nieuwe functionaliteiten (ondersteuning van ip-telefonie, beveiliging, opslag op ip, unified communications, SOA- of SaaS-systemen, enz.) zonder de systemen te diversifiëren. De grenzen van de beveiliging evolueren voortdurend. De servicekwaliteit wordt almaar fijner gedefinieerd, naargelang de context van de gebruiker en het type uitrusting dat hij gebruikt. Wij zien hier heel wat mogelijkheden in. De gebruikers functioneren niet langer louter binnen de muren van hun onderneming. Ze moeten rekening houden met klanten en leveranciers. Beveiliging is een verhaal dat nooit eindigt.”

Nieuwe partnerships

Om zijn oplossingen te integreren met de systeem- en applicatielagen heeft Juniper onlangs Junos en een bijbehorende SDK opengesteld voor zijn partners (IBM, Microsoft, Oracle, enz.). Dit maakt de weg vrij voor complementaire oplossingen (webacceleratie, beheer van resources en identiteit, specifieke beveiligingsbeleidslijnen, antivirus, enz.).

Het succes in de ondernemingen zal ook afhangen van de vitaliteit van het partnernetwerk (verkoop en beheerde diensten). Huidige partners zijn onder andere IBM, Tele2, Orange en BT, maar dit netwerk zal in de toekomst nog worden uitgebreid.

Momenteel maakt de verkoop aan ondernemingen ongeveer 30 procent van de omzet uit (Europa inbegrepen). Het is de bedoeling deze klantengroep sneller te laten groeien en op termijn te versterken met voordelige aanbiedingen in het midden- of benedengamma. Hierdoor kunnen ook kmo’s aan hun trekken komen. z

Brigitte Doucet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content