Waarom stopt het bedrijfsleven toch altijd in juli en augustus ? Schoolvakantie, parlementair reces en zelfs bij Roularta legt men de drukpersen stil zodat we zonder onze Data News op vakantie moeten vertrekken en ander papier moeten vinden om de barbecue aan te steken. Deze zomer was het nog erger ; Tour de France, voetbal én olympische spelen zorgden voor een nooit geziene daling van de productiviteit in ons land. De voorbije maanden zat iedereen broederlijk in driekleur naast elkaar voor een klein, groot of supergroot scherm en daalde het bruto binnenlands product zienderogen. Met als logisch gevolg dat begin september bij Caterpillar en AXA aan de alarmbel werd getrokken. Hoge loonlasten, lage intresten op spaarboekjes, klinkt het dan. Terwijl iedereen voor tv zat en de weinigen die werkten systematisch werden afgeleid via allerlei commentaren op sociale media. Wil je de productiviteit in België omhoog krikken ? Sluit Facebook en Twitter af.

Het wereldwijde energieverbruik van het internet stijgt jaarlijks met 7 procent want Facebook, Twitter en andere sociale media staan nooit stil. Ik denk dat ze zelfs pieken in de zomermaanden. In die periode hebben de mensen immers nog meer tijd om meningen te ventileren. Deze zomer noemden sommigen Twitter zelfs een riool en pleitten ze voor een boycot. Riolen hebben echter hun nut, vraag het maar aan de inwoners van het oude Rome. Daarom hierbij mijn warm pleidooi voor een juist gebruik van Twitter. Laat ons stoppen met tweeting maar starten met twinking. Twinking is het samenvoegen van tweeting en thinking ; eerst nadenken, dan pas tweeten. Verzint eer gij begint. En zo hebben we -na digibesitas, chineren, digipolist, selvie en hinssiaan- de septembernominatie voor het #ICTWoordVanHetJaar gelanceerd.

Op 30 augustus laatstleden had ik bijvoorbeeld graag wat meer twinking en wat minder tweeting gezien naar aanleiding van het persbericht van de Europese Commissie over de 13 miljard euro illegale belastingvoordelen waarvan Apple had geprofiteerd. De eerste tweets, zelfs van gereputeerde businessmagazines, nagelden Apple aan de schandpaal en dat was een steek door mijn hart. Sinds mijn eerste leerjaar eet ik elke dag een appel, ik schrijf dit stuk op een MacBook Air, heb een iPhone SE in mijn binnenzak, vul mijn Tax-on-Web in op mijn iPad en slaap al jaren met oordopjes om te wennen aan de draadloze Apple AirPods. Kortom, Apple kan voor mij niets verkeerd doen. Toch werd Apple via de vele tweets met alle zonden van de wereld overladen.

Twinking zou echter Ierland met alle zonden van de wereld overladen hebben. Want het persbericht uit Brussel gaf niet alleen Apple een veeg uit de pan maar vooral Ierland. Dat ontdek je echter pas na een tweede lezing en wat nadenken. De vraag is immers niet wie door de deur is gestapt maar wel wie de deur heeft opengezet. Het gras is altijd groener aan de overkant en dat zetten die Guinness-drinkers al jaren in de praktijk rond bedrijfsbelasting. Op een soortgelijke wijze reden ooit de ‘couponnetjestreinen’ van onze (groot)ouders naar belastingparadijs Luxemburg dat jaren later een soortgelijke truuk uithaalde om op de digital highway een verlaagd btw-tarief te hanteren. Plotseling deden Amazon en Microsoft al hun online business vanuit Luxemburg. Harmonisatie van verschillende belastingen in de EU-28 zone is ver zoek en daar maken mijn vrienden digipolisten handig gebruik van. Europese outlaws zoals Ierland en Luxemburg blijven de deur open zetten voor global outlaws zoals Apple en Amazon. Tijd dus voor een Brussel met ballen, tijd voor twinking ipv tweeting door Europese burgers. Om af te sluiten. Microsoft Belgium is een NV, IBM Belgium en Facebook Belgium zijn BVBA’s. Google Belgium is een NV maar Crystal Computing, het Google datacenter in Mons, is een BVBA. BVBA’s zijn besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid die -in tegenstelling tot NV’s – veel minder transparant kunnen opereren. Hebben we echt een persbericht van EC Brussels nodig om hier iets aan te doen ? Of speelt België in de poule van Ierland en Luxemburg ? Aarzel niet om dit opiniestuk verder te twinken. Je mag het zelfs tweeten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content